Een presentatie geven?
Ach, dat kan toch iedereen?!
Okay, het is best spannend om voor een groep te gaan staan,
maar verder is het toch vooral een kwestie van gewoon maar DOEN?!
Dat is iets wat heel veel mensen denken.
Ten onrechte, vrees ik..
Natuurlijk, iedereen kan voor een groep gaan staan en een praatje houden.
(Vind je dat nog eng, kijk dan hier even..)
Maar om mensen met je mee te nemen en echt in beweging te krijgen?
Daarvoor heb je wel wat meer nodig.
Goed en meeslepend kunnen presenteren is een vak apart waarin ongelooflijk veel interessants valt te leren.
Maar helaas realiseren maar bitter weinig sprekers zich dat.
Dat zie je terug in de vele oersaaie en voorspelbare presentaties die overal worden gegeven.
Want veel sprekers zijn vast een kei hun eigen vak,
maar een amateur als het om het presenteren van hun waardevolle boodschap gaat..
Hoe zit dat bij jou?
Is jouw spreken net zo krachtig als het verhaal dat je te vertellen hebt?
Weet je je publiek met je mee te nemen en zin in meer te geven?
En hebben je presentaties het effect en de impact waar je op hoopt?
Of valt dat nog een beetje tegen?
7 kenmerken van amateur sprekers
Herken je er een of meer?
Geen man overboord, maar doe er wel wat aan!
1. Een amateur spreker begint met zich te verontschuldigen.
‘Nou ik vind dit wel spannend hoor!’ of ‘Sorry, maar dit is voor mij ook de eerste keer.’
Jezelf verontschuldigen nog voordat je verder nog maar iets gezegd hebt, is nergens voor nodig en maakt je in de ogen van je publiek direct minder interessant. In het beste geval gaan ze zich zorgen over je maken en in het slechtste geval nemen ze je niet meer serieus.
Wil je dat mensen je zien als de deskundige die je bent? Zorg er dan voor dat je je nergens voor hoeft te verontschuldigen. Ga meteen goed van start, focus je op je publiek en geef hen alles wat zij nodig hebben.
2. Een amateur spreker denkt dat hij het wel even uit zijn mouw schudt.
‘Als ik het te veel voorbereid, dan wordt het al gauw zo onnatuurlijk.’
Het is een illusie te denken dat een los overkomende, geïnspireerde presentatie geen stevige voorbereiding nodig heeft. Hoe vrijer en losser je wilt overkomen, hoe meer gedegen voorbereiding en oefening je nodig hebt.
Een zakelijke presentatie geven, is echt iets anders dan uit de losse pols wat zeggen onder familie of vrienden (en ook daar is een beetje voorbereiding ook nooit weg, om je moet gezegend zijn met enorm veel improvisatietalent.. 😉
3. Een amateur spreker probeert zijn kwetsbaarheid te verbergen.
‘Als ze nou maar niet zien dat ik zo nerveus ben!’
Laat zien wie je bent, het is nergens voor nodig je anders voor te doen. Zodra je jezelf verbergt, merkt je publiek dat meteen en doet dat af aan je geloofwaardigheid.
Wees bereid om ook je zwakke plekken of fouten te delen, dat zal je alleen maar des te krachtiger en interessanter maken. Weet je nog? De kracht van kwetsbaarheid..
4. Een amateur spreker spreekt langer dan nodig is.
‘Het ging lekker, ik was goed op dreef, een beetje uitlopen is toch niet erg?’
Veel sprekers zijn niet meer te stoppen als ze eenmaal op dreef zijn. Toch geldt altijd dat kort spreken per definitie krachtiger is dan lang doorgaan.
Niets is vervelender dan een spreker die over zijn tijd heengaat. Je hebt duizend keer liever dat mensen achteraf zeggen, ‘Wat jammer dat het zo kort was’, dan dat ze een zucht slaken van opluchting als je eindelijk klaar bent.
Ga dus zorgvuldig om met de tijd en aandacht die mensen je geven. Neem er nooit meer van dan strikt noodzakelijk is. Uitlopen doe je niet, nooit.
5. Een amateurspreker verschuilt zich achter zijn Powerpoint.
Powerpoint is voor veel sprekers vooral een levensgrote spiekbrief. Ze lezen voor wat er op het scherm staat en lichten hooguit hier en daar nog wat toe. Als je mensen echt ergens enthousiast over wilt maken is dat geen goed idee.
Wil je Powerpoint of Prezi gebruiken? Gebruik het dan goed gedoseerd en alleen als ondersteuning. Het gaat niet om Powerpoint, het gaat om het contact tussen jou en je publiek. Daar is het waar de communicatie plaatsvindt.
6. Een amateur spreker is zich niet bewust van zijn stemgebruik en lichaamstaal.
Als je voor een groep staat komt alles wat je doet onder een vergrootglas te staan. De kleinste stembuiging en elk gebaar draagt bij, of doet af aan je verhaal. Wat dat betreft werkt het heel anders dan een geschreven tekst.
Bereid daarom niet alleen de inhoud van je presentatie voor, maar geef ook volop aandacht aan HOE je je verhaal vertelt. Hoe gebruik je je stem, wat voor ritme en klank geef je je woorden, wat doe je met het volume van je stem? En welk verhaal vertelt je lichaam ondertussen?
7. Een amateur spreker is voorspelbaar en verrast zijn publiek niet.
Het is niet gemakkelijk een publiek langer dan een paar minuten te boeien. Wij mensen zijn snel afgeleid en zitten met onze gedachten zomaar heel ergens anders. Voeg daarbij de voortdurende aantrekkingskracht van smartphones en andere afleidingen en je weet dat je van goede huize moet komen om je publiek bij je aan boord te houden.
Dat doe je door ze te verrassen en te trakteren op bijzondere wendingen, onverwachte ideeën en persoonlijke verhalen. Met een standaard praatje van 13 in een dozijn kom je er niet.
Werk aan de winkel? Mooi! 😉 Ga er lekker mee aan de gang en je zult merken hoe inspirerend en leuk presenteren kan zijn als je het de aandacht geeft die het verdient. Enjoy!
Zin in meer tips & inspiratie?
Vraag dan rechtsboven het gratis e-boek Spreken zonder stress aan en ontdek hoe je van je presentaties een ontspannen succes kunt maken..