Haastige spoed..

Wat hebben we toch allemaal een haast. En wat levert al die haast eigenlijk op? Wat zou er gebeuren als we ons niet meer zo zouden haasten?
Die gedachten kwamen bij me op toen ik pas zat te kijken naar het programma  “Wie is de beste Loodgieter van Nederland?”

Nu heb ik niet direct iets met loodgieters, maar ik kijk altijd wel graag naar mensen die iets echt goed kunnen. Mensen die van hun vak houden, die mooi werk willen leveren, bij wie de kwaliteit voorop staat.

Het programma begint veelbelovend. Uit ‘honderden kandidaten’ zijn er na ‘zware voorrondes’ vijf loodgieterstalenten overgebleven. Vier jonge mannen en een stoere dame worden beoordeeld op hun loodgieterskunsten. Alle vijf even enthousiast en gek op hun vak. De jury bestaat uit twee oude rotten uit het loodgietersvak. Ze hebben een paar pittige opdrachten bedacht. De kandidaten moeten ernstig vervuilde wc’s ontstoppen, een mysterieuze lekkage verhelpen en ook nog in no time een hele badkamer aanleggen. Er wordt gelet op vakkundigheid en kennis en natuurlijk ook op snelheid.

En daar gaat het eigenlijk al mis. De wedstrijd begint en al snel blijkt dat het de jury toch vooral gaat om snelheid. Helaas is ‘haastige spoed is zelden goed’ en kunnen snelheid en vakwerk zich slecht verdragen. Fouten stapelen zich op. Eén pechvogel verwondt zichzelf, een ander en een derde kandidaat raakt zo in de war dat hij zelfs niet meer weet aan welke kant de koudwaterkraan hoort te zitten. Kortom het wordt echt een lekker zootje en geen van de kandidaten lukt het om echt goed werk af te leveren. Uiteindelijk wint de snelste en die mag zich nu de Beste Loodgieter van 2010 noemen.

Waar ik nou zo benieuwd naar ben, is naar wat deze jonge vaklieden ervan gebakken zouden hebben als die straffe tijdslimiet er niet zou zijn geweest. Zouden ze beter werk hebben afgeleverd? Ik denk het wel..

Het gekke is dat we ook in het gewone leven vaak net doen alsof we aan een wedstrijd meedoen. Even snel een telefoontje plegen, een wasje doen, een artikeltje schrijven. Snel, snel, snel! Haasten en vliegen lijkt heel gewoon, maar zorgen ook voor meer stress, minder plezier en ook de kwaliteit van je werk lijden eronder.

Daarom:
Maak van het leven geen wedstrijd en geef alles de tijd die het nodig heeft..

Herkenbaar? Ik hoor er graag meer van je over..

Scroll naar boven