Het geheim van de leeuwentemmer onthuld!

Hik je ergens tegenaan? Moet je iets doen waar je tegenop ziet omdat je het ENG of  moeilijk vindt? Lees dan zeker even verder. In dit artikel help ik je het een stuk gemakkelijker te maken.

Allemaal hebben we onze angsten

Grote en kleine angsten. De angst om iets verkeerd te doen of om iets verkeerds te zeggen. De angst om je mening te geven of om te spreken in het openbaar. De angst om te laat te komen of om iemand te moeten teleurstellen. Het zijn angsten die ik zelf ook ken of anders wel zie bij de mensen die bij me komen.

Dit soort angsten hebben 1 ding gemeen

De situaties op zichzelf zijn niet echt levensbedreigend, maar ze voelen wel zo. Het maakt niet uit of je angst reëel is of niet. Zodra je iets interpreteert als gevaarlijk, springt je lichaam in de ‘vecht of vlucht reactie’. Alles in je maakt zich klaar om je te redden. De adrenaline giert door je lijf, je nek verstijft, je hart bonst in je keel en je weet:

HELP IK BEN BANG!

Het maakt niet veel uit of het een leeuw in volle aanval is (rennen!) of alleen maar een kamer vol onbekenden, waar je zo naar binnen moet.

Je angstgevoel staat los van de vraag of er werkelijk gevaar dreigt

Neem bijvoorbeeld de angst om voor een groep te spreken. Toch geen levensbedreigende situatie. Er zijn zelfs mensen die het leuk vinden. En dat is onbegrijpelijk voor de mensen voor wie alleen al de gedachte aan een korte speech genoeg is voor een bonzend hart, klamme handen en slapeloze nachten.

Het is maar net hoe je een situatie interpreteert

Veel van die interpretaties zijn onbewust. Soms heb je niet eens in de gaten dat je angst niet voortkomt uit een werkelijk gevaar. En vaak ook wéét je wel dat er geen echte reden is om bang te zijn, maar toch ben je bang.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om angsten te bezweren en om te buigen

Ik wil graag één manier met je delen. Een simpele manier, die je overal en altijd kunt toepassen. Het is iets dat je helpt om alles weer in perspectief te brengen. (en nee, het is niet het drinken van een flinke borrel 😉

Angst bezweer je door contact te maken met je omgeving

Voel je je gestrest, bonst je hart je in de keel  en krijg je klamme handen?

  • Stop dan even met alles wat je doet
  • Sluit je ogen heel even en open ze weer
  • Zucht fffffffft…
  • Kijk om je heen alsof je alles voor het eerst ziet
  • Kijk naar wat je allemaal ziet en benoem het
  • Zijn er mensen in de buurt, maak dan oogcontact
  • Luister naar de geluiden die je hoort en benoem ze
  • Voel je voeten op de vloer, hij is er voor je en ondersteunt je
  • Zucht fffffffft…
  • En zeg tegen jezelf: ER IS GEEN LEEUW!

Simpel, maar krachtig. Probeer het uit en laat me hieronder weten wat je ervan vindt..

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven