Spreken zonder stress

 

 

Op deze pagina vind je ervaringen van cliënten

 

 

 

 

“Jacqueline heeft mij op een prettige en aansprekende wijze geholpen om van mijn spreekangst af te komen. Dit was een paar jaar geleden ineens ontstaan en ik worstelde daar al een tijd mee. Na een aantal sessies via zoom kon ik weer verder en was ik ervan verlost. Jacqueline, bedankt.”
Daphne Beerepoot, manager HRM, Monuta

 

“Hoe bestaat het! Ik kan het. Ik durf het. En het allerbelangrijkste: ik
doe het! Ik doe het gewoon! En hoewel ik voorbereid ben op heus nog wel eens een onzekere terugval, weet ik zeker dat dát niet meer zal veranderen. Ik ben angsthaas af, in elk geval op het gebied van spreken in het openbaar. Laat nu een volgende uitdaging maar komen.”

Lydia van der Weide, journalist.  Lees hier haar volledige verhaal..

 

‘Toen ik bij Jacqueline kwam, was ik mij er niet bewust van hoe kritisch en hard ik soms voor mijzelf ben. Deze gedachten en houding hebben bijgedragen aan de hoge drempel tot spreken in het openbaar. Met maar vier sessies heeft Jacqueline me al ongelooflijk veel inzicht gegeven over de werking van gedachten, brein en wat voor invloed het heeft op spreekstress. En hoe je dit met simpele tools en mindsets kan veranderen. Hier kan ik voorlopig zeker mee vooruit en ik merk dat ik al een heel andere (positieve) houding aanneem bij de spreekgelegenheden die ik tot nu toe heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat deze voor heel veel hoogopgeleide vrouwen kunnen werken. Juist omdat Jacqueline volledige aandacht heeft de persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die iemand heeft en hierop verder borduurt samen met jou. Bovendien heeft zij mij advies gegeven dat ik niet alleen voor mijn spreekstress gebruik; veel tips beschouw ik als waardevolle levenslessen en neem ik mee in mijn dagelijkse doen en zijn. Bedankt Jacqueline!’

Lieke, projectmanager, Amsterdam

 

‘Afgelopen maandag heb ik een verhaal gehouden voor een publiek van 150 man over mijn boek. Daarbij heb ik erg veel gehad aan jouw coaching. Ik heb een structuur voor het verhaal, ik weet beter wat ik zelf kan doen qua contact met het publiek en daardoor ben ik minder nerveus en gaat het beter.’
Esther de Haan, auteur en organisatiecoach, callingu.nl

 

“Vanaf ik mij kan herinneren vond ik het nooit fijn om voor een grote groep iets te vertellen. Nog steeds heb ik nachtmerries over de spreekbeurten op de basisschool en brugklas.

Telkens als er weer een moment in het schooljaar kwam wanneer er spreekbeurten gehouden moesten worden bedacht ik allemaal smoesjes om er onderuit te komen.

Soms lukte deze smoesjes en soms ook niet, maar ik hield altijd een naar gevoel over bij deze momenten. Toen ik ging studeren in Amsterdam vond ik dat het genoeg was met deze spreekangst.

Ik had deze angst nu al zo lang en ik wou er gewoon vanaf. Toen begon ik aan het coach-traject van Jacqueline.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij een van mijn eerste afspraken aan Jacqueline vroeg of mensen écht van hun spreekangst zijn afgekomen, waarop Jacqueline antwoordde: Ja, echt waar!

Ik kon dit bijna niet geloven en was ook heel erg benieuwd of dit bij mij zou gebeuren.

Het coachen van Jacqueline is erg fijn en met geduld; nooit voelde het alsof ik iets verkeerd deed. Wanneer ik het even niet meer zag zitten en dacht dat ik toch niet van mijn spreekangst af zou komen, sprak Jacqueline mij met zo veel moed toe dat ik er weer in ging geloven!

En het coachen heeft zeker zin gehad. Aan het eind van het coach-traject had ik namelijk mijn eerste grote presentatie. Tuurlijk was ik zenuwachtig maar het stelde eigenlijk weinig voor met de angsten wat ik in het verleden had.

