Over balans en het paard Elsa..

Wat het paard Elsa mij over balans leerde

Stock Image - Eye

Elsa speelde de hoofdrol in een van die tv programma’s over verwaarloosde dieren die voortdurend op Animal Planet worden vertoond. Kordate dierenvrienden redden dieren die slecht verzorgd worden. De dieren worden weggehaald bij hun incompetente eigenaar en vervolgens staat er een team klaar om hen met veel zorg en aandacht weer op te lappen.

Ook Elsa, een broodmagere bruine merrie met een angstige blik in haar ogen is er heel erg slecht aan toe als ze haar redden. Ze wordt uit een modderige wei zonder gras weggehaald en wankelt op haar benen. Ze ziet er gedeprimeerd uit en is bang voor alles en iedereen. Het team gaat aan de slag: Elsa wordt gewassen en gepoetst, krijgt vers hooi, veel liefde en de beste paardenbrokken. In een paar weken tijd komt Elsa maar liefst 45 kilo aan en langzaam maar zeker durft ze weer om zich heen te kijken.

Dan komt een van haar verzorgers in beeld. Hij laat zien hoe ze werken aan het verdere herstel van Elsa. Ze wordt meegenomen naar een weiland waar ze een speciaal ‘parcours’ voor haar hebben opgezet.

Elsa wordt aan de teugel over deze ogenschijnlijk gemakkelijke hindernissen geleid. In eerste instantie durft ze nauwelijks over de roodgestreepte balken te stappen. Ook de blauwe zeilen jagen haar veel angst aan, maar haar begeleider geeft het niet op en ze probeert het. Al snel zie je haar zelfvertrouwen groeien. Steeds zekerder stapt zij over het parcours. Wat later durft ze zelfs over een wiebelend houten vlonder te lopen. Je ziet haar opleven en het zal niet lang meer duren of Elsa kan alles weer aan..

De verzorger legt uit waarom ze dit voor haar hebben bedacht. Hij zegt:

“Door Elsa de kans te geven stapje voor stapje haar balans en coördinatie te oefenen groeit haar zelfvertrouwen en kan zij haar angsten overwinnen. Alleen dan kan zij een gezond en gelukkig paard worden.”

Dat zegt eigenlijk alles. Wat voor Elsa geldt, geldt volgens mij voor ons allemaal:

De kwaliteit van je lichaamsbalans heeft een enorme weerslag op hoe je je voelt en hoe je het leven tegemoet treedt.

Een goede lichaamsbalans is bepaald geen luxe. Het is een van de belangrijkste voorwaarden om je goed en gezond te kunnen voelen.

We zijn gelukkig in principe allemaal geboren met het vermogen om perfect in balans te zijn. Maar vergeet niet dat de kwaliteit van je balans ook in hoge mate afhankelijk is van de manier waarop je met jezelf omspringt.  Koester je balans dus en geef hem de aandacht die hij verdient en nodig heeft..

Gerelateerde artikelen:

Balanceren dat gaat zo

Je eigen gebruiksaanwijzing

Klik hier voor informatie over mijn lessen

Scroll naar boven