13 kleine maar fijne manieren om een verschil te maken in de wereld

 

Het kan je zomaar bekruipen..

Een gevoel van machteloosheid, van wat kan ik nou helemaal betekenen?
Ik had het pas ook weer.
Ik las de krant en zag het nieuws en de moed zonk me een beetje in de schoenen..
Maar ik heb mezelf weer teruggefloten.

Ik geloof namelijk erg in de kracht van kleine dingen.

Kleine stappen kunnen ons een heel eind brengen.
En dat geldt ook voor ‘kleine daden’.
Die kunnen echt een verschil maken.
Ik heb er hieronder 13 voor je op een rijtje gezet.
Ter inspiratie! 🙂

13 manieren om een klein maar fijn verschil te maken in de wereld.

1. Glimlach

Een glimlach is altijd goed, een glimlach kalmeert en ont-strest, het is de ‘witte vlag’ van onze mensensoort. Een glimlach verbindt.

2. Geef een compliment

Een compliment geven is een kunst op zich, maar ook hier geldt, hoe meer je het doet hoe makkelijker het wordt. Als je er voor openstaat is er altijd wel iets waar iemand goed in is of zijn best voor doet. Door een compliment te geven laat je zien dat je het ziet en waardeert.

3. Sta of zit je ergens te wachten? Knoop eens een praatje aan met iemand

Ik ben zelf van nature niet zo’n praatjesmaker, maar ooit las ik eens over een onderzoek waaruit bleek dat een praatje maken met iemand die je niet kent, zorgt voor een goed gevoel bij beide partijen. Ik besloot het eens wat vaker uit te proberen. En weet je wat? Het leidt regelmatig tot de leukste ontmoetingen.

4. Luister met dubbele aandacht naar iemands verhaal

Goed naar iemand luisteren kunnen maar weinig mensen. Maar ook dit is iets wat heel goed is te leren. Richt je focus op wat de ander vertelt en houd je even helemaal niet bezig op wat jij er zelf allemaal wel niet van denkt. Luister vooral, stel af en toe een vraag, knik en hum en wees er vooral even helemaal voor die ander. Hiermee geef je iemand een moment van pure luxe.

5. Zet je telefoon uit als je met iemand samen bent

Dit is de nieuwe luxe: iemand die er even helemaal voor je is en niet stiekem op zijn telefoon kijkt. Zet je telefoon op de vliegtuigstand en doe hem in je tas zodat hij op geen enkele manier de aandacht trekt. Ik merk dat een gesprek meteen verandert als er geen telefoons in de buurt zijn.

6. Zeg tegen een vriend(in) of collega hoeveel hij of zij voor je betekent en waarom

Zeker als je iemand al wat langer kent wordt het zo vanzelfsprekend dat je hem of haar waardeert dat je er niet eens meer aan denkt hoe bijzonder dat eigenlijk is. Benoem het gewoon eens een keertje en zie en voel hoe fijn dat is.

7. Geef eens wat vaker je mening, ook als het ongemakkelijk voelt

Ik ben zelf erg voor het harmoniemodel, ik houd er niet van om mensen voor het hoofd te stoten. Heel mooi natuurlijk maar het mag niet betekenen dat ik te vaak mijn mond houd, omdat dat nu eenmaal ‘aardiger’ is.

8.  Stuur een vroegere docent of mentor een brief of email en bedank hem of haar voor wat je van hen geleerd hebt

Van wie heb jij een waardevolle les geleerd, zo eentje die je nooit meer vergeten bent? Laat hem of haar dat weten, zodat zij op hun beurt weten dat wat zij in de wereld hebben gezet ook echt ergens is geland.

9. Deel je beste ideeën en help er mensen verder mee

Heb je een idee, kennis of expertise waarvan je weet (of vermoed) dat je er anderen verder mee helpen kan? Houd je kennis niet onder de hoed, maar deel hem met wie hem gebruiken kan. Schrijf en/of spreek erover.

10. Vraag eens iemand om hulp of advies

Zit je ergens mee waar je niet helemaal uitkomt? Vraag het gewoon eens aan iemand met verstand van zaken. Ook die ander vindt het fijn zijn of haar kennis te delen.

11. Eet minder vlees

Klik hier voor een filmpje over het CO2 probleem dat een vriendin van me maakte toen ze merkte dat haar dochter zich zo vreselijk machteloos voelde over het milieu en de CO2-narigheid, terwijl daar echt wel wat aan te doen is.

Deel het filmpje en verspreid het nieuws!

12. Doe iedere dag een dapper ding

Alles, maar dan ook alles waarvoor we onze comfortzone uit moeten telt als dapper. Groot of klein dat maakt niet uit, onderschat de kracht van kleine dappere dingen vooral niet.
Of het nu gaat om het maken van een video, het publiceren van een persoonlijk verhaal, het vangen van een enge spin, het spreken tijdens een congres, of het doen van een of ander lastig telefoongesprek, alles telt!
Wat voor de ene mens dapper is, is voor iemand anders misschien heel gewoon. Er zijn mensen die zonder met hun ogen te knipperen een enorme spin uit de douche halen en anderen voor wie dat een ware heldendaad is.
De enige die kan beslissen of iets dapper is of niet dat ben jezelf!

13. Glimlach nog een keertje. Nu naar jezelf.

We kennen allemaal het zuurstofmasker-verhaal. Je kunt een ander pas helpen als je goed voor jezelf zorgt. Kijk naar jezelf met vriendelijke ogen en glimlach, daar begint het mee.

Met welke van deze suggesties kan jij vandaag aan de slag?

Hartelijke groet,

 

 

 

PS. Deel dit bericht gerust!

 

Hier is meer inspiratie..

Waarom het slim is om iedere dag een dapper ding te doen.

Zo verzamel je MOED

Scroll naar boven