Het begin van het einde van je spreekangst!

Heb jij een waardevolle boodschap die je met de wereld zou willen delen?

Maar lukt het je niet om die ook goed over het voetlicht te krijgen? Omdat je als een berg opziet tegen het geven van presentaties of workshops?

Misschien een schrale troost, maar je bent de enige niet

Heel erg veel mensen gaan spreken in het openbaar zoveel mogelijk uit de weg. Of, ze doen het wel, maar liggen er nachten wakker van. Spreken in het openbaar staat heel erg hoog in de top 5 van Meest Gevreesde Dingen..

En dat is zonde want aan spreekangst is echt iets te doen!

Spreekangst hangt eigenlijk altijd samen met de manier waarop je tegen het ‘spreken in het openbaar’ aankijkt. Wat voor ideeën heb je erover? En kloppen die eigenlijk wel?

Hieronder heb ik 3 veelvoorkomende misverstanden voor je verzameld. Stuk voor stuk kunnen ze de verborgen spreker in je behoorlijk in de weg zitten. Om met meer plezier te kunnen presenteren, zul je ze eens en voorgoed uit de weg moeten ruimen. En dat is gemakkelijker dan je denkt.

Misverstand 1

‘Een echt goede spreker voelt geen angst. Ik ben altijd doodsbenauwd, dus ik kan nooit een goede spreker worden..’

Dit is er een waarvan ikzelf altijd nogal last had. Ik dacht dat mijn plankenkoorts een zwaktebod was. Nu weet ik gelukkig wel beter.

Zelfs de meest ervaren sprekers ervaren namelijk een zekere mate van spanning en angst als zij voor een publiek staan. En daar is op zich helemaal niks mis mee.

Zie je angst vooral niet als iets dat je zou moeten vermijden. Kijk naar hem als een bondgenoot die je klaarstoomt voor de grote taak die voor je ligt: je werkelijk uit te spreken. Je waardevolle boodschap met de wereld te delen.

Angst maakt je dan scherp en gefocust. En daar mag je van profiteren.

Psychiater Fritz Perls zei: ‘Fear is excitement without breath’. En hij had gelijk. Angst is niet meer of minder dan een vorm van grote opwinding. Door te blijven ademen haal je er de angel uit. (Daarover later meer..)

Conclusie: Angst is je bondgenoot!

Misverstand 2

‘Sommige mensen zijn nou eenmaal geboren sprekers. Ik ben dat niet, dus dat wordt niks..’

Klopt natuurlijk ook niet!

Iedereen die kan praten, kan ook spreken in het openbaar. Spreken voor een groep is niets meer en niets minder dan een conversatie voeren met meerdere mensen. (Alleen ben jij nu het meeste aan het woord 😉 Daar is geen speciaal ‘sprekerstalent’ voor nodig.

De wens en de wil om iets met anderen te delen is genoeg om te komen tot een waardevolle uitwisseling. Je kan en mag dat doen op de manier die bij je past.

Conclusie: Je bent een geboren spreker!

En dat brengt ons meteen bij mythe nummer 3

Misverstand 3

‘Spreken in het openbaar, daar zijn bepaalde wetten en technieken voor. Die technieken ken ik niet, die zal ik me dus eerst eigen moeten maken..’

Ook hierin kan ik je geruststellen.

Spreken in het openbaar is niet aan regels of technieken gebonden. Ik weet het, er zijn er heel veel boeken en artikelen boordevol tips en trucs te vinden. En nu wil ik helemaal niet zeggen dat die nergens goed voor zijn, maar pas wel op, er schuilt een groot gevaar in het blind toepassen van veel van die goedbedoelde adviezen.

Echte waardevolle communicatie ontstaat nu eenmaal niet door het toepassen van allerlei regels en richtlijnen. Communiceren betekent niet voor niets ‘delen’. En delen, dat kunnen we toch allemaal? Hoe opener je en vrijer je daarin voelt, hoe sterker jouw boodschap zal overkomen.

Conclusie: Spreken is delen. Dat kan jij ook!

Tot zover deze 3 gevaarlijke sprekersmythes. Kwamen ze je bekend voor? En? Ben je bereid ze gedag te zeggen? Zodat je voortaan kunt schitteren op ieder ‘spreekgestoelte’? Ik hoor het hieronder graag van je..

PS.

Er zijn natuurlijk ook technieken die je wel kunnen helpen. Die zullen echter bitter weinig te maken hebben met strenge wetten of strakke regels. Het zijn technieken die je helpen om met meer innerlijk zelfvertrouwen te spreken. De Alexandertechniek, waar ik persoonlijk mee werk, is ook zo’n techniek. Hier kun je er meer over lezen..

Zin in meer tips en inspiratie? Vraag dan rechtsboven het gratis e-boek Spreken zonder stress aan..


Scroll naar boven