De automatische piloot

Tot voor kort fietste ik altijd volgens een vaste route naar mijn lespraktijk, maar dat kan al sinds een week of wat niet meer omdat er aan de weg wordt gewerkt. Geen probleem, ik moet gewoon een andere route nemen.
Vanmorgen stapte ik nogal gehaast op mijn fiets om even later te merken dat ik toch gewoon de oude route had genomen en dus niet verder kon! De automatische piloot in mij had het even van mij over genomen….

Ik moest er vooral om lachen en vond het eigenlijk wel een mooie metafoor voor de manier waarop we vaak met onszelf om springen: je haast je van het ene naar het andere en vergeet daarbij helemaal om ook aandacht te geven aan de weg ernaartoe.

Heel veel van wat we doen gaat nu eenmaal als vanzelf,
je hoeft er niet met je gedachten bij te zijn, je doet gewoon wat je altijd doet.  Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, zolang die ijverige automatische  piloot je maar ook echt brengt waar je heen wilt en dat is lang niet altijd zo..

Je automatische piloot heeft immers zijn beperkingen.
Veel van wat je op die manier doet, is onbewust ontwikkeld en vooral gericht op het bereiken van een bepaald einddoel. Als je bijvoorbeeld verlangt naar verandering in jezelf en in je leven dan zal je automatische piloot je daar niet echt mee kunnen helpen.

Alleen in het hier en nu is de ruimte en vrijheid om te kiezen voor een nieuwe stap, een nieuwe weg.
Of je nu een andere fietsroute wilt nemen, vrijer wilt bewegen of meer ontspannen wilt leven, echte verandering kan alleen maar ontstaan als je de automatische piloot regelmatig uitschakelt om in het hier en nu te komen.

Dit stoppen is één van de basisprincipes van de Alexander Techniek en het is iets waar ik in mijn lessen en workshops (en leven..) eigenlijk steeds aan werk.

Het vraagt tijd en aandacht, maar door steeds opnieuw te ervaren hoe ongelooflijk veel vrijheid echt stoppen je kan geven, wordt het wel steeds gemakkelijker en vooral ook aantrekkelijker om je automatische piloot wat
vaker  uit te schakelen..

Het  leven wordt er in ieder geval een stuk spannender interessanter door en brengt je naar gebieden in jezelf waar je anders nooit zou komen!

Hieronder heb ik een aantal tips voor je die je op weg kunnen helpen:

1.    Stop regelmatig echt even met waar je mee bezig bent en neem een momentje om bij jezelf na te gaan of je wel doet wat je echt wilt doen.

Wil je bijvoorbeeld echt zo gespannen achter je computer zitten, of toch liever wat meer ontspannen..?

2.    Plak briefjes met de tekst “Stop even..” op plekken waar je vaak komt: op de spiegel, de voordeur, je computer  enzovoort

3.    Kies iedere week één bepaalde handeling, waarbij je de automatische piloot even helemaal uitschakelt.

Zet bijvoorbeeld je kopje middagthee met al je aandacht bij iedere handeling die daarvoor nodig is.

4.    Stop minimaal één keer per dag 10-15 minuten. Ga even zitten of liggen en kijk om je heen en verder doe je even helemaal niets.

Succes..

Scroll naar boven