Tegenwoordig is dit nog steeds het geval. Wanneer ik het woord ‘presenteren’ hoor, kruip ik niet meer in elkaar maar blijf ik rustig. Gezonde spanning is nog steeds aanwezig maar er zijn geen slapeloze nachten meer of een heel naar gevoel.

In het verleden kon de datum wanneer er een presentatie gepland was mijn hele week/maand bepalen. Ik was slecht gehumeurd en keek zó erg op tegen het moment van spreken.

Dit is helemaal verdwenen en eigenlijk is mijn droom uitgekomen: ik ben ook één van de mensen die van zijn spreekangst af is!’

Vivian Scholten

 

‘Presentaties geven … super leuk!
Of een video opnemen of juist een Facebook live of een webinar…
Ik doe het allemaal met evenveel plezier.
Maar hoe hou je de hoeveelheid informatie in bedwang?
Behapbaar, leuk én zorg je voor de juiste interactie met je luisteraar?
Dát is precies waar de Presentatie Kit mij bij helpt, telkens weer.
Het zorgt voor focus en structuur. Dat ik niet compleet de bocht uit vlieg.
Of het nu een korte boodschap op video betreft of juist een presentatie voor een zaal met 100 personen van ruim een uur. Ik weet wat én hoe ik het ga vertellen.
Waardoor ik ontspannen voor mijn publiek sta.’

Yolanda Burger, Bloggen Met en Zonder Tekst, Succesvol-Bloggen.nl

 

‘In één middag legt Jacqueline de essentie van presenteren bloot, maar bovenal laat ze je het ervaren. Dat laatste doet ze op zo’n manier dat de ‘incorporatie’ van het geleerde eigenlijk ter plekke plaatsvindt. En dat maakt het verschil met veel andere trainers. Ze begeleidt je onnadrukkelijk en licht, waardoor je amper merkt hoezeer ze doordringt. Jacqueline zorgt ervoor dat je een hoop weglaat, waardoor er precies dat van jezelf naar voren kan komen waar je zelf zo naar op zoek was.’

Anne-Miek Hermsen, studentenbegeleider, Groningen

 

‘Bij mijn nieuwe baan als geestelijk ondersteuner in een hospice, waarbij ik voornamelijk  werk in een 1 op 1 contact, hoort ook het uitspreken van een gedachte op de jaarlijkse herdenkings- bijeenkomst van onze overleden gasten. Naasten worden hierbij uitgenodigd. Het  moeten spreken voor een grote groep mensen bezorgde mij slapeloze nachten. Een kennis wees me op  de site van Jacqueline. Ik zocht contact en tot mijn vreugde heeft Jacqueline het voor elkaar gekregen dat ik in alle rust en vol vertrouwen mijn vier en halve minuut durende gedachte heb kunnen en durven uitspreken voor een groep van 112 mensen. Ik heb mijn spreekangst overwonnen.

Dankjewel Jacqueline voor je kundige, respectvolle en aandachtige begeleiding die ik van je mocht ontvangen.’

Jopie van der Vorst- Rommers, Bergen op Zoom

 

‘Spreken in het openbaar – of het nou gaat om een presentatie, tijdens een (team)overleg of in een groep met mensen die ik niet goed ken – heb ik altijd vreselijk gevonden en ging ik het liefst zoveel mogelijk uit de weg. Het kon echt wekenlang als een duiveltje op mijn schouder zitten en mijn humeur negatief beïnvloeden gedurende die periode, tot het dan weer achter de rug was.

Jacqueline heeft mij met name geholpen door de oorsprong van de angst uit te leggen en het voor een deel ook terug te brengen naar slechts iets fysieks. En daarbij ook het besef dat angst iets is wat je zelf kan beïnvloeden; terug te draaien en te verbeteren.

Dat is voor mij – iemand die erg in haar hoofd zit – heel behulpzaam geweest. De angst zal in mijn geval nooit helemaal weggaan, dat besef ik, maar het geeft niet. Er is veel rust voor het grootste deel van de oude angst in de plaats gekomen.’

Laura, business development

 

‘Wat me aantrekt in Jacqueline is haar échte aanwezigheid, haar échte aandacht, haar vermogen om werkelijk present te zijn. Tijdens de sessie schonk ze me rust, ruimte en aandacht en ze hielp me werkelijk gewaar te worden. De inzichten die ik verkreeg helpen me daadwerkelijk anders te doen en te zijn in mijn dagelijkse praktijk.’

