Waarom het zo’n goed idee is om iedere dag 1 dapper ding te doen..

 

Als je iets in de wereld wilt zetten, betekent dat automatisch dat je uit je comfortzone moet. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dat zul jij vast ook wel eens gemerkt hebben!

Na mijn vakantie bijvoorbeeld wilde het maar matigjes lukken om met mijn bereik en zichtbaarheid aan de slag te gaan.

Ik wist heel goed wat me te doen stond; filmpjes maken, presentaties boeken, opdrachtgevers benaderen en noem maar op..

Maar ik kwam maar niet in actie, ik stelde dingen onnodig lang uit en zat met een hoofd vol twijfels.

Ik had echt iets nodig om mijzelf weer op gang te krijgen!

En toen kwam ik deze beroemde quote van Eleanor Roosevelt weer eens tegen:

‘Doe iedere dag 1 dapper ding’

Dat kon zomaar precies zijn wat ik nodig had en ik besloot de uitdaging aan te gaan.

Mijn plan was om 30 dagen lang iedere dag tenminste 1 dapper ding te doen.

En nu ik dit schrijf ben ik op dag 19 van mijn zelfopgelegde challenge.  En alhoewel het lang niet altijd meevalt, blijkt het super-waardevol te zijn om dit te doen.

Daar vertel ik je graag meer over, maar eerst dit..

Wat is een ‘dapper ding’ precies?

Alles, maar dan ook alles waarvoor we onze comfortzone uit moeten telt als dapper. Groot of klein dat maakt niet uit, onderschat de kracht van kleine dappere dingen vooral niet.

Of het nu gaat om het maken van een video, het publiceren van een persoonlijk verhaal, het vangen van een enge spin, het spreken tijdens een congres, of het doen van een of ander lastig telefoongesprek, alles telt!

Wat voor de ene mens dapper is, is voor iemand anders misschien heel gewoon. Er zijn mensen die zonder met hun ogen te knipperen een enorme spin uit de douche halen en anderen voor wie dat een ware heldendaad is.

De enige die kan beslissen of iets dapper is of niet dat ben jezelf!

Stel jezelf deze vragen en je weet of iets wel of niet dapper is:

#1. Voelt wat je wilt doen ongemakkelijk?

#2. Stel je het al een tijd je uit?

#3. Maar is er toch iets in je dat maakt dat je het WEL wilt doen?

Drie keer JA geantwoord? Dan is dat jouw dappere ding!

Waarom het zo’n goed idee is om iedere dag tenminste 1 dapper ding te doen..

#1. Door iedere dag 1 dapper ding te doen word je steeds dapperder

Dapper zijn is iets wat je kunt trainen.

Door regelmatig dappere dingen te doen, rek je jecomfort-zone voorzichtig op en wordt het steeds gemakkelijker andere spannende dingen te doen. Dat werkt echt!

#2. Iedere dag 1 dapper ding doen geeft energie

Om iets te doen dat buiten je comfortzone ligt is extra moed en daadkracht nodig. In de praktijk betekent dat dat als we iets spannends doen we meer adrenaline en andere stresshormonen aanmaken en die hebben een activerende werking op ons hele systeem. Die energie genereert de extra focus en daadkracht die je nodig hebt om een spannende stap te maken.

Dit mechanisme werkt ook als we kleine dappere dingen doen. Want voor de meesten van ons is het (gelukkig!) niet nodig om te gaan bungy-jumpen om je energie-niveau een boost tegeven..

#3. Je leert jezelf (en je angsten) beter kennen..

Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar is toch heel erg de moeite waard..

Onze angsten zorgen er op slimme wijze voor dat we vaak niet eens weten dat ze er zijn.

Ze vermommen zich namelijk graag in zogenaamd redelijke argumenten: ‘Nee, dat kun je beter niet doen, dat is niks voor jou.’ Of ‘Nee, dat werkt toch niet.’ Of ‘Nee, dat kan je betere een andere keer doen.’ Et cetera.

Als je een spannend ding wilt doen zul je in gesprek moeten gaan met je angsten. Je zult moeten uitvinden hoe je je angsten kunt kalmeren en dat te kunnen is ongelooflijk waardevol.

Zo was ikzelf een hele tijd een meester in het vermijden van het maken van video’s. Ik had daar allerlei ‘goede redenen’ voor: geen studio, geen goede camera, het licht was niet goed, geen zin en allerlei andere excuses.

Toen ik die op een goed moment eens onder de loep nam bleek dat al die excuses voortkwamen uit een oude angst. Angst niet goed over te komen, afgewezen te worden, stom gevonden te worden.

Toen ik dat eenmaal in de picture had, kon ik aan de slag. Ik ging met mijn angst in gesprek, kalmeerde haar, en maakte een periode lang iedere dag een video. Een zo rekte ik stap voor stap mijn comfortzone op.  En nu is video maken iets wat ik gewoon doe en nog leuk ben gaan vinden ook.

#4. Je bouwt aan nieuwe neurologische paden in je brein en dat houdt je jong

Steeds maar weer dezelfde weg naar huis nemen, dezelfde jeans en kleur lippenstift kopen voelt lekker en vertrouwd. Maar het betekent ook dat ons brein een beetje inslaapt. Je hoeft niet meer na te denken, en gaat gewoon lekker op de automatische piloot.

