Lukt het je maar moeilijk jezelf in de rol van ‘spreker’ te zien?

‘Wie ben ik nou helemaal om voor die groep te gaan staan?!’

‘Wie zit er nou op mij te wachten?’

‘Waarom zouden ze in vredesnaam naar MIJ willen luisteren?’

Het zijn van die knagende gedachten die je behoorlijk dwars kunnen zitten als je een presentatie, training of workshop gaat geven.

Ze houden je wakker of maken dat je maar liever helemaal NOOIT voor een groep gaat staan.

Het stomme van dit soort gedachten is dat ze meestal helemaal NIETS te maken hebben met wat je in werkelijkheid in huis hebt.

Twijfel je daar nog aan?

Lees dan zeker even verder en gebruik de vragen onderaan het artikel om te bepalen hoe terecht of onterecht jouw persoonlijke twijfels zijn.

Veel getalenteerde en hoogopgeleide vrouwen vinden het moeilijk om zichzelf in de rol van ‘spreker’ te zien.

Neem ‘Helga’. Ik ontmoette haar op een verjaardag bij een vriendin.

Helga bleek restaurator te zijn en we raakten aan de praat. Er ging een wereld voor me open!  Ze bleek een geweldige verteller en al gauw kwamen er steeds meer mensen bij ons staan om mee te luisteren. We hingen allemaal aan haar lippen.

Wat later toen we samen in de keuken stonden te rommelen, vroeg ik aan Helga of zij wel vaker voor groepen sprak.

‘Oh nee, zei ze. Dat is helemaal niets voor mij. Ik moet er niet aan denken!’

Nou is het niet mijn gewoonte om op verjaardagsfeesten mensen uitgebreid aan de tand te voelen over hun presentatiegewoonten, maar dit keer kon ik het toch echt niet laten.

‘Maar waarom niet? Je hebt zoveel interessants te melden en je doet dat zo pakkend!’

Helga keek me ongelovig aan.

‘Ja, maar dit is iets heel anders. Ik stond gewoon te praten. Echt presenteren is niks voor mij.’

‘Maar waarom niet? Wat houdt je dan tegen?’

‘Ik zou het misschien wel willen, dat wel, maar nee joh, het is niks voor mij. Ik doe maar wat. Ik word ook wel eens gevraagd voor een lezing, maar ik heb het gevoel dat je daarvoor een echte expert moet zijn of zo. En dat ben ik niet. Niet echt.’

‘Maar waarom denk je dan dat ze je vragen? Je hebt zoveel kennis, je doet dit werk al jaren! En je hebt zoveel interessants erover te melden! Wat mis je dan nog?!’

Op dat moment liep de keuken weer vol met mensen en werd ons gesprek afgebroken. Erg jammer, want ik had hier heel graag nog even met haar over doorgepraat..

Want wat zou het geweldig zijn als Helga haar verhaal WEL vrijuit zou doen,  en niet alleen op feestjes maar ook in de meer ‘professionele’ setting van een presentatie of lezing. Ze had daar echt alles voor in huis!

Het liet me niet los..

Ik dacht terug aan al die andere vrouwen (en het zijn er veel!) die ik in de loop der tijden ben tegengekomen die enorm goed in hun vak zijn, maar daar tegelijkertijd ook erg onzeker over zijn. Ze hebben het gevoel dat het allemaal (nog) niet genoeg is. Ze zijn bang om ‘door de mand te vallen’ en houden zich daarom stil. Doodzonde vind ik dat!

Herken jij ook iets in Helga’s twijfels over haar ‘recht’ van spreken?

Maak dan eens een lijstje van alle dingen die je met succes hebt gedaan en doet. En stel je vervolgens voor dat je iemand zou ontmoeten met zo’n zelfde lijstje. Wat zou je van hem of haar vinden? Zou hij of zij van jou voor een groep mogen gaan staan?

Nog een vraag: heb jij het gevoel dat je ALLES over iets zou moeten weten om erover te kunnen spreken? Is dat ook iets dat je van andere sprekers verwacht? Of verwacht je iets anders van ze? Wat dan?

En dan de hamvraag:

Hoe zou het voor je zijn als je NU zou beslissen dat je inderdaad GENOEG kennis en expertise hebt om recht van spreken te hebben? Hoe zou je je dan voelen? Wat zou dat betekenen voor Je bedrijf of je carrière?  Wat zou je dan doen dat je nu niet doet? Waar en hoe zou je jouw verhaal dan gaan delen?

En dan last but not least deze vraag:

Wat kun je NU al doen om het ook echt te gaan doen? Wat is je eerste stap?

Ik wens je er veel succes en plezier mee!

 

PS. 

Jouw verlangen om je kennis en expertise te gaan delen is het allerbelangrijkste. De rest is te leren. Spreekangst is op te lossen. Presenteren is te leren. Spreken voor een groep alsof je op een feestje bent, is te leren. Ik ben hier om je daarbij te helpen. Bel of mail me gerust.

Hartelijke groet,

Zin in meer tips en inspiratie?

Meld je dan rechtsboven aan voor het gratis E-boek Spreken zonder Stress en ontdek hoe je van je presentaties een ontspannen succes kunt maken.

Scroll naar boven