Pas op, het is glad!

Hier in Amsterdam zijn de wegen hier en daar nog behoorlijk glad. Het valt mij op hoezeer de sfeer in de stad veranderd is tijdens deze winterse dagen. In zekere zin is het rustiger op straat, automobilisten en fietsers rijden voorzichtiger en geconcentreerder, want voor je het weet, maak je een schuiver of erger.
Maar als je erop let, zie je ook hoe gespannen veel mensen lopen, fietsen of autorijden nu het zo glad is. Op de gladdere stukken lijkt bijna iedereen letterlijk even de adem in te houden..

De vraag is natuurlijk of al die spanning nou echt helpt om ongeschonden de winter door te komen. Ik denk het eerlijk gezegd niet! Een teveel aan spanning belemmert je coördinatie eigenlijk alleen maar en maakt het dus ook moeilijker om alert te reageren.

Tijdens de lessen Alexandertechniek die ik geef, hebben we het hier vaak over. Ik merk dat veel mensen nu wat gespannener zijn dan anders. De kou is voor de meeste mensen sowieso al een trigger om schouders en nek meer dan anders aan te spannen en voeg daarbij nog de angst voor mogelijke valpartijen en het hele lichaam staat al snel strak als een veer.

Hierin zie je heel duidelijk hoe we geneigd zijn om te reageren op alles wat onze balans bedreigt: je nek spant zich aan en ook in de rest van het lichaam bouwt de spanning zich op, je ademhaling stokt en wordt oppervlakkiger.

Je hele organisme maakt zich feitelijk klaar voor een gevecht of voor een vlucht..Deze zogenaamde  ‘schrikreactie’ moet je behoeden voor plotseling gevaar, maar kan voor problemen gaan zorgen als je de opgeroepen spanning niet ook weer kunt laten varen zodra het ‘gevaar’ is geweken.

Aangehouden spanning is nergens goed voor, maar kan wel zorgen voor het ontstaan van allerlei fysieke en mentale klachten en ongemakken, denk aan hoofdpijn, rugklachten, vermoeidheid, gedeprimeerdheid etcetera.

Als je straks weer naar buiten gaat, let er dan maar eens op:

·    Waar span jij je lichaam aan?

·    Zijn je nek en schouders gespannen of juist los?

·    Houd je je adem in? Of laat je je adem vrijuit gaan en komen?

·    Zet je je knieën op slot of kunnen ze vrij buigen?

·    Span je je voeten of laat je ze vrij in je -hopelijk warme- schoenen bewegen?

·    En als je op de fiets zit: hoe hard knijp je in je stuur? Een lichte aanraking is eigenlijk wel voldoende..

Je zult merken dat een beetje aandacht er al meteen voor zorgt dat je stijve spieren zich gaan loslaten.

En als je weer veilig thuis komt, na een barre 😉 winterse tocht, neem dan echt even de tijd om je te ontspannen! Ga bijvoorbeeld liggen in de Actieve Rusthouding of doe een andere ontspanningsoefening.

Ik ben benieuwd naar jouw winterse avonturen..

Scroll naar boven