De onvermoede kracht van een simpele keukenstoel..

Zitten.. we doen het vaak en veel..

Hoe gaat het jou af? Zit je met plezier achter je computer en sta je weer fris en fruitig op, of voel je na een tijdje je onderrug of schouders meer en meer tegensputteren?

Dat laatste zou me niks verbazen. Zitten is een hele lastige bezigheid. Er zijn maar heel weinig mensen die het lang kunnen, zonder hier of daar last te krijgen.

Natuurlijk speelt de manier waarop je zit en werkt een enorm belangrijke rol. Maar ook de keuze van je stoel kan je werkplezier maken of breken..

Ook ik breng al schrijvend en surfend heel wat uurtjes zittend achter de pc door. Toch is mijn lievelingsstoel geen dure en ‘ergonomisch verantwoorde’ bureaustoel, maar een doodgewone keukenstoel..

En geloof me, deze simpele stoel voldoet minstens zo goed! Waarschijnlijk zelfs een stuk beter.

Wil jij ook graag lekker zitten, en twijfel je over je huidige bureaustoel? Dan zijn deze tips speciaal voor jou:

1. Kies voor een stevige, liefst houten stoel


Als je stoel flink stevig is, activeert hij de oprichtingsreflexen in je lichaam.
Een zachte of verende bureaustoel lijkt misschien even comfortabel, maar is dat op de lange termijn niet. Een gewone houten keukenstoel voldoet wat dat betreft veel beter.

Je lichaam heeft een stevige ondergrond nodig om zich te kunnen oprichten. Een zachte of verende stoel geeft te weinig tegenkracht. Je wordt dan snel moe. Hout geeft je de ideale ondersteuning.

2. Een vlakke, horizontale zitting zit het best


Veel stoelen hebben een naar achter hellend zitgedeelte. Dat maakt het zitten veel lastiger dan nodig. Een vlakke zitting voldoet het beste.

3. Let op de juiste zithoogte


De richtlijnen zijn simpel: zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen rusten.

  • Als een stoel wat te hoog is, leg dan iets onder je voeten. Een voetenbankje is natuurlijk perfect, maar als je dat niet bij de hand hebt kun je ook een telefoonboek onder je voeten leggen.
  • Is de stoel te laag? De langere types onder ons kunnen een telefoonboek op de zitting leggen om hun stoel wat te verhogen.

4. Een stoel met een rechte rug helpt je rug


Krampachtig rechtop zitten is nooit een goed idee. Zorg daarom voor een goede ondersteuning van je rug.

Je ideale stoel heeft dus een rechte rugleuning, die tot je schouderbladen komt.

Extra ondersteuning biedt een stevig kussentje dat je niet  in je onderrug legt, maar net wat hoger ongeveer ter hoogte van de onderkant van je schouderbladen plaatst.

Tot slot een laatste advies (ik kan het niet laten.. 😉


Kies een stoel die je uitnodigt om vaak op te staan. Langdurig comfortabel zitten, is razend moeilijk. Als je regelmatig opstaat om de benen even te strekken, voorkom je een hoop ellende. En met ‘regelmatig’ bedoel ik minstens 4 of 5 keer per uur..

Op wat voor stoel zit jij het liefst? Ik hoor het graag van je!

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel de moeite waard? Deel het gerust.. Dank je wel daarvoor!


Meer tips en technieken? Meld je rechtsboven aan voor de gratis balanstips.

Scroll naar boven