Singletasken

Twitteren, je mail bijwerken, koffiedrinken, een stuk schrijven, de was ophangen, een telefoontje tussendoor doen, een eitje bakken en dat alles tegelijk… Hoeveel dingen kan jij tegelijk doen?!
Met meerdere dingen tegelijk bezig zijn lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar het is veeleisender dan het op het eerste oog lijkt. Als je meer rust wilt brengen in je leven, is het echt de moeite waard om daar vaker bij stil te staan en regelmatig maar één ding tegelijk te doen, oftewel te singletasken.

Uit recent hersenonderzoek blijkt dat er eigenlijk maar heel weinig mensen zijn, die in staat zijn werkelijk te multi-tasken. Als het gaat om routinehandelingen zoals bijvoorbeeld autorijden en naar de radio luisteren, dan kunnen de meeste mensen dat nog wel aan. Het gaat dan om een handeling die je op de automatische piloot kan doen (autorijden) en een andere niet al te ingewikkelde bezigheid (naar de radio luisteren).
Gaat het om meer ingewikkelde zaken zoals bijvoorbeeld autorijden in combinatie met een lastig telefoongesprek, dan doen de meeste mensen in zo’n geval aan switch-tasken.

Onze hersenen kunnen zich namelijk maar met één lastig iets tegelijkertijd bezighouden.
Als je je met meerdere dingen tegelijkertijd aan de gang bent, is het dus niet zo dat je lieve brein dat ook is! Dat houdt zich steeds met maar één van de activiteiten bezig en switcht vervolgens voortdurend van de ene naar de andere taak.

Hoe beter je brein kan switchen, hoe makkelijker dit switch-tasken je af zal gaan, maar hoe goed je daar ook in kunt zijn, de kwaliteit van wat je aan het doen bent, zal er altijd wat minder door worden en het kost -min of meer ongemerkt- extra veel inspanning.

Tip:

Las regelmatig een kwartiertje  in waarin je met jezelf afspreekt om maar één ding tegelijk te doen. Gun dat wat je in dat kwartiertje doet ook echt even al je aandacht.

Let dan ook hierop::

  • Sta je jezelf echt alle rust en ruimte toe terwijl je bezig bent? Rust en ruimte is er al, het is een kwestie van er even op in te tunen..
  • Kun je  ieder moment stoppen met waar je mee bezig bent? Alleen al de gedachte daaraan geeft rust en ruimte..
  • Heb je ook nog wat aandacht over voor de wereld om je heen? De mensen, de dieren, de dingen?
  • Laat je zintuigen werken, kijk, luister, proef, voel..
  • Laat je adem vrijuit gaan en komen

Regelmatig op deze manier met maar een activiteit tegelijk bezig zijn, levert veel waardevols op:

  • Je voelt je minder opgejaagd en gestresst
  • Dat wat je doet wint aan kwaliteit
  • Je geniet meer van waar je mee bezig bent
  • Je kunt uiteindelijk meer aan..
  • ………….
Scroll naar boven