Spreken zonder stress

16 redenen om je presentatie-skills wat extra LOVE & CARE te geven

 

 

Je kunt een speld horen vallen.

Je woorden komen als vanzelf. En de mensen in je publiek willen alleen nog maar meer van je horen.

En jij? Jij voelt je als een vis in het water.

Je bent helemaal in je element.

En jij,  jij geniet…

Wie had ooit durven dromen dat spreken voor een groep zo mooi en magisch zou kunnen zijn?

 

Heb jij als spreker ooit zulke momenten meegemaakt?

Niet?

Is het dan geen tijd om daar iets aan te doen?!

Want echt dat kan!

Vrij en gemakkelijk kunnen spreken voor groepen is namelijk iets dat je gewoon kunt leren.

Met een beetje extra LOVE & CARE kun jij het vast ook!

Waarom dat een goed idee is?

Hieronder heb ik 17 redenen voor je op een rijtje gezet..

 

Voor mij zijn reden 1, 7, 11, 15 en 16 favoriet. Welke redenen spreken jou het meeste aan?

 

 

16 redenen waarom het een goed idee is om je presentatie-skills wat extra LOVE & CARE te geven

 

 

#1. Je kunt meer mensen helpen met wat jij te bieden hebt.

Met wat jij te zeggen hebt kun je het leven en werk van de mensen om je heen verrijken en verlichten. Natuurlijk kan dat 1 op 1. Maar hoe mooi is het als je ook grotere groepen kunt aanspreken.

 

#2. Je maakt jezelf krachtig zichtbaar.

Door voor een groep te gaan staan laat je mensen weten wie je bent en waar je voor staat. Spreken voor groepen vraagt een zekere moed en dat geeft jouw boodschap extra urgentie.

 

#3. Je wordt gezien als de expert die je bent.

Als spreker krijg je automatisch de rol van deskundige toebedeeld. Daar hoef je helemaal niets speciaals voor te doen, hoe makkelijk is dat?

 

#4. Je zelfvertrouwen krijgt een boost.

Vrij en gemakkelijk kunnen spreken in het openbaar doet heel veel voor je zelfvertrouwen. Het maakt dat je ook in andere lastige spreeksituaties gemakkelijker het woord neemt.

 

#5. Prima manier om kennis en informatie te delen.

Al eeuwenlang leren we van elkaar door het gesproken woord. Een presentatie of lezing is een laagdrempelige manier om kennis, expertise, feiten en verhalen te delen.

 

#6. Je verdient meer.

Of je nu ‘voor jezelf’ werkt of voor een bedrijf of organisatie, statistieken laten zien dat mensen die veel geld verdienen veel vaker voor groepen spreken, dan mensen met een lager inkomen. Leidinggevende functies worden nu eenmaal een stuk beter betaald.  Werk je ‘voor jezelf’? Spreken voor groepen is nog altijd een van de meest effectieve vormen van marketing.

 

#7. Krachtige manier om een gouden idee de wereld in te zetten.

‘Ideas worth spreading’, is het idee achter de immens populaire TED TALKS. Geen wonder dat deze talks zo aanslaan. Wij mensen houden van ideeën en wat is er mooier dan die met elkaar te delen?

 

#8. Nieuwe, enthousiaste klanten aantrekken.

Spreken voor groepen is een van de snelste manieren om contact te maken met nieuwe klanten of cliënten. Wij mensen gaan pas in zee met elkaar als we het gevoel hebben dat we iemand kennen en kunnen vertrouwen.  Persoonlijk contact zoals dat ontstaat tijdens een (goede) lezing, workshop of presentatie werkt nog steeds vele malen sneller dan contact via social media of email.

 

#9. Goed voor je carrière.

Spreken vraagt moed en zelfvertrouwen. Spreken betekent dat je jezelf laat zien als iemand die het aandurft om de leiding te nemen. Een leidinggevende functie wordt dan een logische volgende stap.

 

#10. Het scheelt je een hoop stress.

Zolang je spreken voor groepen nog als stressvol ervaart, kost het voor veel meer energie en tijd dan nodig is. Veel van de mensen met wie ik werk vertellen dat zij al weken (of soms zelfs maanden) van te voren zich druk kunnen maken over een spannend spreekmoment. Dat is nergens voor nodig.

 

#11. Spreken en presenteren wordt veel leuker om te doen. 

Spreken voor groepen is iets dat steeds leuker wordt naarmate je beter weet hoe het voor je werkt. Er komt nu eenmaal een hoop bij kijken. Denk aan stressmanagement, présence, en performance. Hoe beter je die verschillende soorten presentatie-skills beheerst, hoe leuker het wordt.  En HA, daar is je publiek natuurlijk ook blij mee!

 

#12. Meer impact.

Je presentaties, lezingen, workshops, trainingen, pitches en praatjes worden een stuk effectiever. Als je dan al het woord neemt, dan wil je natuurlijk ook dat je boodschap ook echt over het voetlicht komt. Daar komen naast een goed en pakkend verhaal ook de nodige presentatie-skills bij kijken. Gelukkig is dat allemaal te leren.

 

#13. Je slaapt beter.

Als je eenmaal weet hoe je je zenuwen kunt kalmeren, scheelt je dat heel wat (nachtelijk) getob en gepieker. Je bent beter uitgerust en komt veel sterker voor de dag met jouw verhaal.

 

#14. Scheelt uren onnodige voorbereidingstijd.

Stress en onzekerheid maken vaak dat we eindeloos blijven schaven aan ons verhaal. Je angst vermomt zich als ‘perfectionisme’ en daardoor lijkt het nooit goed genoeg. Als je leert hoe je je spreekstress in rustiger banen kunt leiden, zit overdreven perfectionisme je een stuk minder in de weg, dat scheelt een hoop tijd en gepieker.

 

#15. Je leert jezelf beter kennen en waarderen.

Spreken voor groepen kan haast niet zonder jezelf tegen te komen. Hoe kijk je tegen jezelf aan als spreker en hoe naar de mensen tot wie je je richt?  Laat je je leiden door angst, of door vertrouwen? Kun je je allerbeste zelf zijn, ook als het spannend is?

 

#16. Spreken geeft vervulling en voldoening

Het is prachtig om dat wat je te delen hebt vrijuit te kunnen delen met de mensen om je heen. Door jouw kennis, expertise, ervaringen en verhalen te delen geef je het beste van wat je geven kunt en wat is er mooier dan dat?

Kortom, geef je spreken en presenteren de aandacht die het verdient en geniet van wat al het moois dat dat je brengen kan.

Weet je niet goed waarmee te beginnen? Dan is deze gratis online workshop een aanrader..

Ik wens je veel succes en spreekplezier!

Hartelijke groet,

 

 

 

 


PS. Wil je jouw spreken en presenteren inderdaad wat meer LOVE & CARE geven?

 

Begin dan met het aanvragen van mijn gratis spreek & ontspan-tips. Als welkom ontvang je een handig e-boekje met 5 van mijn allerbeste kalmeer je spreekstress-tips.

Vraag het rechtsboven gratis aan!

 

 

 

 Wil je op de hoogte blijven?


Reacties