Op zich is daar niks mis mee, maar ons brein houdt er ook van af en toe uitgedaagd te worden. Dat houdt het wakker en fris.

Als we klein zijn dan doen we de hele tijd dappere en nieuwe dingen, maar als we ouder zijn is het slim daar bewust voor te kiezen anders komt het er misschien niet veel meer van.

#5. Je geeft je zelfvertrouwen iedere dag een boost en dat tikt aan

Niks geeft zo’n fijne kick als het gevoel dat je iets hebt gedaan of voor elkaar gekregen dat je eerder niet echt voor mogelijk hield.

Ik voel me altijd heerlijk voldaan als wanneer ik een presentatie heb gegeven of eindelijk dat lastige telefoontje heb gepleegd.

Of je dappere ding nou klein of groot is dat maakt daarbij niet uit, alle dappere dingen maken uit. Zeker als je bewust even bij ze stil blijft staan.

#6. Het verscherpt je focus.

Iedere dag een dapper doen betekent dat je bewust stil moet staan bij wat het is dat je wilt doen en voor elkaar krijgen. En dat vraagt om zelfonderzoek en het maken van bewuste keuzes.

Doe je dingen niet omdat je ze eng vindt, of omdat je ze gewoonweg niet wilt doen? Omdat ze niet kloppen met wie je bent en met wat je in de wereld wilt zetten?

Die vragen zullen we onszelf moeten stellen als we inderdaad iedere dag iets dappers willen doen. En ja, daar word je wijzer van!

#7. Je ontdekt nieuwe talenten en krachten in jezelf

Hoe had ik ooit kunnen weten dat video’s maken ook hartstikke leuk zou zijn als ik nooit mijn eerste 20 video’s had gemaakt? In eerste instantie nog met bibberende stem en rode wangen van de stress? Maar gaandeweg met steeds meer plezier en zelfvertrouwen!

Vaak zien we tegen dingen op zonder echt te weten wat het inhoudt om ze daadwerkelijk te doen. Misschien ben je wel een geweldige waterskier of een geweldige spreker, maar weet je dat nog helemaal niet omdat je het nooit doet.

Wie weet wat er nog voor verborgen talenten nog in je schuilgaan?

#8. Het helpt je doelen te bereiken en dromen waar te maken

Beetje een open deur misschien, maar ja, ik benoem het toch. Om iets in de wereld te kunnen zetten zullen we altijd in min of meerdere mate uit onze comfort zone moeten komen.

En ja, dat is dus iets wat we kunnen oefenen en trainen door iedere dag 1 dapper ding te doen.

Zo dat waren ze dan: 8 redenen om iedere dag inderdaad tenminste 1 dapper ding te doen! 

Heb ik je van het nut van dappere dingen weten te  overtuigen? Laten we het dan nu praktisch maken..

Hoe pak je het aan?

 

Simpel.

Doe vanaf vandaag iedere dag tenminste 1 dapper ding.

En je weet het, echt alle dappere dingen tellen, klein en groot..

Dappere dingen do’s en dont’s..

 

Tip 1. Stel jezelf een doel

Goede voornemens zijn geweldig maar hebben ook de neiging om snel vergeten te worden.

Daarom is het slim om jezelf een doel te stellen en er een uitdaging van te maken.

Door van tevoren te bepalen hoeveel dagen je iedere dag 1 dapper ding gaat doen en dat ook echt bij te houden, wordt je kans van slagen een stuk groter.

Ikzelf bijvoorbeeld ben nu bezig met een zelfopgelegde challenge van 30 (werk)dagenlang iedere dag 1 dapper ding te doen.

Ik doe iedere dag kort verslag van mijn capriolen, die verslagjes vind je hier..

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een uitdaging van 5, 10 of 20 dappere dingen dagen. Net wat jij leuk en uitdagend vindt.

Klik hier voor extra support en inspiratie daarbij..

Tip 2. Houd je dappere dingen bij en vier je successen

Dit is iets wat het allemaal nog leuker en effectiever maakt.

Door bewust een momentje te nemen om even stil te staan bij ieder dapper ding dat je hebt gedaan voed je je brein met positiviteit en ga je jezelf meer en meer zien als een dappere dodo die dingen doet en voor elkaar krijgt.

Vergeet dus niet ieder dapper ding echt even te vieren.

Beloon jezelf bijvoorbeeld met een extra lekkere koffie of doe iets anders dat je blij maakt.

Klik hier om je successen een extra feestelijk tintje te geven..

Tip 3. Doe het niet alleen

Laat anderen weten waar je mee bezig bent.

Je zult merken dat de mensen om je heen graag toejuichen en dat helpt echt!

Vooral op die dagen dat je het zelf even wat minder ziet zitten om iets dappers te doen.

Voor extra support en inspiratie heb ik een Facebookgroep in het leven geroepen. Je bent van harte welkom mee te doen.

Klik hier voor extra support en inspiratie in de Doe Dappere Dingen Facebookgroep..

Laten we elkaar toejuichen en inspireren, zodat we nog meer dappere en mooie dingen kunnen doen! Weg met al die gevoelens van stress en onzekerheid, samen staan we sterk!

Dappere groet,

PS. Klik hier om naar de Doe Dappere Dingen Facebookgroep te gaan..

Scroll naar boven