7 tips speciaal voor introverte sprekers..

Deze vraag kreeg ik van Inez.. 

Hi Jacqueline,
Ik ben een typische introvert en spreken voor groepen ligt echt ver buiten mijn comfortzone.
Maar voor mijn werk ontkom ik er niet aan en moet ik af en toe wel eens een presentatie of iets dergelijks geven.
Ik wil dat eerlijk gezegd ook niet helemaal uit de weg gaan. Als ik het doe gaat het ook best wel redelijk, maar ik vind het altijd weer erg stressvol en uitputtend.
Zou dat anders kunnen of moet ik me daar gewoon maar bij neerleggen?
Groet,
Inez

Ik denk zeker dat het anders kan Inez!

Spreken zonder stress is namelijk iets wat iedereen leren kan. En het maakt daarbij niet uit of je (net zoals jij of ik) introvert of meer extravert bent.

Waar het om gaat is dat je de wens en de wil hebt om iets te delen. Als je die drive hebt en bereid bent om jezelf als spreker te ontwikkelen dan is alles mogelijk.

Er zijn dan ook talloze voorbeelden van mensen die in meer of mindere mate introvert zijn die je daarin zijn voorgegaan. Denk maar aan mensen als Barack Obama, Steve Jobs, Amy Cuddy en natuurlijk ook Susan Cain die met haar TED talk de kracht van introverte mensen zichtbaar en bespreekbaar maakte.

Natuurlijk zul je als meer introvert persoon andere dingen moeten ontwikkelen dan een extravert iemand, maar waar het vooral om gaat is dat je je eigen weg vindt als spreker.

7 Tips speciaal voor introverte sprekers

 

1. Zorg ervoor dat je je eigen stem en kracht als spreker door en door kent.
Veel introverte sprekers hebben het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn en een soort extraverte rol moeten spelen. Niets is minder waar dan dat. Wees jezelf maar doe dat wel met volle overtuiging.

2. Vraag je bij iedere spreekgelegenheid af waarom je het woord wilt nemen.
Wat is je drive? Wat is je boodschap? Realiseer je dat het daar om gaat. Focus op wat je wilt overbrengen en waarom dat belangrijk is. Dat neemt de focus weg van jezelf in de rol als spreker.

3. Besteed veel aandacht aan je fysieke en mentale voorbereiding.
Ik merk dat veel introverte sprekers hun inhoud en boodschap vaak al piekfijn op orde hebben. Er is echter meer nodig.
Vergeet niet dat spreken iets is dat je met je hele wezen doet. Wat heb je nodig om je beste zelf te kunnen zijn? Welke mindset helpt je? Hoe zit het emotioneel? En hoe bereid je je ook fysiek het beste voor op wat je gaat doen?

4. Zorg ervoor dat je weet hoe je de stress die het spreken bij je oproept het beste kunt managen.
Het is belangrijk uit te vinden hoe je de extra adrenaline in goede banen kunt leiden.
Verschillende soorten ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie, visualisatie of (mijn favoriet) Alexandertechniek kunnen hierbij helpen. Onderzoek wat goed voelt en bij jou past.

5. Leer je energieniveau managen
Voor een groep gaan staan betekent dat jij als rustige introvert je energieniveau zult moeten verhogen.
Dat kun je ondermeer doen door de spanning die het spreken bij je oproept niet langer te zien als iets dat je in de weg zit, maar als iets dat je helpt je beste zelf krachtig neer te zetten.

6. Oefen!
Denk niet dat je het allemaal zo uit je mouw zou moeten kunnen schudden. En oefen niet alleen maar in je hoofd of voor de spiegel, maar ook voor een (piep)klein proefpubliek. Ook hier geldt, oefening baart kunst.

7. Neem alle tijd om na afloop te herstellen en weer lekker bij te tanken.
Realiseer je dat je een grote prestatie hebt geleverd. Wees trots op jezelf. Vier je succes. En geef jezelf voldoende tijd om weer tot rust te komen.

Ik hoop dat deze suggesties je op weg helpen om gemakkelijker te gaan spreken en presenteren, maar heb je toch nog wat meer behoefte aan support, kijk dan hier of neem contact met me op om te bespreken hoe ik je eventueel verder kan ondersteunen..

Veel succes en plezier met alles!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

 

Zin in meer tips en inspiratie?

Vraag dan hiernaast de gratis EERSTE HULP BIJ SPREEKSTRESS-KIT aan en laat me je helpen om met meer succes en plezier te gaan spreken en presenteren.

 

Scroll naar boven