fbpx

Spreken zonder stress

 

 

Hoe kun je je beste zelf zijn, juist
ook als het spannend is?

 

 

 

Dag, ik ben Jacqueline Hulleman. Ik ben spreker, spreekcoach en docente Alexandertechniek.

Ik werk met gedreven vrouwelijke professionals die met hun werk echt een verschil willen en kunnen (!) maken, maar er niet zo van houden om in het spotlicht te staan.

Zij hebben heel veel in huis, maar onzekerheid en spreekstress zitten hen regelmatig in de weg en dat maakt dat zij veel minder van zich laten zien en horen dan zij eigenlijk willen.

Ik vind dat doodzonde. Ik herken het, maar ik weet ook dat het anders kan.

Ik ben ervan overtuigd dat spreken en presenteren niet stressvol of moeilijk hoeft te zijn. En ik weet zeker dat iedereen het kan leren, ook als je bescheiden, introvert of verlegen bent.

Dat ik dat zo stellig weet heeft alles te maken met mijn voorgeschiedenis.

 

Ik sloeg dicht bij mijn audities

Geen probleem, zeg je misschien, dan doe je toch geen auditie! Maar voor mij was het wel een probleem: toen ik een jaar of 18 was wilde ik ontzettend graag een theateropleiding volgen. En ja, dan ontkom je niet aan een voordracht in de spotlights voor een tafel met een aantal onduidelijke personen die je presentatie evalueren..

Ik deed een aantal audities aan theater/toneelopleidingen in Arnhem en Maastricht (nadat ik 3x was uitgeloot voor de theateropleiding in Utrecht). En daar kwam ik niet doorheen. De voorbereiding ging goed. Maar de nacht voor elke auditie deed ik geen oog dicht. En tijdens de audities zelf sloeg ik helemaal dicht.

 

Waarom ik toch zo graag wilde

Op de middelbare school had ik in een theaterworkshop een bijzondere ervaring gehad, die me altijd zou bijblijven. Die workshop opende voor mij niet alleen een magische wereld waarin je kon uitvinden hoe het leven werkt, ik maakte ook kennis met lichaamsbewustzijn. Ik ervoer dat mijn lichaam een prachtig instrument is en dat ik daar veel meer mee kon dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

 

Geen toneelschool, wel het theater in

Na die mislukte audities ging ik Nederlands studeren. Gelukkig kon ik me aansluiten bij theatergroep La Luna in Utrecht. We maakten de mooiste dingen, op de mooiste locaties. Grootse spektakels zoals die van de Dogtroep, net zo energiek en theatraal.

Ik maakte mijn studie niet af; al mijn tijd stopte ik in het theater. Na zes jaar intensief theatermaken vertrok ik naar Italië, waar ik in de leer ging bij theatervernieuwer Jerzy Grotowski.

 

Een harde leerschool

In het theater leerde ik hoe belangrijk – en hoe moeilijk – het is om helder te communiceren. Dat je dat alleen kunt doen als je helemaal vrij en open bent. Alleen dan zijn er geen storingen in de communicatie met je publiek. Maar de aanpak die ik leerde was keihard. Je moest helemaal tot op de bodem te gaan, fysiek en emotioneel. Jezelf pushen en dwingen. Pas als je niet meer kon en je essentie had bereikt, kon je gaan spelen.

 

Ik zocht (en vond) een zachtere manier om bij mezelf te komen (juist ook als het spannend is)

Terug in Nederland ging ik theaterproducties regisseren en trainingen geven. Wat ik geleerd had over acteren was interessant en waardevol. Maar ik wilde ánders werken met acteurs. Minder confronterend, meer opbouwend.

Mijn zoektocht leidde me naar de  Alexander techniek: een mind & body awareness-methode die het mogelijk maakt meer ontspanning en vrijheid (terug) te brengen in je bewegen en spreken. Ik ontdekte dat je ook zo die plek bereikt waar je helemaal jezelf bent, transparant en een drager van wat je wilt overbrengen. Van 1996-1999 volgde ik een intense en life-changing opleiding tot docent Alexandertechniek.

