3 veelgestelde vragen over spreekangst

De mensen die bij me komen vanwege hun spreekstress zijn natuurlijk allemaal heel verschillend..

Maar ze stellen me ook bijna allemaal vroeg of laat een van deze 3 vragen.

Het zijn vragen die jij misschien ook wel hebt, lees maar..

1. ‘Mijn spreekangst zit zo diep, denk je echt dat daar iets aan te doen is?’

Bijna iedereen die last heeft van spreekangst heeft het gevoel dat het iets onoplosbaars is waar je nooit meer echt vanaf komt.

De praktijk leert echter anders.

Iedereen (ja echt, iedereen) die de stap neemt om iets aan zijn of haar spreekangst te doen, kan gemakkelijker en vrijer leren spreken in het openbaar.

Die eerste stap nemen dat is essentieel. Verder vraagt het oplossen en managen van je spreekangst tijd, aandacht, een goede strategie en –je ontkomt er niet aan- moed.

2. ‘Ik zie nooit iemand die net zoveel last heeft van spreekangst als ikzelf. Ben ik de enige?’

Nee, je bent zeker de enige niet. Heel veel mensen hebben last van spreekangst. Het is een van de meest voorkomende sociale angsten. Maar het is ook iets waar we het niet graag over hebben. We houden onze angsten nu eenmaal liever verborgen..

Je ziet dus maar zelden iemand die net zo zenuwachtig is als jijzelf. Daar zijn 2 redenen voor:

De eerste reden is dat veel mensen met spreekangst spreken in het openbaar zoveel mogelijk vermijden. Veel mensen houden er zelfs bewust of onbewust rekening mee bij de keuze van hun beroep en carrière.

De tweede reden is dat spreekangst van binnen veel heftiger aanvoelt dan van buiten te zien is. Veel ogenschijnlijk kalme sprekers ervaren wel degelijk spanning, soms zelfs heel veel spanning. Maar dat zie je niet of nauwelijks!

Als jij ook het gevoel hebt dat jij de enige bent die presenteren lastig vindt, vraag dan andere mensen eens hoe zij het vinden om voor een groep te gaan staan. Daar kunnen leuke en vaak ook verrassende gesprekken uit voortkomen..

3. ‘Ik heb moeite met spreken voor groepen. Hoe kan 1 op 1 coaching mij daar nou bij helpen?’

De meeste mensen die bij me komen hebben geen enkel problemen met het voeren van een prettig 1 op 1 gesprek. Hun moeilijkheid zit hem in het spreken voor groepen.

‘Maar moet ik dat dan ook niet oefenen door voor een groep te gaan staan?’ vragen ze me en dat is natuurlijk een heel terechte vraag.

En het is ook zeker waar, spreken voor groepen leer je, ja, door te spreken voor groepen. Maar dat wil niet zeggen dat het enige is wat je kunt doen. Het is nergens voor nodig om plompverloren voor een groep te gaan staan. Voorbereiden mag! En hoe beter je je voorbereidt, hoe gemakkelijker het spreken je af zal gaan. 1 op 1 coaching helpt je je goed voor te bereiden.

Vergelijk het maar met het bakken van taarten. Dat leer je ook door het te doen. Maar het is wel handig als je een recept hebt. En hier en daar wat tips en adviezen van een meer ervaren bakster (m/v) zullen je helpen het aantal ingezakte baksels flink te verminderen.

Zo is het ook met presenteren. Adviezen en support van bijvoorbeeld een spreekcoach geven je een fijne basis en helpen je gemakkelijker voor een groep te gaan staan en jouw waardevolle verhaal te delen. Want dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om gaat. DELEN..

PS.

Spreekangst lijkt vaak onoplosbaar, maar is dat dus zeker niet! Het is prima mogelijk ook heftige(!) stress in goede banen te leiden. Ik ontwikkelde daarvoor een speciaal coachingtraject, Van spreekangst naar spreekplezier.. Vraag je je af of dat misschien ook iets voor jou is? Neem dan gerust even contact met me op voor een eerlijk en vrijblijvend advies.

Zin in meer tips & inspiratie?

Vraag rechtsboven het gratis e-boek spreken zonder stress aan en ontdek hoe je van al je presentaties een ontspannen succes kunt maken.

Scroll naar boven