Spreken zonder stress

 

 

Mijn cliënten werken veelal op plekken waar je voor kiest als je de wereld ten goede wilt veranderen. Dienstverlening, zorg, welzijn, onderwijs, cultuur. Niet gedreven door het snelle geld, maar door liefde voor je vak, cliënten en relaties.

 

Ze zijn hoogopgeleid, getalenteerd en hebben veel te bieden.

Maar ze zijn ook veeleisend voor zichzelf, perfectionistisch, en niet snel tevreden.

Ze zijn ambitieus, maar ervaren ook veel stress en onzekerheid.

 

Ambitie + onzekerheid = slechte combi

 

In hun werk schuurt het tussen hun ambitie en hun onzekerheid. Een verantwoordelijke positie brengt nu eenmaal met zich mee dat je je mond open moet doen. Letterlijk. Het betekent dat je anderen moet beïnvloeden of overtuigen dat jouw visie en aanpak de juiste zijn. Dat vergt lef.

 

Je stem laten horen kan eng zijn. Zeker als je meer introvert of bescheiden bent.

 

Het kan zelfs zo eng worden dat je volledig aan jezelf gaat twijfelen. Je kunt te maken krijgen met het impostor syndrome: een nare innerlijke stem die jou vertelt dat je elk moment door de mand kunt vallen. Dat je collega’s of cliënten erachter zullen komen dat je er niets vanaf weet. Of dat je volledig zult dichtklappen als je een praatje houdt of een vergadering leidt.

 

‘Als ik me maar goed voorbereid, komt alles goed.’

Dat is wat sommige vrouwen met wie ik werk denken. In de praktijk blijkt dat maar deels het geval. Sterker nog: alles willen weten maakt je alleen maar onzeker. (Want stel dat je iets hebt overgeslagen of dat iemand een vraag stelt waarop je het antwoord niet weet …)

 

Spreken is simpel … zou je zeggen.

Je doet het immers elke dag. Maar als je voor een groep staat of jezelf op een andere spannende plek moet presenteren, is het andere koek. Dan ben je zo bezig met wat je van jezelf allemaal moet en wat anderen van je verwachten, dat je de connectie met jezelf kwijtraakt. Je raakt fysiek en emotioneel uit balans. En dan komen die knikkende knieën en blozende wangen … ondanks je perfecte voorbereiding.

 

Jij bent oké (echt!)

Er is een plek in jou waar jij je volledig thuis voelt bij jezelf, in je lichaam. Waar alles oké is – waar je ook bent. Die plek van rust en zelfvertrouwen is altijd bereikbaar voor je. Als je precies weet wat je drijft en een kristalhelder beeld hebt van wat jij wilt, zul je makkelijker het woord kunnen nemen. Dan zul je je kernboodschap verwoorden, zonder vaag te zijn of je te verliezen in details. Dan zul je anderen overtuigen en een sterke indruk achterlaten. Moeiteloos en ontspannen, zonder dat het je stress oplevert.

 

Jouw verhaal. Meer impact. Minder stress. Meer Flow.

Dit leer ik je in de trainingen die ik heb ontwikkeld rond Stop, Connect & Flow: een presentatiesysteem waarmee ik gedreven professionals ondersteun in hun persoonlijk leiderschap.

Met behoud van je gevoeligheid en kracht bereik je meer mensen met je idealen en visie en creëer je de veranderingen die je wilt. Je ontdekt je eigen stem en verhaal waarmee je een enorme impact op je omgeving creëert.

 

‘Toen ik bij Jacqueline kwam, was ik mij er niet bewust van hoe kritisch en hard ik soms voor mijzelf ben. Deze gedachten en houding hebben bijgedragen aan de hoge drempel tot spreken in het openbaar. Met maar vier sessies heeft Jacqueline me al ongelooflijk veel inzicht gegeven over de werking van gedachten, brein en wat voor invloed het heeft op spreekstress. En hoe je dit met simpele tools en mindsets kan veranderen. Hier kan ik voorlopig zeker mee vooruit en ik merk dat ik al een heel andere (positieve) houding aanneem bij de spreekgelegenheden die ik tot nu toe heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat deze voor heel veel hoogopgeleide vrouwen kunnen werken. Juist omdat Jacqueline volledige aandacht heeft de persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die iemand heeft en hierop verder borduurt samen met jou. Bovendien heeft zij mij advies gegeven dat ik niet alleen voor mijn spreekstress gebruik; veel tips beschouw ik als waardevolle levenslessen en neem ik mee in mijn dagelijkse doen en zijn. Bedankt Jacqueline!’

Lieke, projectmanager, Amsterdam

 

 

Stop, Connect & Flow bestaat uit deze 7 stappen:  

 

Stap 1. Stop en neem de regie!

Maak een pas op de plaats en verbind jezelf weer met je levensbasis, je lichaam, je stem, je hart.

 

Stap 2. Boor je natuurlijke krachtbron aan

Herontdek de stem die jou van anderen onderscheidt en geef ruimte aan wat jou krachtig en uniek maakt.

 

Stap 3. Weet wat jou drijft

Laat je leiden door jouw waarom en onderzoek wat jij de wereld wilt vertellen en wie je daarmee wilt bereiken.  

 

Stap 4. Manage je stress

Leer omgaan met angst en kwetsbaarheid en maak voorgoed een eind aan het impostor syndrome.

 

Stap 5. Ontwerp je verhaal

Ontdek wat de beste manier is om jouw verhaal te vertellen en wat je daarvoor nodig hebt.

 

Stap 6. Versterk je performance

Werk aan je presentatievaardigheden en raak het hoofd en hart van je luisteraars. Ontdek hoe je kunt gaan spreken vanuit FLOW en verbinding.

 

Stap 7. Showtime!

Maak een concreet plan en stap de wereld in met jouw verhaal.

 

Spreekt het je aan? Lees hier meer over hoe ik je kan ondersteunen..

 

 

‘Ben bij Jacqueline terecht gekomen vanwege spreekstress bij sollicitatiegesprekken. En hoewel ik dacht alles wel een keer gehoord te hebben op het gebied van gesprekstechnieken, bleek Jacqueline dé tip te hebben waar ik al jaren naar op zoek ben. Ook zeer toepasbaar tijdens privégesprekken of gedurende consulten met patiënten. Jacqueline is een echte coach. Samen op zoek naar wat het beste werkt, maar boogt ook op jaren van ervaring en deelt deze ruimhartig. Daarnaast is ze ook gewoon ontzettend aardig.’
Josefien Wouda, epidemioloog, 50 jaar