Lost spreekstress zich vanzelf op door het gewoon maar vaak te doen?

spreken zonder stress be brave

‘Laat je angst je niet in de weg zitten en DOE het gewoon!’

Dit is een advies dat je vaak hoort, ook als het gaat over spreken in het openbaar.

Of het daarbij nou gaat om het geven van een presentatie of pitch, het opnemen van een video voor je bedrijf, of iets anders dat je stress triggert, dat maakt niet uit.

Het ‘gewoon maar DOEN’ is op zichzelf genomen helemaal geen slecht idee en soms zelfs noodzakelijk, maar het kan ook averechts werken en je stress alleen maar groter maken.

Waarom is het soms beter om jezelf NIET zo te pushen en eerst iets ANDERS te doen?

‘Ik vind het pitchen van nieuwe projecten echt verschrikkelijk stressvol.

Maar ik had het idee dat het wel beter zou worden als ik het maar vaak genoeg zou doen.

Maar oh, wat valt dat tegen.

Ik heb nu al behoorlijk wat pitches gehouden, maar ik vind het nog steeds iedere keer een crime.

Ik lig er steevast wakker van en op de dag van de presentatie zelf ben ik alleen maar bezig met me er zorgen over maken.

Ik ben nooit echt tevreden over hoe het gaat en na afloop voel ik me uitgeput en kan ik alleen maar hopen dat ik er voorlopig weer even onderuit kan.’

Dit is iets wat ik vaak hoor. Je wilt je niet laten tegenhouden door je angst of stress, maar merkt dat die toch alleen maar heftiger wordt. Wat is er dan aan de hand?

Waarom je dapperheid ook tegen je kan werken.

Als je last van spreekstress hebt betekent dat dat iets diep in jou bepaalde spreeksituaties als bedreigend ziet. En dat betekent dus ook dat alle innerlijke alarmbellen zullen gaan rinkelen en de stress-reactie in werking zal worden gezet zodra je jezelf in zo’n soort situatie begeeft.

Heel dapper natuurlijk maar iets wat veel mensen zich niet realiseren is dat je onbewuste de stress die je ervaart vaak ziet als een bevestiging van het gevaar van de situatie.

‘Zie je nou wel’, denkt je onbewuste, ‘Ze is weer super gestrest, er is dus echt iets helemaal mis, wegwezen hier!’.

Er wordt dus snel nog wat extra adrenaline en cortisol aangemaakt om er alles aan te doen om jou zo snel mogelijk in veiligheid te brengen:

Je hart bonst, je mond is droog, je keel knijpt dicht, nadenken kan je niet meer want alles in je wil er eigenlijk alleen maar vandoor gaan.

Al deze verschijnselen bevestigen en verankeren je stress..

Zo creëert je dappere gedrag alleen maar meer stress en kan er maar al gemakkelijk een soort van vicieuze angstcirkel ontstaan.

Als dat inderdaad aan de hand is, dan doe je er veel beter aan even pas op de plaats te maken en te onderzoeken hoe je je angst kunt kalmeren en in betere banen kunt leiden.

Anders kan het zomaar zijn dat je angst alleen maar heviger zal worden en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Hoe weet je nu of je er wel of niet goed aan doet om je angst te trotseren en het toch gewoon maar te DOEN?

Een prima manier om dat te bepalen is dit:

Neem na elk spannend spreekmoment even een moment om te evalueren hoe het is gegaan en hoe je je voelt. Stel jezelf deze vragen:

1: Hoeveel stress heb ik ervaren, vooraf, tijdens en achteraf?

 Hoe voelde je je? Hoeveel greep had je op jezelf en op je presentatie? In hoeverre zat je stress je in de weg? Hoe uitte zich dat?

Het kan helpen je gevoel van stress een cijfer te geven tussen 0 en 10.

 

2: Hoeveel energie heeft het geven van de pitch of presentatie je gekost? 

Hoeveel tijd heb je besteed aan de voorbereiding? Had je er van tevoren vertrouwen in of was je bang dat je door de mand zou vallen? Heb je van tevoren goed kunnen slapen? Hoe voelde je je op de dag zelf? Voelde je je na afloop moe of opgewonden? Had je zin om het weer een keer te doen? Of juist helemaal niet?

Geef je inspanning een cijfer tussen 0 en 10.

 

3: In hoeverre kon je je beste zelf zijn tijdens het spannende spreekmoment?

Ben je tevreden over hoe het is gegaan? Heb je het gevoel dat je goed uit de verf kwam? Heb je contact kunnen maken met je publiek? Voelde je je vrij en kon je improviseren?

Geef je performance een cijfer tussen 0-10.

 

Doe dit na ieder spannend spreekmoment en bekijk of je verbetering ziet of merkt dat het alleen maar moeizamer wordt of op hetzelfde niveau blijft.

Gaat het steeds beter en makkelijker?

Bravo, dan zit je op het goede spoor, ga door met wat je doet en je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

Hier zijn nog 2 artikelen om je daarbij te helpen..

Zie je GEEN duidelijke verbetering?

Dan is het hoogste tijd om pas op de plaats te maken en te onderzoeken wat je nodig hebt om met meer gemak en plezier het woord te kunnen nemen.

Informeer je, vraag feedback en advies en leer wat je leren kunt.

Wees daarbij vooral ook heel lief voor jezelf en neem jezelf helemaal niets kwalijk. Spreekstress is iets wat heel veel voorkomt en spreken zonder stress is niet iets wat je zomaar zou moeten kunnen, maar het is wel iets wat je kunt leren.

Je hoeft daarbij het wiel niet zelf uit te vinden. Informeer je, ga op onderzoek uit en schroom vooral ook niet om hulp te vragen.

Als je er zelf mee aan de slag wilt dan is de Calm & Confident coach jezelf KIT misschien iets voor je, je kunt er hier alles over lezen..


Gratis e- boek spreken zonder stress S

En verder vind je in mijn e-boek spreken zonder stress alvast een paar fijne tips om je te helpen je stress te keren. Je kunt het rechtsboven gratis aanvragen.

Heb je behoefte aan nog wat meer support?

Neem dan gerust even contact met me op om te bespreken wat jou zal helpen om je stress te doorbreken en met meer gemak en plezier het woord te nemen.

Lieve groet,

Jacqueline Hulleman

‘Toen ik bij Jacqueline kwam, was ik mij er niet bewust van hoe kritisch en hard ik soms voor mijzelf ben. Deze gedachten en houding hebben bijgedragen aan de hoge drempel tot spreken in het openbaar. Met maar vier sessies heeft Jacqueline me al ongelooflijk veel inzicht gegeven over de werking van gedachten, brein en wat voor invloed het heeft op spreekstress. En hoe je dit met simpele tools en mindsets kan veranderen. Hier kan ik voorlopig zeker mee vooruit en ik merk dat ik al een heel andere (positieve) houding aanneem bij de spreekgelegenheden die ik tot nu toe heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat deze voor heel veel hoogopgeleide vrouwen kunnen werken. Juist omdat Jacqueline volledige aandacht heeft de persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die iemand heeft en hierop verder borduurt samen met jou. Bovendien heeft zij mij advies gegeven dat ik niet alleen voor mijn spreekstress gebruik; veel tips beschouw ik als waardevolle levenslessen en neem ik mee in mijn dagelijkse doen en zijn. Bedankt Jacqueline!’

Lieke, project manager, Amsterdam

Meer lezen? Bekijk ook dit..

  • Coaching traject ‘Van spreekangst naar spreekplezier’
  • Van angst naar lef in 6 stappen
Scroll naar boven