Over F.M. Alexander

Stel je voor dat je een probleem hebt dat je behoorlijk in de weg zit. Je hebt bijvoorbeeld last van je rug, nek of schouders. Of je hebt last van stress maar je vindt het moeilijk om te ontspannen. Stel, je hebt al van alles geprobeerd, maar je zit er nog steeds mee. Wat doe je?
Je bent waarschijnlijk al naar een specialist op het gebied van jouw probleem gegaan: naar een arts, fysiotherapeut, coach of psychotherapeut. Maar je probleem blijft maar doorzeuren, of wordt misschien zelfs wel heftiger. Wat doe je dan, leg je je erbij neer of ben je bereid om het heft in eigen handen te nemen?

Ter inspiratie volgt hier het verhaal van F.M Alexander, een jonge acteur die last van zijn stem kreeg en daardoor de rol van zijn leven dreigde mis te lopen. Het was een eigenwijze jonge man en hij liet het er niet bij zitten.

Hij was vastbesloten te om zijn probleem dan maar zelf op te lossen. Eerst moest hij zien uit te vinden of er misschien iets was dat hij met zichzelf deed dat de oorzaak zou kunnen zijn van zijn problemen. Hij stelde daarom een paar spiegels op en bestudeerde zichzelf nauwgezet terwijl hij zijn Shakespeare-monologen reciteerde, hij gewoon wat praatte of helemaal niets deed.

Het kostte hem lange tijd om te ontdekken wat hij nou precies deed dat zijn probleem veroorzaakte en het kostte hem nog veel langer om uit te vinden wat hij eraan kon doen.

Uiteindelijk wist onze -inmiddels al een stuk oudere- jonge acteur zijn probleem op te lossen. Niet alleen zijn dictie was beter dan ooit, maar ook zijn altijd wat zwakke gezondheid verbeterde enorm en hij zag er stralend uit. Van heinde en verre kwamen mensen naar hem toe en vroegen hem naar het geheim van zijn wonderbaarlijke comeback.

De jonge acteur zei:

”Dat is eigenlijk heel simpel. Stop met het verkeerde te doen, dan komt het goede vanzelf wel.”

Dit is de basis van de Alexandertechniek. Deze methode wordt inmiddels op vele conservatoria en theateropleidingen gegeven en helpt ook heel veel mensen daarbuiten om beter om te gaan met stress en prestatiedruk.

De techniek bestaat uit 3 in wezen simpele stappen die leiden tot zelfkennis en bewustwording en die je helpen om gemakkelijker en vrijer te presteren. Je leert op te houden het verkeerde te doen zodat het goede dat verborgen was, vanzelf weer tevoorschijn kan komen.

F.M.  Alexander zelf deed er bijna twaalf jaar over om de 3 stappen uit te vinden en goed toe te passen. Gelukkig hoeft dat allemaal niet meer zo lang te duren. Het is nu mogelijk om naar een Alexandertechniek docent toe te gaan en die kan je helpen om in veel kortere tijd je de stappen eigen te maken.

De beloning daarvan is groot: je balans, coördinatie, flexibiliteit en vitaliteit verbeteren. Je ademhaling wordt vrijer, spreken gemakkelijker en je emotionele helderheid wordt groter. Bewegen wordt lichter en prettiger, spanningsklachten verbeteren of verdwijnen helemaal.

Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar het is geen sprookje en het is voor iedereen die bereid is om naar zichzelf te kijken bereikbaar.

Ikzelf leerde -na allerlei omwegen- de Alexander Techniek nu al weer ruim 20 jaar geleden kennen. Langzaam maar zeker ontdekte ik, begeleid door mijn Alexandertechniekleraar, hoeveel spanning ik -ongemerkt- in mezelf opbouwde en vooral ook dat dat helemaal nergens voor nodig was!  Wat een opluchting.. En dit klinkt misschien overdreven, maar er ging echt een nieuwe wereld voor me open.

Hoe ga jij om met je pijnlijke rug, je zere schouders, je slapeloosheid, je hoofdpijn of met je spreekangst? Ik hoor het graag van je. Hieronder kun je je reactie achter laten..

Klik  hier en ontdek hoe jij de Alexandertechniek ook kunt leren


Gerelateerde artikelen


Wil je meer weten? Meld je dan rechtsboven aan voor mijn gratis BALANSTIPS.

Vond je dit artikel de moeite waard? Deel het gerust! De knoppen hieronder maken het gemakkelijk. Hartelijk dank alvast.

Scroll naar boven