 

Mijn auditieangst verdween

Naast mijn theaterwerk en Alexandertechniektraining was ik in dienst bij het Muziektheater in Amsterdam. Voor de educatieve dienst deed ik vele groepsrondleidingen,workshops en inleidingen bij voorstellingen.  Ik vond het hartstikke leuk om jongeren rond te leiden. Maar ik moest bijvoorbeeld ook groepen internationale theaterdirecteuren rondleiden – waarbij de voltallige directie van het theater meeliep.

En dan gebeurde er hetzelfde als tijdens de audities die ik eerder verprutste. Ik lag er ’s nachts wakker van en was bang weer dicht te zullen slaan. Ik deed het dapper, maar verstarde en verstijfde, kon niet meer mezelf zijn en het voelde of ik weer in de schijnwerpers stond voor een strenge jury.

Naarmate ik verder kwam in mijn opleiding Alexandertechniek merkte ik echter dat er iets begon te verschuiven. Als ik groepen toesprak voelde ik me steeds vrijer en meer open. Geen enkele groep boezemde mij meer angst in. Mijn ‘auditieangst’ was eindelijk echt verdwenen.

 

Nu help ik vrouwen die meer van zich willen laten zien en horen

Sommigen van de vrouwen met wie ik werk zijn te bescheiden om een professionele stap naar voren te zetten. Anderen denken ze dat ze (nog) niet genoeg weten. Wat ze gemeen hebben is dat ze opzien tegen presentaties of die zelfs uit de weg gaan. Ze vinden het moeilijk om te laten zien wat ze in hun mars hebben en hun verhaal te vertellen.

In mijn coaching en trainingen help ik hen bij het oplossen van hun spreekstress en het versterken van hun zelfvertrouwen als spreker, zodat zij vol vertrouwen het woord kunnen nemen. En kunnen delen wat zij werkelijk te delen hebben. Op een manier die ‘eigen’ is, open en vrij.

Dat is zulk prachtig werk!

Ik popel om ook jou hierin bij te staan..

 

Lees hier meer over mijn Spreken zonder stress programma’s.. 

 

 

‘In één middag legt Jacqueline de essentie van presenteren bloot, maar bovenal laat ze je het ervaren. Dat laatste doet ze op zo’n manier dat de ‘incorporatie’ van het geleerde eigenlijk ter plekke plaatsvindt. En dat maakt het verschil met veel andere trainers. Ze begeleidt je onnadrukkelijk en licht, waardoor je amper merkt hoezeer ze doordringt. Jacqueline zorgt ervoor dat je een hoop weglaat, waardoor er precies dat van jezelf naar voren kan komen waar je zelf zo naar op zoek was.
Anne-Miek Hermsen, studentenbegeleider, Groningen

 

 ‘Jacqueline heeft me de rust en de ruimte gegeven om te ontdekken hoe ik mijzelf beter kan gebruiken. Haar lessen zijn enorm inspirerend. Ik voel me veel sterker en rustiger.
Esther Dekker, leerkracht speciaal onderwijs

 

‘Wat me aantrekt in Jacqueline is haar échte aanwezigheid, haar échte aandacht, haar vermogen om werkelijk present te zijn. Tijdens de sessie schonk ze me rust, ruimte en aandacht en ze hielp me werkelijk gewaar te worden. De inzichten die ik verkreeg helpen me daadwerkelijk anders te doen en te zijn in mijn dagelijkse praktijk. 
Mirjam Boeke, trainer, www.despeelacademie.nl

 

 

 

Ben jij er ook aan toe om meer van jezelf te laten zien?

Wil je me iets vragen of gewoon even met me sparren over jouw situatie?
Neem dan gerust contact met me op..

Misschien ben je nu al benieuwd of mijn diensten bij jou passen.
Hier vind je mijn actuele programma-aanbod..

 

 

 

“De cursus ontspannen spreken in het openbaar die ik bij Jacqueline heb gedaan heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven.”
Maartje van der Staal, vormgeefster

 

“Het was alsof ik opnieuw kennis maakte met mijn lichaam. Mijn houding is enorm verbeterd en veel opener geworden. Dat merk ik niet alleen bij het zingen maar ook bij alle andere dingen die ik doe.”
Monique Neefjes, zangeres en producent, www.moniqueneefjes.com

 

 

 

 

 

 

Klik hier om Jacqueline in actie te zien als spreker..