Je eigen gebruiksaanwijzing


Stel je voor, je hebt een nieuw apparaat, een televisie, computer of handige keukenmachine aangeschaft en ik weet niet hoe het jou daarbij vergaat, maar ik ben zelf altijd geneigd om het nieuwe ding maar zo snel mogelijk aan te sluiten, niet zozeer met de gebruiksaanwijzing in de hand, maar meer varend op -mijn vrij beperkte- ervaring op dat terrein. Meestal gaat het wel goed, maar ik heb toch ook al best wel vaak meegemaakt dat ik -soms pas na lange tijd- merkte dat ik toch wel het een en ander over het hoofd had gezien. Zo kwam ik er onlangs pas na maanden achter dat ik mijn nieuwe dvd speler verkeerd had aangesloten en dat het daardoor kwam dat ik zo vaak een ‘defecte’ dvd  kocht. Volgende keer toch maar eerst de gebruiksaanwijzing goed bestuderen..

Het meest ingewikkelde ‘apparaat’ dat we in huis hebben, zijn wijzelf.

Het klinkt misschien een beetje oneerbiedig om ons lichaam als een ‘apparaat’ te bestempelen maar in zekere zin zijn we dat toch wel: een uiterst verfijnd apparaat dat bestaat uit miljarden piepkleine onderdeeltjes, dat in staat is tot vele wonderbaarlijke dingen. Een complex en ingewikkeld apparaat dat zijn weerga niet kent, maar dat toch zonder gebruiksaanwijzing wordt geleverd.

We leren letterlijk met vallen en opstaan hoe we onszelf moeten gebruiken als we iets willen doen.

Staan, zitten en lopen vraagt in onze eerste levensjaren heel veel tijd en aandacht, maar als we het eenmaal kunnen dan lijkt het als vanzelf te gaan. Onze aandacht verschuift vervolgens naar de andere nog ingewikkelder
dingen die we moeten leren: schrijven, lezen, rekenen, omgaan met de andere mensen en met de wereld om ons heen.  Ook dat leren we al doende en dankzij het voorbeeld en de aanwijzingen van onze leraren.

De aandacht  is daarbij echter vooral gericht op het resultaat dat moet worden behaald:

De mooie tekening, de nette letters, de knap gelezen zin. Is het resultaat van onze inspanningen goed, dan is het goed. Hoe we het voor elkaar krijgen en hoe we met het ‘apparaat’ in kwestie (onszelf dus) omgaan is nauwelijks een aandachtspunt ook al omdat er maar weinig kennis over beschikbaar is.

En dan komt er vaak toch het moment dat het allemaal niet meer zo soepel en gemakkelijk gaat als je zou wensen.

Je krijgt last van pijntjes, je rug speelt af en toe op, je hebt pijn in je arm of schouder na een dagje achter de computer, je voelt je moe, ongeïnspireerd en steeds vaker futloos. Wat is er aan de hand?

Dit kan het moment zijn dat je op zoek gaat naar je gebruiksaanwijzing.

Is er misschien iets in je manier van doen en laten dat anders kan, dat beter overeenstemt met de manier waarop jijzelf werkt en in elkaar steekt? Voor iedereen verloopt die zoektocht anders. Ikzelf ben na lang zoeken op een goed moment bij de Alexander Techniek uitgekomen.

F.M. Alexander, de man die deze techniek zijn naam gaf, ging op zoek naar zijn gebruiksaanwijzing toen hij geconfronteerd werd met stemproblemen. Voor hem als professioneel spreker en acteur was zijn heesheid een ramp en hij kon het er niet bij laten zitten. Gezegend met  een buitengewone scherpe blik en heel veel geduld observeerde hij zichzelf en zijn doen en laten gedurende een aantal jaren. Hij kwam tot een aantal bevindingen die -helaas nog steeds- vrij onbekend zijn, maar die zonder twijfel bovenaan horen te staan in onze ‘universele gebruiksaanwijzing’.

1.     Vaar niet alleen op je intuïtie maar gebruik je bewuste denken om jezelf aan te sturen en richting te geven

2.     Geef minstens zoveel aandacht aan de manier waarop je iets doet als aan het resultaat van je inspanningen

3.     Leer je basiscoördinatie kennen: geef aandacht aan een vrije balans van je hoofd, nek en rug

4.     Geef je lichaam de rust en ruimte om in een opwaartse richting te gaan en om lengte en breedte te vinden bij alles wat je doet.

5.   En.. last but not least: leer de vrije ruimte tussen stimulus en respons benutten. Pas als je oude reactiepatronen weet te stoppen, kan wezenlijke verandering ontstaan.

De Alexander Techniek geeft je een aantal praktische richtlijnen, die nauw aansluiten bij de manier waarop je organisme het beste werkt.

Door deze richtlijnen toe te passen leer je jezelf, je lichaam en geest beter kennen en gebruiken. Je werkt niet meer onbewust tégen je natuur in, maar profiteert volop van je natuurlijke vermogen tot een vrije  balans en coördinatie bij alles wat je doet, met alle positieve gevolgen van dien.

Je kunt hier meer over lezen in “The Use of the Self”, het boek waar F.M. Alexander zijn techniek in uiteen zet.  Het is ondermeer verkrijgbaar via deze link: http://www.alexandertechnique.com/bookshop/alexander/

Een deel van dit boek heb ik in het Nederlands vertaald.
Je kunt het bij mij bestellen als gratis PDF-bestand. Klik hier daarvoor.

Wil je meer weten? Meld je dan rechtsboven aan voor mijn gratis BALANSTIPS.


Vond je dit artikel de moeite waard? Deel het gerust…

Scroll naar boven