fbpx

Spreken zonder stress

 

 

Herken je hier iets van jezelf in?

 

 


Mijn cliënten
werken veelal op plekken waar je voor kiest als je de wereld ten goede wilt veranderen. Dienstverlening, zorg, welzijn, onderwijs, cultuur. Niet gedreven door het snelle geld, maar door liefde voor je vak, je cliënten en relaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zijn vaak hoogopgeleid, getalenteerd en hebben veel te bieden.

Maar ze zijn ook veeleisend voor zichzelf, perfectionistisch, en niet snel tevreden.

Ze zijn ambitieus, maar ervaren vaak ook best veel stress en onzekerheid.

 

 

Ambitie + onzekerheid = slechte combi

 

In hun werk schuurt het tussen hun ambitie en hun onzekerheid.

Een verantwoordelijke positie brengt nu eenmaal met zich mee dat je je mond open moet doen. Letterlijk. Het betekent dat je anderen moet beïnvloeden of overtuigen dat jouw visie en aanpak de juiste zijn. Dat vergt lef.

 

 

Je stem laten horen kan eng zijn. Zeker als je meer introvert of bescheiden bent.

 

Het kan maken dat je teveel aan jezelf gaat twijfelen. Je loopt misschien wel op tegen het impostor syndrome: een nare innerlijke stem die jou vertelt dat je elk moment door de mand kunt vallen. Dat je collega’s of cliënten erachter zullen komen dat je er niets vanaf weet. Of dat je volledig zult dichtklappen als je een praatje houdt of een vergadering leidt.

 

‘Als ik me maar goed voorbereid, komt alles goed.’

Dat is wat veel mensen met wie ik werk denken. In de praktijk blijkt dat maar deels het geval. Sterker nog: alles willen weten maakt vaak juist onzeker. (Want stel dat je iets hebt overgeslagen of dat iemand een vraag stelt waarop je het antwoord niet weet …)

 

Spreken is simpel … zou je zeggen.

Je doet het immers elke dag. Maar als je voor een groep staat of jezelf op een andere spannende plek moet presenteren, is het andere koek. Dan ben je zo bezig met wat je van jezelf allemaal moet en wat anderen van je verwachten, dat je de connectie met jezelf kwijtraakt. Je raakt fysiek en emotioneel uit balans. En dan komen die knikkende knieën en blozende wangen … ondanks je perfecte voorbereiding.

 

Jij bent oké (echt!)

Er is een plek in jou waar jij je volledig thuis voelt bij jezelf, in je lichaam. Waar alles oké is – waar je ook bent. Die plek van rust en zelfvertrouwen is altijd bereikbaar voor je. Als je precies weet wat je drijft en een kristalhelder beeld hebt van wat jij wilt, zul je makkelijker het woord kunnen nemen. Dan zul je je kernboodschap verwoorden, zonder vaag te zijn of je te verliezen in details. Dan zul je anderen overtuigen en een sterke indruk achterlaten. Moeiteloos en ontspannen, zonder dat het je stress oplevert.

 

 

Lees hier meer over hoe ik je hierin kan ondersteunen..

 

 

‘Toen ik bij Jacqueline kwam, was ik mij er niet bewust van hoe kritisch en hard ik soms voor mijzelf ben. Deze gedachten en houding hebben bijgedragen aan de hoge drempel tot spreken in het openbaar. Met maar vier sessies heeft Jacqueline me al ongelooflijk veel inzicht gegeven over de werking van gedachten, brein en wat voor invloed het heeft op spreekstress. En hoe je dit met simpele tools en mindsets kan veranderen. Hier kan ik voorlopig zeker mee vooruit en ik merk dat ik al een heel andere (positieve) houding aanneem bij de spreekgelegenheden die ik tot nu toe heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat deze voor heel veel hoogopgeleide vrouwen kunnen werken. Juist omdat Jacqueline volledige aandacht heeft de persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die iemand heeft en hierop verder borduurt samen met jou. Bovendien heeft zij mij advies gegeven dat ik niet alleen voor mijn spreekstress gebruik; veel tips beschouw ik als waardevolle levenslessen en neem ik mee in mijn dagelijkse doen en zijn. Bedankt Jacqueline!’

Lieke, projectmanager, Amsterdam

 

‘Ben bij Jacqueline terecht gekomen vanwege spreekstress bij sollicitatiegesprekken. En hoewel ik dacht alles wel een keer gehoord te hebben op het gebied van gesprekstechnieken, bleek Jacqueline dé tip te hebben waar ik al jaren naar op zoek ben. Ook zeer toepasbaar tijdens privégesprekken of gedurende consulten met patiënten. Jacqueline is een echte coach. Samen op zoek naar wat het beste werkt, maar boogt ook op jaren van ervaring en deelt deze ruimhartig. Daarnaast is ze ook gewoon ontzettend aardig.’
Josefien Wouda, epidemioloog, 50 jaar