20 manieren om een klein, maar fijn verschil te maken in de wereld..

“Er is zoveel aan de hand in de wereld, wat kan IK nou helemaal doen om het beter te maken?”

De klimaatcrisis, ongelijkheid, onrechtvaardigheid, ziekte, dood, ellende, er is zoveel gaande in de wereld dat zomaar kan maken dat je machteloos en verdrietig voelt.

Wat mij daar vaak weer uit helpt is dit..

Ik realiseer me dat het niet altijd nodig is om grootse en meeslepende dingen te doen in de wereld.

Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar onderschat de kracht van het kleine niet!
Je hoeft niet met een grootse, wereldschokkende boodschap te komen om een verschil te maken.

Want ja, het is echt waar, ál onze woorden tellen, en er is iedere dag wel iets wat je kunt doen delen, of zeggen dat een verschil maakt. Voor een ander. En tegelijkertijd ook voor jezelf. Zo’n klein iets kan zomaar doorwerken op een manier waar we helemaal geen weet van hebben. En letterlijk een wereld van verschil maken..

20 manieren om een klein, maar fijn verschil te maken in de wereld..

1. Glimlach naar wie je maar tegenkomt.

Een glimlach is altijd goed, een glimlach kalmeert en ont-strest, het is de ‘witte vlag’ van onze soort. Wat mij betreft kunnen we niet vaak genoeg glimlachen, dat maakt zo ongeveer alles beter.

2. Geef een collega, vriendin of kind een onverwacht en welgemeend compliment.

Een compliment geven is een kunst op zich, maar ook hier geldt, hoe meer je het doet hoe makkelijker het wordt. Als je er voor openstaat is er altijd wel iets waar iemand goed in is of zijn best voor doet. Door een compliment te geven laat je zien dat je het gezien en gewaardeerd is, dat is ongelooflijk waardevol.

3. Sta of zit je ergens te wachten? Knoop een praatje aan met iemand.

Ik ben zelf van nature niet zo’n praatjesmaker, maar op een goede dag las ik dat uit onderzoek blijkt dat een praatje maken met iemand die je niet kent, zorgt voor een goed gevoel bij beide partijen, besloot ik om het toch maar eens wat vaker te gaan doen. En weet je wat? Het blijkt regelmatig tot de leukste gesprekken te leiden. En als dat niet zo is? Ook goed, dan houd ik het maar even kort, want we willen natuurlijk niemand lastig vallen! 😉

4. Luister met dubbele aandacht naar iemands verhaal.

Goed naar iemand luisteren kunnen maar weinig mensen. Maar ook dit is iets wat heel goed is te leren. Richt je focus op wat de ander vertelt en houd je even helemaal niet bezig op wat jij er zelf allemaal wel niet van denkt. Luister vooral, stel af en toe een vraag, knik en hum en wees er vooral even helemaal voor die ander. Hiermee geef je iemand een moment van pure luxe.

5. Ga op zoek naar het goede in iedereen met wie je bent en benoem dat als het maar enigszins kan.

Ons brein is gespitst op het negatieve, zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Dat heeft alles te maken met onze overlevingsinstincten. Beter een fout, gevaar of slechte eigenschap gespot dan een te weinig, je weet maar nooit. Het vraagt een bewuste keuze om op zoek te gaan naar wat er goed, prettig of leuk aan iemand anders is. Wordt een detective voor goede eigenschappen en deel je bevindingen volop en vrijuit.

6. Zet je telefoon uit als je met iemand samen bent.

Dit is de nieuwe luxe: iemand die er even helemaal voor je is en niet stiekem op zijn telefoon kijkt. Zet je telefoon op de vliegtuigstand en doe hem in je tas zodat hij op geen enkele manier de aandacht trekt. Ik merk dat een gesprek meteen verandert als er geen telefoons in de buurt zijn.

7. Laat iemand die er gestrest uitziet, voorgaan in de rij voor de kassa.

Waarom niet? Je weet nooit wat er met die iemand aan de hand is, doe een geste en geef hem of haar vrijbaan.