Mirjam Boeke, trainer, www.despeelacademie.nl

 

‘Ben bij Jacqueline terecht gekomen vanwege spreekstress bij sollicitatiegesprekken. En hoewel ik dacht alles wel een keer gehoord te hebben op het gebied van gesprekstechnieken, bleek Jacqueline dé tip te hebben waar ik al jaren naar op zoek ben. Ook zeer toepasbaar tijdens privégesprekken of gedurende consulten met patiënten. Jacqueline is een echte coach. Samen op zoek naar wat het beste werkt, maar boogt ook op jaren van ervaring en deelt deze ruimhartig. Daarnaast is ze ook gewoon ontzettend aardig.’

Josefien Wouda, epidemioloog, 50 jaar

 

‘Na jarenlange paniek gevoelens bij spreken bij lastige situaties voor mij besloot ik er toch maar wat aan te doen. De insteek om het via het lichaam aan te pakken sprak mij aan en was ik ook nieuwsgierig naar als therapeut zijnde. Na verloop van tijd begon ik steeds meer verschil te merken en nu een half jaar nadat ik klaar ben, zijn mijn klachten stukken verminderd en prima hanteerbaar. Ik weet nu wat ik moet inzetten en dat geeft al veel rust! Echt een aanrader dus!!’

Claartje, therapeut, Amsterdam

 

‘Spreken in het openbaar is niet mijn dagelijkse bezigheid, maar als rondleider in Dierenpark Amersfoort sta ik toch regelmatig voor grote groepen te vertellen. Mijn stemgeluid bleek regelmatig tekort te schieten, en ‘harder praten’ bleek juist averechts te werken. Zo kwam ik bij Jacqueline terecht voor de training Spreken in het openbaar.

Wat een eye opener! Met een heldere analyse van wat ik doe als ik voor een groep spreek, en een duidelijke uitleg over de werking van de stem, ademhaling en ons lichaam als ‘klankkast’, werd in een klap duidelijk waarom mijn eigen aanpak niet werkte.

Hoe dan verder? Daar gaf Jacqueline in een perfect op maat gesneden training antwoord op. Door op subtiele wijze en met gerichte oefeningen mijn ademhaling en ontspanning te helpen onderzoeken, kreeg mijn stem zijn ‘klankkast’ terug. Wat een ontdekking en bevrijding en wat een feest om met die nieuwe ervaringen te kunnen presenteren!

En dat niet alleen, maar de oefeningen, ontspanning en Jacqueline’s scherpe observaties en coaching, leverden onverwachte, inspirerende inzichten op die me nog steeds helpen in mijn dagelijkse doen en laten.

Zo werd de training Spreken in het openbaar een geweldige ontdekkingstocht. Ik ben Jacqueline heel dankbaar voor haar wijsheid en input en gun iedereen zo’n prachtig avontuur!

Dankzij jouw scherpe en subtiele coaching heb je me niet alleen plezier in presenteren gegeven, maar ook waardevolle inzichten in mijn dagelijkse doen en laten. Dank daarvoor!’

Maja Nijessen, tekstschrijver, musicus, gids

 

‘Ik ben ontzettend blij dat ik de training heb gevolgd en ik ben blij, maar ook verrast door het resultaat. Ik had niet verwacht dat je in zo’n korte tijd dit resultaat zou kunnen bereiken.

Ik wilde heel graag van mijn spreekangst af, omdat ik niet wilde dat het mijn carrièremogelijkheden zou beïnvloeden. Ik greep altijd alle kansen aan om niet te hoeven spreken voor een groep, vanwege mijn angst. Alle alarmbellen gingen rinkelen, alleen al bij de gedachte.

Deze training heeft mij geholpen in ieder geval een groot deel van mijn spreekangst weg te nemen. Ik merk in alles wat ik doe wat te maken heeft met het spreken in of voor een groep dat er een knop om is gegaan en dat voelt echt als een bevrijding.

Ik raad iedereen die last heeft van spreekangst om deze training te doen. Het is zo’n verschrikkelijk vervelend gevoel dat je echt moet zorgen dat je daar zo snel mogelijk vanaf komt!

