Het geheim van de meester..

Weet je nog?

Op de basisschool? Het moment dat je juf of meester aankondigde dat je een spreekbeurt moest geven? Het was altijd hartstikke spannend. Maar iedereen moest er uiteindelijk aan geloven. Of je nou wilde of niet.

Ik herinner hem nog goed, mijn eerste spreekbeurt.

Ik was een jaar of 10 en ik was aan de beurt. Daar stond ik dan in mijn nieuwe rode overgooier met spierwitte kniekousen. Waar mijn spreekbeurt precies over ging weet ik niet meer, maar ik herinner me nog wel heel goed hoe mijn hart tekeer ging en hoe de tijd leek stil te staan.

Nou zijn er maar heel weinig dingen die wij mensen meteen al goed kunnen.

Bijna alles moeten we leren. Stapje voor stapje. Presenteren hoort daar ook bij. In mijn schooltijd kwam dat maar nauwelijks aan de orde. Maar gelukkig wordt er tegenwoordig in het basisonderwijs veel meer aandacht aan gegeven. Kinderen moeten meer presentaties en spreekbeurten geven dan ooit. Volgens mij een hele gunstige ontwikkeling.

Want alles wat je voor het eerst doet is spannend.

Soms zelfs eng. En die angst voor het onbekende raak je alleen maar kwijt door het vaker te doen. Zodat je kunt ontdekken dat er eigenlijk niets aan de hand is. Dat het iets is dat je aankunt. Zonder zorgen.

Denk maar terug aan de eerste keer dat je in je eentje autoreed.

Ik weet natuurlijk niet hoe dat jou verging, maar ik vond dat behoorlijk spannend. Maar nu, na vele autoritten is die angst gesleten. Ik draai er mijn hand niet meer voor om.

Hetzelfde geldt voor spreken in het openbaar.

Door het veel te doen slijt de angst. Je vertrouwen groeit steeds meer naarmate je vaker merkt dat het je weer gelukt is. Op een gegeven moment doe je het zonder enig probleem.

Oefen dus zo veel mogelijk.

Houd speeches waar en wanneer je maar kunt. Word lid van een debatclub of bied aan dat jij de vergadering wel voorzit. Vraag je familie of vrienden om je oefenpubliek te zijn. Oefen! En je zult merken dat het alleen maar makkelijker wordt.

PS. Soms zit de angst zo diep dat de stap om zomaar voor een publiek te gaan staan erg groot is. Gelukkig zijn er allerlei effectieve manieren om je spreekangst te bezweren.
Klik hier om meer te lezen over mijn hulp bij spreekangst..

Meer lezen?

Scroll naar boven