8. Laat iemand invoegen in het verkeer.

Wees een heer in het verkeer is zo’n slechte uitspraak niet en dat geldt natuurlijke voor dames. Het is altijd fijn als iemand je zomaar voorrang geeft, geef het elkaar, alle kleine beetjes helpen om het wat prettiger te maken op de weg.

9. Zeg tegen een vriendin, collega of familielid hoeveel hij of zij voor je betekent en waarom.

Zeker als je iemand al wat langer kent wordt het zo vanzelfsprekend dat je hem of haar waardeert dat je er niet eens meer aan denkt hoe bijzonder dat eigenlijk is. Benoem het gewoon maar weer eens een keertje en zie en voel hoe fijn dat is.

10. Stuur iemand zomaar een aardig kaartje.

Het is toch ontzettend leuk om een kaartje te ontvangen? Daar kan geen Whatsap- of Facebookbericht tegenop. Aan wie heb je al een tijdje niets meer laten horen? Je kaartje vertelt dat je hem of haar niet vergeten bent en dat doet altijd goed.

11. Betaal iemands koffie zonder dat hij of zij dat weet.

Ja, dit heb ik zelf ook een keertje meegemaakt en ik vond dat zo leuk. Ik was bij de Koffiesalon hier in de buurt en hoefde niet af te rekenen want ‘dat had iemand anders al gedaan.’ Wie die ‘iemand anders’ was ben ik nooit te weten gekomen maar ik vond het superleuk!

12.  Stuur een vroegere docent of mentor een brief of email en bedank hem of haar voor wat je van hen geleerd hebt.

Van wie heb jij een waardevolle les geleerd, zo eentje die je nooit meer vergeten bent? Laat hem of haar dat weten, zodat zij op hun beurt weten dat wat zij hebben gegeven ook echt ergens is geland.

13. Deel jouw gouden idee en help er mensen verder mee.

Heb je een idee, kennis of expertise waarvan je weet dat je er ander verder mee helpt? Houd je kennis niet onder de hoed, maar deel hem met wie hem nodig heeft.

14. Maak wat geld over voor een goed doel dat je na aan het hart ligt.

Okay, geld overmaken is misschien niet het aller-creatiefste wat je kunt doen, maar het zeker nuttig. Sta even stil voor wie je het geld overmaakt en zend met je geld je beste wensen en intenties mee.

15. Vraag iemand om advies.

Zit je ergens mee waar je niet helemaal uitkomt? Vraag het gewoon eens aan iemand met verstand van zaken. Ook die ander vindt het fijn zijn kennis te delen.

16. Laat een boek achter op een plek waar veel mensen komen en doe er een kaartje met vriendelijke boodschap in.

Boeken die je uit hebt maar je een beetje pijn doen om zomaar weg te doen. Leg ze op een bankje in het park, zet ze in de buurtbibliotheek of laat ze achter in een cafe. Schrijf op een kaartje waarom je het zo’n goed boek vindt en wens de gelukkige vinder veel leesplezier.

17. Deel een echt waardevolle tip, video, boek of idee op social media.

Er wordt natuurlijk al ongelooflijk veel gedeeld op social media, maar veel ervan gaat het ene oor in en het andere oor uit. Als je de volgende keer weer eens iets post, vraag jezelf dan af of je iets kunt delen dat echte waarde heeft.

18. Glimlach gewoon nog een keertje. Nu naar jezelf.

We kennen allemaal het zuurstofmasker-verhaal. Je kunt een ander pas helpen als je goed voor jezelf zorgt. Kijk naar jezelf met vriendelijke ogen en glimlach, daar begint het mee.

19. Wees 100% jezelf

Daarmee geef je anderen permissie dat ook te doen. En daar wordt de wereld volgens mij alleen maar beter van.

20. Vergeet het niet!

Begint het al een beetje te kriebelen bij je en krijg je zin om met iets hierboven aan de gang te gaan? Zorg er dan voor dat je het niet vergeet, dat gebeurt nu eenmaal sneller dan we denken. Stel dus dus nu meteen even een reminder in je computer of telefoon en ga ervoor!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Zin in meer inspiratie? Kijk dan ook even hier..

Scroll naar boven