Wat een Masterchef mij leerde over stress..


Je hebt het druk, druk, druk! Er moet van alles. Deadlines, vele afspraken, huishoudelijke klussen, je sociale leven.. Je weet soms niet goed hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen zonder gek te worden.

Stress ligt op de loer..


Het zijn drukke tijden. We vragen veel van onszelf en er wordt veel van ons gevraagd. Uitputting en overbelasting liggen op de loer. Maar wat doe je eraan?

Hoe houd je stress buiten de deur?


Het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Werk als je werkt. Kook als je kookt. Loop, als je loopt. Eet, als je eet.

Doe maar 1 ding tegelijk en doe wat je doet met aandacht

Simpel, ja, maar niet eenvoudig. Zeker niet als je leeft in een omgeving waarin iedereen rent en vliegt en duizend dingen tegelijk doet.

Probleem is dat we geneigd zijn om hetzelfde tempo aan te nemen als de mensen om ons heen.


Rent en vliegt iedereen, dan is de kans groot dat ook jij gaat rennen
en vliegen.

Als je dat niet wilt zul je steeds weer opnieuw een bewuste beslissing  moeten nemen om een ander,  tegendraads tempo aan te nemen.


Ik zag de kracht hiervan heel mooi geïllustreerd in een van die
kookprogramma’s waarin ambitieuze amateurkoks strijden voor de
titel van Masterchef.

Onderdeel van de strijd was een soort kook battle.


Een van de kandidaten moest het gevecht aangaan met een
professionele kok. Allebei moesten ze precies hetzelfde gerecht maken.
Aan het einde zou worden bepaald welk gerecht het beste gelukt was.

De amateur kreeg 10 minuten voorsprong op de professional
en ging als een gek aan de slag.


Razendsnel probeerde hij alles tegelijk te doen. Hij roerde in pannen,
sneed en hakte alsof zijn leven ervan afhing en vloog van hot naar her.

De professional wachtte daarentegen volstrekt rustig zijn beurt af.


En toen ook hij eindelijk mocht beginnen, deed hij dat uitermate
kalm en beheerst. Hij zette zelfs eerst nog even zijn planning op papier
en ging pas daarna kalmpjes aan de slag

Je zag twee totaal verschillende aanpakken.


De ene hectisch en chaotisch. De andere, kalm en weloverwogen.
De ene in race met de klok, de andere alsof hij alle tijd van de wereld had.

Moest hij niet wat meer tempo maken? vroeg de presentator de kalme kok.


‘Van stress komt alleen maar stress’, kreeg hij als antwoord,
en ‘Het gaat zo snel als het gaat.’

De spanning steeg ondertussen. Wie zou er winnen?!


Ik zal je niet langer in spanning houden: de rustige kok was de winnaar.
En de amateur kok had hopelijk een goede les geleerd.. 😉

Deze aanpak werkt ook in het gewone leven:


  • Heb je een drukke dag?
  • Begin niet meteen, maar STOP echt even voordat je aan de slag gaat
  • Maak een bewuste beslissing over HOE je het verder aan wilt pakken
  • Zeg om te beginnen tegen jezelf:
  • Geen haast! Ik laat me niet opjagen!
  • Maak een plan de campagne
  • Begin bij het begin en van daaruit ga je stap voor stap verder
  • Doe niet meer dan 1 ding tegelijk
  • Doe wat je doet met al je aandacht
  • Als je loopt, loop je. Als je zit, zit je. Als je schrijft, schrijf je.
    Als je werkt, werk je..
  • Doe dat wat je doet met hart en ziel
  • Eerst het een, dan het andere en alles op zijn tijd…

Wat vind jij van deze aanpak? Ik ben benieuwd naar jouw reactie, laat hem hieronder achter!


Gerelateerde artikelen


Meer tips en technieken? Meld je dan rechtsboven aan voor mijn gratis balanstips!

NB Als welkom ontvang je een een bijzonder effectieve rust en herstel oefening voor iedere dag! Probeer hem uit en ervaar direct meer rust en balans..

Vond je dit artikel de moeite waard? Deel het gerust! De knoppen hieronder maken het gemakkelijk. Hartelijk dank!

Scroll naar boven