‘Kun je echt van spreekangst afkomen?’

Dit is jouw verhaal-3Als je last van spreekangst hebt, voelt dat vaak zo overweldigend en onontkoombaar dat het lijkt alsof het iets is waar je niets aan kunt doen of veranderen.

Dat is niet zo.

In mijn ervaring is het zo goed als altijd mogelijk om spreekangst flink te verminderen en vaak zelfs helemaal op te lossen.

Lees hieronder de ervaring van Vivian. Een jonge vrouw die veel last van spreekangst had, zoveel last dat het haar in haar studie stevig in de weg zat. Gelukkig heeft ze zich er niet bij neergelegd en is zij op zoek gegaan naar hulp. En kwam zij bij mij terecht.

Vivian’s verhaal

“Vanaf ik mij kan herinneren vond ik het nooit fijn om voor een grote groep iets te vertellen. Nog steeds heb ik nachtmerries over de spreekbeurten op de basisschool en brugklas.

Telkens als er weer een moment in het schooljaar kwam wanneer er spreekbeurten gehouden moesten worden bedacht ik allemaal smoesjes om er onderuit te komen.

Soms lukte deze smoesjes en soms ook niet, maar ik hield altijd een naar gevoel over bij deze momenten. Toen ik ging studeren in Amsterdam vond ik dat het genoeg was met deze spreekangst.

Ik had deze angst nu al zo lang en ik wou er gewoon vanaf.

Ik vertelde dit tegen mijn moeder en zij kwam toen met de website van Jacqueline Hulleman. Zelf was ik heel erg blij dat er blijkbaar iets te doen viel aan mijn spreekangst. Toen begon ik aan het coach-traject van Jacqueline.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij een van mijn eerste afspraken aan Jacqueline vroeg of mensen écht van hun spreekangst zijn afgekomen, waarop Jacqueline antwoordde: Ja, echt waar!

Ik kon dit bijna niet geloven en was ook heel erg benieuwd of dit bij mij zou gebeuren.

Het coachen van Jacqueline is erg fijn en met geduld; nooit voelde het alsof ik iets verkeerd deed. Wanneer ik het even niet meer zag zitten en dacht dat ik toch niet van mijn spreekangst af zou komen, sprak Jacqueline mij met zo veel moed toe dat ik er weer in ging geloven!

En het coachen heeft zeker zin gehad. Aan het eind van het coach-traject had ik namelijk mijn eerste grote presentatie. Tuurlijk was ik zenuwachtig maar het stelde eigenlijk weinig voor met de angsten wat ik in het verleden had.

Tegenwoordig is dit nog steeds het geval. Wanneer ik het woord ‘presenteren’ hoor, kruip ik niet meer in elkaar maar blijf ik rustig. Gezonde spanning is nog steeds aanwezig maar er zijn geen slapeloze nachten meer of een heel naar gevoel.

In het verleden kon de datum wanneer er een presentatie gepland was mijn hele week/maand bepalen. Ik was slecht gehumeurd en keek zó erg op tegen het moment van spreken.

Dit is helemaal verdwenen en eigenlijk is mijn droom uitgekomen: ik ben ook één van de mensen die van zijn spreekangst af is!”

Vivian Scholten, april 2017

Vivian volgde het coaching traject Van Spreekangst naar Spreekplezier,
je kunt er HIER meer over lezen.

Vraag je je af of dit ook voor jou mogelijk is? 

Mail me even! Dan maken we een afspraak voor een vrijblijvende telefonische kennismaking waarin we bespreken wat er precies voor jou speelt en of ik ook jou eventueel kan ondersteunen bij het verminderen van je spreekangst.

Zodat ook jij jouw verhaal volop en vrijuit in de wereld kunt gaan zetten!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Meer lezen over spreekangst?

Scroll naar boven