Drie fijne manieren om het oude jaar af te ronden en je voor te bereiden op een prachtig nieuw jaar.

sprekenzonderstress.nl kopie 2De dagen worden korter en korter, de avonden donkerder en Kerstmis lokt, het is tijd om afscheid te nemen van het oude jaar, de boeken te sluiten en fris en vol vertrouwen een nieuw jaar tegemoet te gaan.

De tijd van het jaar om lekker te cocoonen en echt even de tijd te nemen om stil te staan bij het afgelopen jaar en alvast een beetje te dromen over het komende jaar.

Dit is iets wat ik zelf eigenlijk nog maar pas sinds een jaar of wat echt bewust doe, maar ik zou het niet meer willen missen.

Het helpt me te genieten van alle goede dingen van het afgelopen jaar, overbodige ballast los te laten en weer vol vertrouwen fris en gefocust het nieuwe jaar in te stappen.

Hieronder deel ik een paar fijne en simpele manieren om het afgelopen jaar af te ronden en je voor te bereiden op een mooi nieuw jaar. Kies wat je aanspreekt en besteed er zoveel tijd in als je kunt en wilt. Je zult merken dat alle aandacht die je hierin steekt zichzelf dubbel en dwars uitbetaalt.

1. Je jaar evalueren door erover te schrijven

brief# Schrijf jezelf een brief

Pak pen en papier en schrijf jezelf een brief waarin je vertelt over de hoogtepunten en de dieptepunten van het afgelopen jaar. Vertel wat goed ging en wat minder. Waar je trots op bent en wat je tegenviel. Wat je blij maakte en wat verdrietig. Schrijf het allemaal op.

Begin gewoon met schrijven en zie wat er uit je pen komt. Je kunt de brief zo lang maken als je maar wilt. Schrijf alles op wat er maar bij je boven komt drijven, censureer jezelf niet.

NB. Ikzelf neem hier graag echt even de tijd voor. Ik zet mijn telefoon en internet uit en maak mijn tafel vrij. Ik zet een lekkere kop thee (zwart met melk), steek een kaars aan om er toch even een moment van te maken. Ik ga rustig zitten en adem een paar keer goed uit, voordat ik met het schrijven begin: 

‘Lieve ………,

Wat leuk dat je me vraagt hoe mijn jaar was,

ik wil het graag met je delen.. 

…………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………..

En dan maar doorschrijven en zien wat er allemaal uit je pen tevoorschijn komt,

dat kan zomaar heel verrassend zijn..

# Krijg je de smaak te pakken? Schrijf jezelf meerdere brieven.

Je kunt jezelf ook meerdere brieven schrijven. Een brief over je werk, een brief over hoe het gaat in je privé, een brief over je dromen en wensen, een brief over wat je wel en niet van jezelf hebt laten zien het afgelopen jaar, een brief over.. alles is mogelijk.

Schrijf er de komende dagen iedere dag eentje, of wijd er een hele middag, avond of ochtend aan, net wat jij prettig vindt en in je agenda past.

NB. Leuk is het om je brief of brieven in een mooie envelop te doen en naar jezelf op te sturen, waarom niet, krijg je ook nog weer eens echte ouderwetse brievenpost! 😉

# Beantwoord je eigen brief of brieven

Stel je voor dat de brief die jij aan jezelf geschreven hebt, geschreven is door een goede vriendin.

Schrijf haar (jezelf!) nu terug. Feliciteer haar met alles wat zij heeft bereikt. En steek haar een hart onder de riem over de dingen die minder goed gingen of moeilijk voor haar (jou!) waren dit afgelopen jaar.

Sluit je brief af met je advies aan haar voor het komende jaar.

# Maak van dit advies je mantra of focus voor het volgende jaar

sprekenzonderstress-nl-4-kopieHet advies dat bij mij bovenkwam was:

‘Wat ben je goed bezig, ga rustig voort en ik weet zeker dat het allemaal goedkomt!’

Mijn focus-woord van dit jaar is dan ook VERTROUW!

Een mantra of focuswoord geeft richting aan alles wat je doet in het komende jaar.

NB. Schrijf je mantra of focus woord op post its en als herinnering in je telefoon. Je kunt hem ook op je hand of spiegel schrijven, zo veranker je hem. 

Ben je niet zo’n schrijver? Dan is de volgende manier misschien meer iets voor jou..

2. Je jaar evalueren door erover te praten

gesprekDit is natuurlijk nogal voor de hand liggend en super simpel, maar ik noem het toch omdat het nog meer voor je gaat werken als je het heel bewust doet.

# Vraag anderen naar de hoogtepunten en dieptepunten van hun jaar

Vraag hen: ‘Wat was voor jou het hoogtepunt van het jaar?’  “Waar ben je trots op?’ En ook:  ‘Wat was moeilijk voor je?’.

Vraag het aan vrienden, vriendinnen, familieleden en vertrouwde collega’s. Of vraag het aan iemand die je nog niet goed kent, maar die je graag beter leren kennen wilt.

Luister goed en vraag door naar ins en outs. Feliciteer hen zoveel je maar kunt met alles wat zij hebben bereikt en uitgevonden.

# Deel je eigen hoogte- en dieptepunten

Begin met een ding en vertel er wat meer over. Al pratend ontstaan er vaak de beste inzichten. Focus op je werk, of juist op je privé leven. Wat ging goed, waar ben je echt trots op en wat is er misschien minder goed of misgegaan?

NB. Dit is natuurlijk perfect voor een goed gesprek op oudejaarsavond, maar doe het de komende weken gerust ook op een ander moment. Gewoon bij jou thuis gezellig aan de keukentafel of als je toch al met iemand in de auto zit.

3. Je jaar evalueren door een werkboek of planner te gebruiken

Stop, Connect & Flow..Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je jaar te evalueren. Ikzelf houd er bijvoorbeeld ook erg van om er een werkboek of planner bij te gebruiken.

Favorieten van mij zijn het ‘My Shining Year Workbook’ van Leonie Dawson en bijvoorbeeld ook de ‘Desire Map’ van Danielle La Porte.

Beide dames nemen je bij de hand en leiden je stap voor stap door hun eigen evaluatie- en goalsetting proces. Leonie Dawson weet van het plannen iets kleurrijks en feestelijks te maken en met Danielle la Porte graaf je snel lekker diep.

Hoe ga jij het aanpakken?

Brieven schrijven, met vrienden praten en/of met een werkboek aan de slag?

Hoe je het ook doet, het zijn allemaal prima manieren om je jaar te evalueren en vol moed en vertrouwen het volgende jaar in te gaan.

Kies er eentje of meerdere uit, mix en match, of gebruik een heel andere manier..

Maar wat je ook doet en hoe je het ook doet, weet dat ik je feliciteer en bemoedigend toeroep, want ik weet het zeker, jij hebt alles in huis om er een weer een heel mooi jaar van te maken!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

PS. Wil je in het komende jaar meer van jezelf laten zien en horen?

Gratis e- boek spreken zonder stress S

Met meer succes en plezier (!) het woord nemen?

Vergeet dan niet rechts bovenaan mijn gratis spreektips aan te vragen.

Als welkom ontvang je een handig e-boekje met 6 van mijn allerbeste kalmeer-je-spreekstress-tips.

Scroll naar boven