Dit vermindert snel je (spreek)stress..

Altijd weer geweldig om te horen, iemand met wie ik aan een lastige presentatie gewerkt heb, die enthousiast vertelt hoe goed het uiteindelijk allemaal gegaan is.

In dit artikel vind je een van de technieken die haar geholpen hebben om van haar optreden een succes te maken.

Het is een super simpele techniek waarmee je een hoop (spreek)stress zomaar kunt wegblazen..

Dit is Laura’s verhaal

Laura had een mooi project op ict-gebied opgezet. Binnenkort zou de officiële lancering zijn. Daar hoorde natuurlijk ook een inleidend praatje bij van haar, de initiatiefneemster. Maar hoe graag ze dat praatje ook wilde houden, ze zag er tegelijkertijd verschrikkelijk tegen op.

Samen zijn we aan de slag gegaan.

Dat wil zeggen, vooral Laura is aan de slag gegaan en alles wat ik haar aanreikte, nam zij echt ter harte. Het verbaasde me dan ook helemaal niks toen ik op de dag van het evenement een sms-je kreeg met de woorden: ‘Het is fantastisch gegaan!’ Geweldig natuurlijk..

Toen we het er later nog eens wat uitgebreider over hadden, vertelde zij ook hoe onverwacht veel steun ze had gehad van een super simpele oefening die we samen hadden gedaan.

‘Ik dacht eerlijk gezegd, dat kan toch nooit echt veel doen, zoiets simpels. Maar nu ben ik helemaal om. De oefening heeft me echt fantastisch geholpen. Iedere keer als ik merkte dat de stress toch weer hoger opliep, heb ik de oefening even gedaan en inderdaad, ik voelde de stress gewoon verdwijnen!’

Hieronder vind je de oefening, doe er je voordeel mee!

Eerst even wat theorie. Rustig ademhalen en het hebben van een paniekaanval zijn twee dingen die fysiologisch gesproken niet samen kunnen gaan. Die twee bijten elkaar.

Met rustig ademhalen bedoel ik een regelmatige ademhaling waarbij je uitademing ongeveer de helft langer is dan je inademing.

Als je op die manier ademhaalt, zal (eventuele) paniek geen kans krijgen. Dat kan fysiek gesproken gewoonweg niet.

Deze oefening kun je doen waar en wanneer je maar wilt.

  • Begin met een rustige uitademing, ffffff…
  • Sluit je mond en laat de lucht vanzelf weer door je neus naar binnen stromen.
  • En adem weer rustig uit, ffffff…
  • Zorg ervoor dat je uitademing steeds wat langer duurt dan je inademing, maar forceer niets.
  • Doe een reeks van 5 of 6 uitademingen

Doe deze oefening vaak en regelmatig!

Doe je dat niet, dan is de kans klein dat je er op het moment suprème ook aan zult kunnen denken. Je hebt dan wel wat anders aan je hoofd 😉
Maar als je er al helemaal vertrouwd mee bent, doordat je ermee geoefend hebt onder rustiger omstandigheden, dan zul je er gegarandeerd de vruchten van plukken, ook op die akelige spannende momenten van acute (spreek)stress.

Simpel toch? Veel plezier ermee!

Zin in meer tips en inspiratie? Meld je dan rechtsboven aan voor mijn Sprekersgeheimen!

Scroll naar boven