“Binnenkort moet ik een presentatie geven.
Dat vind ik altijd behoorlijk spannend. Ik merk dat ik eigenlijk niemand durf aan te kijken. Iemand gaf mij de tip om het publiek wel zo’n beetje in te kijken, maar mensen niet echt aan te kijken. Wat vind jij daarvan?”
Ik snap wel waar dit advies vandaan komt.
Je hoort het wel vaker. In eerste instantie lijkt het nu eenmaal behoorlijk eng om mensen die je niet kent echt aan te kijken. Je voelt je kwetsbaar als je oogcontact zoekt.
Toch is oogcontact maken juist iets dat je zal helpen.
Het is bijna iets magisch. Oogcontact helpt je ontspannen. Het heft het eenzame en afgesneden gevoel dat je als spreker kunt hebben op. Je ziet een vriendelijk gezicht en je weet ik sta er niet alleen voor. En dat verandert alles.
‘Communiceren’ betekent niet voor niets ‘delen’
En dat kan alleen als er echt contact is. En contact, dat ontstaat vanzelf als er eenmaal oogcontact is geweest. Dat oogcontact hoeft overigens niet heel lang te zijn, een enkele seconde is al genoeg om de verbinding te maken.
Oogcontact betekent dat er iemand is die bereid is om naar je verhaal te luisteren.
Dat ontspant je en maakt alles opeens een stuk zinniger en gemakkelijker. Niets is lastiger dan zomaar je verhaal op te zeggen, zonder dat je weet tegen wie precies je het eigenlijk hebt. Zonder te weten of er iemand is die naar je luistert.
Ook voor de luisteraar wordt het gemakkelijker om naar je te luisteren.
Hij of zij weet zich letterlijk ‘gezien’ als jullie blikken elkaar eenmaal hebben gekruist. Je luisteraar zal zich daardoor veel meer betrokken voelen bij wat jij als spreker te vertellen hebt.
Oogcontact dus! Wees moedig en kijk je luisteraars aan.
Ontspan je blik en stel je open. Eenmaal de stap genomen, zul je merken dat dat echt alles makkelijker maakt. Al gauw wil je niet meer anders..
Zin in meer tips, tools & inspiratie?
meld je dan rechtsboven aan voor het gratis e-boek Spreken zonder stress met daarin tips en tools om je te helpen van al je presentaties een ontspannen succes te maken..