5 cruciale vragen om van je presentatie een succes te maken!

Een succesvolle presentatie, wat is daarvoor nodig?

Er zijn natuurlijk allerlei elementen die daarbij een rol spelen. Je performance, je stemgebruik, de inhoud van je verhaal. Allemaal heel belangrijk.

Maar er is nog iets..

Iets dat de impact van je presentatie kan maken of breken. Heb je al wel een idee waar ik naartoe wil? 😉

Ik bedoel je persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp dat je gaat bespreken. Hoe groter die betrokkenheid is, hoe steviger de basis van je presentatie zal zijn en hoe beter hij bij je publiek zal overkomen.

Spreken over iets waar je niet echt veel over te melden hebt, is vragen om problemen

Zo werd ik zelf ooit gevraagd om een inleiding te houden over een opera die ik eigenlijk nog nooit gezien had. Opera is al niet echt mijn ‘ding’, maar ik voelde me vereerd en dacht, ik lees me wel in en nam -zonder me verder veel af te vragen- de uitnodiging aan.

Daar heb ik veel spijt van gehad. Mijn publiek bleek uit operaliefhebbers pur sang te bestaan. Ze hadden de bewuste opera al vele malen gezien en wisten er werkelijk al alles van.

Ik heb me dapper door de presentatie heen geworsteld, maar ach, wat voelde ik me onzeker en ongemakkelijk..

Je begrijpt, mijn optreden was niet bepaald een succes, niet voor mij, maar zeker ook niet voor mijn publiek.

Wees dus wijzer dan ik toen, en denk goed na voordat je een presentatie gaat geven. Zorg ervoor dat je niet alleen weet waarover je spreekt maar ook waarom je spreekt. Een presentatie geven alleen maar omdat de uitnodiging je ego streelt of omdat je het gevoel hebt dat het moet, is niet echt een goed idee.

Sta altijd uitgebreid stil bij je motivatie en je focus.

Om je daarbij te helpen heb ik hieronder 5 essentiële vragen voor je op een rijtje gezet.

  1. Wie is het publiek en wat zijn hun verwachtingen?
  2. Wat kan en wil jij dit publiek meegeven?
  3. Waarom zou juist jij deze presentatie moeten geven?
  4. Wat betekent deze presentatie voor jou persoonlijk?
  5. Hoe urgent is je verlangen om dit verhaal te vertellen?

Ga er echt even voor zitten om deze vragen te beantwoorden. Voor mij persoonlijk werkt het altijd heel goed om de antwoorden op papier te zetten. Dat dwingt me om er echt stil bij te staan.

Maar hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je de antwoorden zo helder mogelijk boven water krijgt.  Ze helpen je beslissen wanneer wel en wanneer niet te spreken. En.. ze maken je voorbereiding een stuk eenvoudiger.

Veel succes ermee!

Zin in meer tips en inspiratie? Meld je dan rechtsboven aan voor het gratis e-boek Spreken zonder stress!


Scroll naar boven