Waarom staand presenteren vaak zoveel spannender voelt dan zittend en wat je daaraan kunt doen..

sprekenondertsress.nl‘Zolang ik kan blijven zitten lukt het allemaal wel,
maar zodra ik moet gaan staan voor een groep,
slaat de stress pas echt toe!’

Dit is iets wat ik heel vaak terug hoor van de vrouwen die ik coach.

Herken jij het ook en blijf jij inderdaad ook het liefst gewoon zitten als je presenteert?

Ontdek hoe dat komt en wat je kunt doen om staand presenteren net even wat gemakkelijker en leuker(!) te maken.

Want ja, soms ontkom je er nu eenmaal niet aan.. 😉

Waarom voelt het woord nemen terwijl je staat vaak een stuk spannender dan wanneer je zit?

Wij mensen zijn sociale wezens, wij voelen ons het veiligst als we opgaan in een groep. Als iedereen zit en jij bent de enige die staat, scheid je je als het ware even af van de groep en dat voelt per definitie enigszins kwetsbaar of zelfs ronduit onveilig.

Vergelijk het maar met een kudde zebra’s waar een groep leeuwen omheen sluipt. De leeuwen zullen zich richten op die ene onfortuinlijke zebra die op de een of andere manier buiten de groep raakt. Dat is de zebra die de leeuwen zullen grijpen, en dus doen alle zebra’s hun best vooral niet dat ene buitenbeentje te zijn.

Het klinkt een beetje mak, maar ook wij mensen zijn kuddedieren.

Zodra we op de een of andere manier buiten de groep dreigen te vallen gaan er allerlei innerlijke alarmbellen af en loopt ons stressniveau al snel behoorlijk op. En die extra dot adrenaline kan je behoorlijk dwarszitten, zoals je zelf ook wel gemerkt zult hebben.

Gelukkig is het absoluut mogelijk om die stress te kalmeren.

Hieronder vind je een aantal tips en ideeën die hun werking in de praktijk volop hebben bewezen. Probeer ze uit en zie wat dat je brengt..

Hoe zorg je ervoor dat staand presenteren minder spannend voelt?

 

#1. Neem het heft in eigen handen

Beslis ZELF of je wilt gaan staan of niet.

Niets is zo stressvol dan iets te doen, alleen maar omdat het moet. Realiseer je dat er zo goed als altijd een keuze is. Wil je echt niet gaan staan? Doe het dan niet, maar blijf gewoon zitten. Maak eventueel gebruik van een hoge kruk of ga zitten op een tafelrand als dat het voor jou gemakkelijker maakt.

Als spreker mag je namelijk doen wat je zelf wilt. Die ruimte geven mensen je, daar kun je echt vanuit gaan. Beter een goede speech vanaf een kruk, dan een staande bibberspeech.

Op het moment dat je bewust kiest voor wat je wel of niet doet, kalmeert je stressniveau, onderschat dat niet. Als je tegen jezelf zegt, ik kies ervoor om te gaan staan, heb je gegarandeerd een betere start!

Vraag aan jezelf:

Ga ik staan omdat het moet of omdat ik het zelf wil? Waar kies ik voor?

#2. Verander je perspectief

Het is maar net hoe je tegen de situatie aankijkt. Realiseer je dat gaan staan eigenlijk alleen maar om een paar centimeters meer of minder gaat!

Realiseer je dat je niet opeens iets of iemand anders wordt als je voor een groep gaat staan. Fysiek gesproken sta je weliswaar voor de groep, maar dat wil niet zeggen dat je er ook niet tegelijkertijd onderdeel van kunt zijn.

Vraag aan jezelf:

Hoe kijk ik tegen mijzelf als spreker aan? Sta ik voor de groep of ben ik gewoon samen met de groep? Of een combinatie daarvan?

#3. Maak contact

Op het moment dat je contact maakt met de mensen voor wie je spreekt gebeurt er een klein wonder. Jij als spreker wordt weer deel van het geheel.

Als je jezelf ziet als deel van de groep zal je publiek je ook zo ervaren. Dat is niet alleen een fijn gevoel maar zal je ook helpen je boodschap over het voetlicht te brengen.

Wij mensen houden er nu eenmaal van te luisteren naar iemand met wie we ons verwant voelen. Natuurlijk is het vaak zo dat jij als spreker meer weet over jouw onderwerp dan je publiek, maar dat maakt niet uit, contact en verbinding zijn altijd mogelijk als je ervoor openstaat.

Vraag aan jezelf:

Hoe kan ik zo snel mogelijk contact maken met mijn publiek?

Klik hier voor een aantal tips en ideeën..

Staan voor een groep is gelukkig niet alleen maar eng en ongemakkelijk.

Staand presenteren kent ook zeker zijn voordelen! Hier zijn er een paar:

Door te gaan staan laat je zien aan je publiek dat je er helemaal bent voor hen.
De mensen in je publiek zullen daardoor makkelijker naar je luisteren en je eerder zien en erkennen als de expert die je bent.

Maar ook voor jezelf is het fijn om je vrijuit te kunnen bewegen. Bewegen kalmeert niet alleen je stress, maar brengt ook je natuurlijke kwaliteiten als spreker naar buiten. En dat is fijn voor iedereen! 🙂

Of je er nu voor kiest om te gaan of zitten, ik hoop dat deze tips en ideeën je helpen om een heldere keuze te maken, zodat je met meer rust en vertrouwen jouw verhaal kunt doen..

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Vond je dit artikel interessant? Hier is meer..

  • Calm & Confident Coach jezelf-KIT, compacte online mini-training
Scroll naar boven