Rugpijn en de Alexandertechniek

Uit degelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 6 lessen Alexander Techniek al leiden tot ’een significante vermindering’ van rugklachten. Meer info over dit onderzoek vind je in dit filmpje van het British Medical Journal:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3GbwzqT9piU[/youtube]

Bijna iedereen komt ze vroeg of laat wel tegen in zijn leven: rugklachten. Voor misschien wel de helft van mijn cliënten is een pijnlijke rug dan ook de directe aanleiding om bij me te komen. Maar ook als iemand met een heel andere vraag bij me komt, blijkt hij of zij bijna altijd ook wel last van zijn rug te hebben.

Rugklachten worden vaak gezien als iets onvermijdelijks waar je nu eenmaal niet aan kunt ontkomen.

Ik keek er zelf lange tijd ook zo tegenaan. De vage  rugklachten die ik had vond ik zo normaal dat ik daar eigenlijk nauwelijks aandacht meer aan besteedde. En toen ik met mijn lessen Alexander Techniek begon, was dat helemaal niet vanwege mijn rug maar om uit te vinden of ik niet op een betere manier met spanning in mijn werk als theatermaker zou kunnen omgaan.

Tot mijn verrassing ontdekte ik niet alleen  hoe ik met veel minder spanning veel vrijer en gemakkelijker kon werken, maar ook dat na een aantal lessen mijn stijve rug steeds minder van zich liet horen! Ik merkte dat ik langer zonder een zeurderig gevoel in mijn onderrug kon staan en zitten en dat ik steeds meer kilometers kon lopen zonder ook maar een greintje last van mijn rug. Dat was een geweldige bonus waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben..

En hoe is het met jou? Heb jij ook wel eens last van je rug?

Misschien een vage pijn als je langer moet staan of een ongemakkelijk gevoel als je rechtop zit, of heb je moeite met opstaan of omhoog komen of last van een gespannen nek of pijnlijke schouders?

Als dat niet zo is, bravo, prijs jezelf gelukkig, maar als het wel zo is, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

Weet je waarom je pijn in je rug hebt?

Rugklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Oorzaken variëren, het kan een kwestie zijn van spier- of pees blessures, een hernia of een ontsteking.  Zeker als er sprake is van een plotseling opkomende heftige pijn, of als de pijn langer dan een maand aanhoudt, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Denk je dat je pijn iets te maken heeft met je werk of je manier van leven?
Zit je bijvoorbeeld veel achter de computer, bespeel je een muziekinstrument of ervaar je nogal wat stress en vind je het moeilijk om te ontspannen?

Wat er ook aan de hand is, rugklachten worden eigenlijk altijd beïnvloed door de manier waarop je met jezelf met je lichaam omgaat.

Als je rug van zich laat horen en pijnlijk is, betekent dat eigenlijk altijd dat er sprake is van een dis-balans. Luister dus naar je lichaam, het sputtert niet voor niks tegen! Wacht niet tot je klachten erger worden of  zich ergens anders gaan manifesteren. Neem je manier van doen en laten echt goed onder de loep, vind uit hoe je vrijer en meer ontspannen kunt doen wat je allemaal wilt doen in het leven.

Gerelateerde artikelen

Je eigen gebruiksaanwijzing

Onderzoek naar rugklachten en de werking van de Alexandertechniek

Balanceren, dat gaat zo..

Klik hier voor meer informatie over mijn lessen

Scroll naar boven