‘De Alexandertechniek kan bij lage rugklachten het aantal dagen met pijn duidelijk verminderen.’

Zo blijkt uit een vergelijkende klinische studie die op verzoek van de Britse Medical Research Council werd uitgevoerd (BMJ. 008;337:a884).

In de studie kregen 579 patiënten met chronische of terugkerende rugpijn (score van 4 of meer op de roland-morris-schaal) geen behandeling (controlegroep), 6 conventionele therapeutische massages ofwel 6 of 24 lesuren Alexandertechniek. Daarnaast kreeg de helft van iedere groep opdracht een half uur per dag licht te sporten zoals wandelen en fietsen.

Sport verminderde de pijnklachten niet.

De Alexandertechniek verminderde de pijnklachten daarentegen wel.

Terwijl patiënten in de controlegroep een jaar later 21 van 28 dagen rugpijn hadden, was dat bij de groep met 24 lesuren Alexandertechniek gemiddeld 18 dagen minder (3 dagen pijn in 4 weken) en bij degenen met 6 lesuren 10 dagen minder (11 dagen pijn in 4 weken).
Op andere uitkomstmaten bereikte men met 6 lesuren Alexandertechniek plus sport 74% van de verbetering die door 24 lesuren zonder beweging werd bereikt. De auteurs stellen daarom dat een verkorte versie van de Alexandertechniek plus licht sporten voldoet om rugklachten te bestrijden.

‘Voordeel is ook dat patiënten die de techniek eenmaal hebben aangeleerd, deze zelfstandig en zonder verdere kosten kunnen blijven toepassen.’

* Samenvatting van een artikel uit:
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2008, 152(37)

 

Klik hier voor meer info over lessen Alexandertechniek met Jacqueline Hulleman

 

Scroll naar boven