Wanneer je deze training achter de rug hebt, zie je komende presentaties bijna met plezier tegemoet. Ik ga nu naar grote vergaderingen en durf daar daadwerkelijk wat te zeggen. Ook voor presentaties draai ik mijn hand niet meer om.

Wanneer mijn leidinggevende mij vraagt om iets over een onderwerp tijdens een belangrijk overleg toe te lichten, voelde ik vroeger alleen bij het stellen van de vraag al een heel vervelend gevoel. En hoewel ik nog steeds graag heel goed voorbereid naar zo’n overleg ga, haal ik er verder wel mijn schouders bij op.

Niks geen buikpijn, hartkloppingen of letterlijk slapeloze nachten meer. Dat voelt niet alleen als een bevrijding, maar ik geloof ook echt dat dit voor iemand die aan het begin van haar carrière staat echt een boost in de goede richting kan zijn.’

 Manon Bouius, gemeente Zwolle

 

‘Ik heb spreken in het openbaar altijd vermeden. Het traject van Spreekangst naar Spreekplezier bleek heel verrassend , boeiend, leerzaam en inspirerend te zijn. Ik voel me nu veel rustiger en zekerder. Grootste eyeopener was het besef dat de voorbereiding voor zoiets als spreken in het openbaar geen momentopname is maar een gedragsverandering die in het algemeen veel rust met zich meebrengt.’

Hanneke, coach

 

‘Ben bij Jacqueline terecht gekomen vanwege spreekstress bij sollicitatiegesprekken. En hoewel ik dacht alles wel een keer gehoord te hebben op het gebied van gesprekstechnieken, bleek Jacqueline dé tip te hebben waar ik al jaren naar op zoek ben. Ook zeer toepasbaar tijdens privégesprekken of gedurende consulten met patiënten. Jacqueline is een echte coach. Samen op zoek naar wat het beste werkt, maar boogt ook op jaren van ervaring en deelt deze ruimhartig. Daarnaast is ze ook gewoon ontzettend aardig.’

Josefien Wouda, epidemioloog

 

‘De presentatie is uiteindelijk heel erg goed gegaan! Mijn vriend zat met open mond te kijken hoe  zelfverzekerd ik erbij stond. Je was helemaal jezelf, zei hij.  En was mega trots. Én ik voelde me er zelf ook goed bij en dat is natuurlijk het belangrijkste :-)). Heel fijn om met een tevreden gevoel op die dag terug te kijken en ja, zo ga ik vanaf nu natuurlijk ook toekomstige presentaties tegemoet!’

Danny, Marketing Consultant

 

Klik hier om meer te lezen over Jacqueline Hulleman..

 

‘Jacqueline heeft me de rust en de ruimte gegeven om te ontdekken hoe ik mijzelf beter kan gebruiken. Haar lessen zijn enorm inspirerend. Ik voel me veel sterker en rustiger.’

Esther Dekker, leerkracht speciaal onderwijs

 

‘Ik vond de cursus Spreken met Plezier van Jacqueline echt heel goed en prettig! Ik had ook voor een cursus kunnen kiezen waarbij er tips en trucs worden gegeven over de inhoud van de presentatie en dan allemaal om toerbeurt oefenen. Ook niet verkeerd natuurlijk, maar dat heb ik al eindeloos gedaan. Kost veel energie en de moeilijkheid die ik tegenkom in de praktijk komt dan niet echt aan bod. Ik heb nu veel beter gereedschap gekregen!’

Marion Donkers, jurist

 

Klik hier om meer te lezen over Jacqueline’s aanbod.. 

 

‘De cursus ontspannen spreken in het openbaar die ik bij Jacqueline heb gedaan heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven.’

Maartje van der Staal, vormgeefster

 

‘Het was alsof ik opnieuw kennis maakte met mijn lichaam. Mijn houding is enorm verbeterd en veel opener geworden. Dat merk ik niet alleen bij het zingen maar ook bij alle andere dingen die ik doe.’

Monique Neefjes, zangeres en producent, www.moniqueneefjes.com

 

‘Muziek is mijn grote liefde. Na mijn hernia-operatie kostte het me nog erg veel moeite om lang te staan, laat staan om een concert te zingen. Dankzij Jacqueline’ s hulp sta ik weer goed op mijn benen!’

Erik-Jan, zanger

Klik hier om meer te lezen over Jacqueline Hulleman..