Lopen voor je leven..


Het is iets waar we meestal maar nauwelijks bij stil staan. Pas als het door een blessure of zo opeens niet meer zo gemakkelijk gaat, dan pas merk je hoe wonderbaarlijk het eigenlijk is dat we kunnen lopen. Een staaltje  hogere balanceerkunst, dat we echt hebben moeten leren, stapje voor stapje..

Hoe doen we het eigenlijk, lopen?

Er wordt al jaren onderzoek gegaan naar de loopbeweging, maar hoe het precies gaat, is nog steeds heel moeilijk te zeggen. Je hoort wel eens zeggen dat lopen eigenlijk een soort van vallen is. Daar zit wel iets in, maar het doet geen recht aan de zaak.

Vallen suggereert een zekere zwaarte en lopen is allesbehalve zwaar. Mijn eerste docent Alexandertechniek zei altijd:
‘Je valt, maar je valt niet omlaag, maar omhoog!’
En gek genoeg klopt dat. Let er maar eens op. Keer op keer, bij iedere stap richt je lichaam zich vanaf je achterste voet op en ga je dus in een richting omhoog. Het is een soort vliegen, maar dan op aarde 😉

Ontspannend en activerend tegelijkertijd

Ik loop graag. Ik hou van het tempo, van het ritme. Van alles wat er te zien is, te horen, te ruiken. Het activeert en kalmeert me tegelijkertijd. En -ook best fijn- mijn beste ideeën krijg ik vaak als ik loop.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat lopen niet alleen mij, maar ons allemaal op heel veel manieren goed doet. Ons lichaam houdt van bewegen, en vooral ook van ritmische soorten beweging zoals lopen en rennen. Lopen houdt depressies, diabetes, botontkalking, hart- en vaatziektes op ferme afstand.

Lopen dus! Als het een beetje kan, iedere dag minstens een half uur. Of meer natuurlijk. Heb je weinig tijd over? Laat je fiets of auto wat vaker staan, loop eens naar het station of parkeer een stuk verderop dan anders. Maak een wandeling in je lunchpauze..
Waar en wanneer je loopt, maakt niet uit. Maar doe het en geef jezelf die frisse boost.

Zo vergroot je je loopplezier nog meer

  • Kijk om je heen (en niet teveel naar de grond)..
  • Open al je zintuigen..
  • Neem waar wat naast je, achter je en boven je is..
  • Laat je hoofd balanceren op een ontspannen nek..
  • Ontspan je handen en laat je armen vrijuit zwaaien..
  • Ontspan je voeten en enkels elke keer als je ze optilt..
  • Geef je knieën vrij baan bij het naar voren buigen..
  • Sluit regelmatig bewust je lippen en adem vooral door je neus..

En geniet..

Scroll naar boven