Profiteer van de zwaartekracht!

Ik heb net weer een paar zware boodschappentassen naar boven gesleept en werd weer volop met mijn neus op het bestaan van de zwaartekracht gedrukt.  Misschien toch geen slecht idee om wat vaker naar de supermarkt te gaan en mijn tassen minder vol te laden.. 😉

Ik merk vaak dat de zwaartekracht door veel mensen gezien wordt als iets dat het leven moeilijker maakt, iets waar je altijd tegen moet vechten.

Dat berust echt op een misverstand!

Hoe kijk jij tegen de zwaartekracht aan? Als iets waar je de hele dag moet vechten?  Ga je er vanuit dat het veel moeite en energie kost om rechtop te zitten, te staan of te lopen?  Als dat zo is, is het natuurlijk logisch dat je van de zwaartekracht zou willen ontsnappen..

Maar stel je nu eens een leven zonder zwaartekracht voor:

Om te beginnen zou je natuurlijk van het aardoppervlak weg zweven en uiteindelijk ergens in de ruimte terechtkomen.  Je armen en benen zouden daar steeds dunner worden, je hoofd steeds dikker en opgeblazener en je arme botten zouden broos en breekbaar worden. Al met al een weinig aantrekkelijk beeld…

De zwaartekracht is naast zuurstof en water één van de belangrijke voorwaarden voor ons bestaan.

Zoals alle aardbewoners zijn we geëvolueerd in het aardse zwaartekrachtveld. We zijn er dus uitstekend op toegerust om ontspannen met de zwaartekracht om te gaan. Sterker nog de zwaartekracht activeert je spierstelsel en ook je ademhaling, bloedsomloop en andere lichaamssystemen werken het beste als de zwaartekracht vrij en niet gehinderd door overbodige spierspanning door je heen kan werken.

De zwaartekracht activeert het zogenaamde ‘anti -zwaartekracht systeem’ van je lichaam.  Dat maakt het mogelijk  om rechtop te zijn zonder moeite. Hij activeert je spieren, helpt je bloedsomloop, geeft vorm en richting aan je hele structuur! Zonder zwaartekracht zou je lichaam zich niet kunnen oprichten..

Staan, lopen of zitten is dus niet zozeer kwestie van hard werken,
maar eerder een mooi samenspel van krachten: de zwaartekracht en de opwaartse kracht die in alle levende wezens aanwezig is. Het is alleen maar zaak beide krachten vrij spel te geven!

Hoe pak je dat aan?
AANDACHT is ook hier een heel krachtig instrument:

  • Stop regelmatig even met waar je mee bezig bent
  • Realiseer je dat de zwaartekracht door je heen werkt
  • Realiseer je dat er ook een opwaartse richting is die door je heen speelt
  • Laat je adem ondertussen vrij gaan en komen
  • Laat je lichaam zich ontspannen en zijn lengte en breedte hervinden in een opwaartse richting..
  • en geniet..

Misschien ontdek je dat je ergens in je lichaam spanning maakt. Constateer dat, maar doe er verder niets mee. Je aandacht en de wens om géén spanning te maken zijn de beste voorwaarde voor echte ontspanning..

Scroll naar boven