Ontspannen werken achter je computer, dat doe je zo..

Nee, ik ga je niet vertellen dat je rechtop moet zitten, met het beeldscherm op ooghoogte, met je armen en benen in een hoek van 90º en zo meer. Dat zul je allemaal wel weten en als je het weet dan weet je ook dat lang zitten in zo’n soort houding gemakkelijker gezegd dan gedaan is.

Wat mij betreft is de beste werkhouding een houding die comfortabel is. Een houding die je geen energie kost maar energie geeft.

De vraag is natuurlijk, hoe krijg je dat voor elkaar?

Laten we om te beginnen het eens even hebben over wat er nou eigenlijk met je gebeurt als je achter de computer of laptop kruipt. Stel je voor: je wilt gaan schrijven, hebt al een idee over wat je gaat schrijven of misschien ook wel niet. Maar hoe dan ook, je gaat achter je toetsenbord zitten en dan? Wat er gebeurt er dan met je?

Je verdwijnt in een virtuele wereld

Al je aandacht is bij dat wat je schrijven wilt. De woorden op het scherm zuigen je op. Je betreedt een andere dimensie met achterlating van je aardse lichaam 😉 En dat arme lichaam vind je pas weer terug als je klaar bent of misschien net even wat eerder als het er in slaagt je aandacht te vangen. Je nek laat van zich horen (au, stijf), je rug begint te klagen of je handen worden zo ijskoud dat het echt niet meer fijn is.. Je komt weer terug in het aardse bestaan en zucht, wrijft je polsen, knijpt in je nek,verzit weer een beetje en gaat vervolgens onverminderd door. Er moet wel gewerkt worden..

Als het meezit kun je door het ongemak heen een heel eind komen maar als je pech hebt ontwikkel je op de lange termijn rsi-achtige klachten, rugpijn en andere narigheid.

Hoe voorkom je narigheid?

Ons lichaam bloeit op als we het vrijuit voor ons laten werken en we het niet in de weg zitten door spanningspatronen die niets te maken hebben met wat je eigenlijk wilt bereiken op een bepaald moment. Dus als je vrij en comfortabel wilt zitten achter je computer moet je niets doen dat je daarbij beperkt. Zo simpel is het eigenlijk..

Het addertje onder het gras

Punt is natuurlijk dat je niet alleen maar wilt zitten, je wilt ook schrijven! Je wilt twéé dingen tegelijk doen. En dan liggen problemen op de loer. Twee dingen tegelijk doen, daar heeft je brein meer moeite mee dan op het eerste gezicht lijkt. We lijken er knap in, maar als je beter kijkt, zie je dat er altijd op zijn minst één taak er net even wat minder goed van af komt. In het geval va de schrijverij, zal dat ongetwijfeld de taak ‘zitten’ zijn.

Zitten is een staaltje van hogere balanceerkunst

Zitten lijkt eenvoudig maar is dat niet! Om goed te kunnen balanceren heeft je lichaam aandacht nodig. Als al je aandacht naar de woorden en zinnen die je wilt schrijven gaat, raakt je lichaam zo ver op de achtergrond dat het begint te verpieteren. Je rug stort in, er ontstaat teveel spanning in je nek en schouders en handen, ongemerkt houd je je adem in, verkramp je je benen en voeten enzovoort..

Wat is ervoor nodig om comfortabel te zitten?

Om al die verkramping te voorkomen (en de klachten die daaruit voorkomen) zul je je aandacht eerlijk moet verdelen tussen je wens om comfortabel te zitten en je wens te schrijven. Je zult bewust moeten ‘switch tasken’. Niet eenvoudig, maar het kan wel!

Plannetje van Aanpak

 • Ga zitten, liefst op een stevige stoel die je voldoende ondersteuning geeft.
 • Zorg ervoor dat het scherm recht voor je staat op ooghoogte.
 • Ga zo zitten dat je comfortabel bent, laat je adem gaan en komen.
 • Ga niet meteen aan de slag maar neem even een momentje.
 • Denk aan wat je wilt schrijven, maar doe nog niks.
 • Neem je nogmaals voor dat je graag comfortabel wilt zijn
  en ga dan aan het werk.
 • Iedere keer als je een denkpauze hebt, herinner je jezelf aan je wens om comfortabel te zijn.
 • Leg je handen even in je schoot als je nadenkt, zodat ze kunnen uitrusten..
 • Na 10 minuten sta je even op of kijk je wat naar buiten.
 • Je herinnert jezelf weer aan je wens om comfortabel te zitten en gaat dan pas weer verder.
 • Zo werk je hooguit 50 minuten in totaal achter elkaar.
  Daarna neem je minstens 10 minuten pauze. Waarin je even loopt of gaat liggen.

Schrijfflow

Een tegenwerping die ik vaak hoor als ik iemand dit voorstel, is dat hij of zij bang is zo niet in een schrijf-flow te kunnen komen. Die angst begrijp ik goed, maar als je dit consequent doet zul je merken dat je juist gemakkelijker in een flow komt omdat je lichaam en je geest echt samen aan de slag gaan en elkaar ondersteunen in plaats van tegenwerken.

Zin in meer tips en technieken om vrijer en meer ontspannen te presteren?
Meld je dan rechtsboven aan voor mijn GRATIS BALANSTIPS!

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust. De knoppen hieronder maken het gemakkelijk. Dank je wel!

Scroll naar boven