10 redenen waarom jouw verhaal GOUD waard is..

‘Mijn eigen verhaal vertellen? Moet dat nou echt!?’

Hoor ik vaak van mijn cliënten.

En ik snap die reactie maar al te goed, want ik ben er zelf ook lange tijd huiverig voor geweest.

‘Het gaat toch niet om MIJ’, dacht ik,

‘Wie zit er nou te wachten op MIJN verhaal?!’

En toch vergiste ik me deerlijk.

En daar kwam ik pas achter toen ik mijn verhaal WEL ging vertellen.

Toen veranderde alles..

10 redenen waarom het gebruiken van je eigen verhaal zo belangrijk is

 

1. Je verhaal geeft focus en helderheid

Het formuleren van je eigen verhaal dwingt je om met een heldere blik naar jezelf en je leven te kijken en eruit te pikken wat van voor jou het allerbelangrijkste is. Dat geeft richting aan je leven, je werk en je spreken.

2. Je verhaal vertelt waar jouw talenten liggen

De verhalen van je leven vertellen je precies waar je zwaktes en sterktes liggen en onder welke omstandigheden jij wel of niet floreert.

3. Je verhaal laat zien wie je bent en waar je voor staat

Niet alleen de inhoud van je verhaal, maar ook de manier waarop jij je verhaal brengt, spreekt boekdelen.
Zodra je een verhaal vertelt, laat je mensen zien en ervaren wie je werkelijk bent.

4. Met je verhaal trek je als vanzelf de juiste mensen aan.

Er zijn mensen die zich direct in jouw verhaal zullen herkennen. Dat zijn de mensen voor wie jouw boodschap werkelijk belangrijk is en voor wie je echt iets kunt betekenen.

5.  Je verhaal brengt zekerheid en vertrouwen

Een goed uitgewerkt verhaal vertelt zichzelf en dat geeft jezelf en je publiek rust en vertrouwen. Je vertelt niet zomaar iets, maar iets dat werkelijke betekenis heeft en dat geeft je spreken vleugels..

6. Je verhaal is uniek.

Met je verhaal onderscheid je je direct. Alle kennis van de wereld is tegenwoordig te vinden op internet en in andere media. Maar niemand op deze aarde kan exact hetzelfde verhaal vertellen als jij.

7. Je verhaal biedt herkenning en troost.

Uiteindelijk maken we allemaal dezelfde dingen mee. Ieder van ons op onze eigen manier. Een goed verhaal stijgt boven het persoonlijke uit en is herkenbaar voor heel veel andere mensen. Het biedt herkenning en troost en helpt ons belangrijke lessen te delen.

8. Je verhaal zorgt voor echte verbinding.

Verhalen zijn de beste manier om niet alleen het hoofd, maar ook het hart van je luisteraars te bereiken. Van daaruit kun je samen verder en kan er een werkelijk waardevolle uitwisseling ontstaan.

9. Het bespaart je een hoop werk.

Je hoeft niet steeds weer opnieuw bij punt nul te beginnen. Je kunt je verhaal op heel veel verschillende manieren vertellen en gebruiken. Als losstaande TED TALK-achtige presentatie. Maar ook als deel van een andere presentatie. Als introductie bij een training of workshop. Of tijdens netwerk- en verkoopgesprekken.

10. Je verhaal doet ertoe.

Verhalen zijn het weefsel van de wereld. En het mooie is dat we  allemaal een verhaal hebben dat erom smeekt gedeeld te worden. Onze verhalen maken ons wijzer en helpen ons het beste van ons eigen leven en dat van de mensen om ons heen te maken.

Scroll naar boven