Vrij of niet vrij..?


De vraag of we een vrije wil hebben of niet houdt ons mensen natuurlijk al heel lang bezig. Er zijn argumenten voor en er zijn argumenten tegen. Kunnen we ‘zelf’ beslissen wat we doen of worden we geleefd door zaken als onze genen, ons verleden, het lot, god of ons onderbewuste? De laatste tijd lijkt deze discussie weer actueler dan ooit. Moderne hersenonderzoekers houden zich volop bezig met deze vraag en sommigen van hen suggereren dat de vrije wil niet veel meer is dan een hersenspinsel dat achteraf de keuzes van het onderbewuste goedpraat.

Ik geef het eerlijk toe, ik weet het antwoord ook niet, maar ik vind een leven als marionet toch net wat minder aantrekkelijk en ga er daarom eigenlijk gewoon maar vanuit dat we inderdaad over een vrije wil beschikken..

Die keuze geeft in ieder geval meer greep op jezelf en het leven en dat blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Gent:

Wie niet gelooft in de vrije wil blijkt trager te reageren

Geloof in vrije wil beïnvloedt meetbaar de (onbewuste) hersenactiviteit: naarmate mensen er sterker van overtuigd zijn dat ze geen vrije wil hebben, reageren hun hersenen minder sterk bij het voorbereiden van een beweging. (Bron: NRC 30-04-2011)

Voordat je in beweging komt om iets te doen is er circa twee seconden daarvóór al hersenactiviteit meetbaar die de beweging als het ware voorbereidt. Dat is dus vóór dat je zelf het gevoel hebt, dat je bewust de beslissing neemt om iets te doen.

Interessant is dat mensen die geloven dat de vrije wil inderdaad bestaat op dit punt meer hersenactiviteit laten zien dan mensen die dit niet geloven. De niet-gelovigen laten veel minder hersenactiviteit zien en staan daarmee dus eigenlijk passiever in het leven.

Blij te horen dat dit fenomeen onderzocht is. Ikzelf vind die twee ‘onbewuste’ seconden namelijk mateloos interessant. Ik houd me er al jaren mee bezig. Ik merk dat hoe meer je je aandacht op deze kleine tijdspanne richt, hoe langer en bewuster hij als het ware wordt.

Als je regelmatig net even weet te stoppen vóór dat je in beweging komt en even stilstaat in jezelf, dan merk je dat er inderdaad een momentje is waarin je kunt kiezen om wel of niet in actie te komen. In die twee seconden is er tijd om nog even in te grijpen en anders te reageren dan je in eerste instantie geneigd bent om te doen. En dat biedt toch meer perspectief dan een marionettenbestaan..

Hoe kijk jij tegen de vrije wil aan? Laat hieronder je reactie achter.

Zin in meer ideeën en experimenten? Meld je dan hier aan voor mijn e-zine Enjoy Balance

Gerelateerde artikelen

Een gebruiksaanwijzing voor jezelf

Een heel goed advies

Scroll naar boven