“Moet je weten waar het vandaan komt om spreekangst op te kunnen lossen?”

‘Ik vind spreken voor een groep altijd weer stressvol, maar het gekke is dat echt geen idee heb  waar dat vandaan komt. Ik kan me niks speciaals herinneren, ik heb het gewoon altijd eng gevonden. Nu is mijn vraag, is het nodig om te weten waar je angst vandaan komt als je je spreekangst wilt oplossen? Moet ik dat gaan uitpluizen? En wat als ik daar nooit achterkom?’ 

Inge

Is spreekangst op te lossen?Geen zorgen Inge, spreekangst is heel goed te verminderen of zelfs helemaal op te lossen, ook als je niet precies weet waardoor hij is ontstaan.

En dat is maar goed ook, want jij bent absoluut de enige niet die niet precies weet waar het vandaan komt, dat komt veel vaker voor merk ik keer op keer in mijn spreekcoach-praktijk.

Dat komt doordat spreekangst vaak niet gebaseerd is op 1 specifieke gebeurtenis.

Spreekangst komt over het algemeen niet zomaar opeens opzetten, maar bouwt zich eigenlijk altijd langzaam maar zeker in je onbewuste op.  De angst is doorgaans gebaseerd op een hele reeks kleine ‘spreek-momenten’ waarin je je niet helemaal top voelde, maar die je nu allang vergeten bent. Al die momenten stapelen zich op en uiten zich op een bepaald punt als spreekangst of spreekstress.

Natuurlijk zijn er ook mensen die wel haarscherp kunnen aanwijzen wat de oorzaak is:

“Ik was de jongste thuis en ze zeiden altijd dat ik mijn mond moest houden.”

“Ze hebben me uitgelachen toen ik een spreekbeurt moest houden en ik het even niet meer wist.”

Maar het interessante is dat je intellectueel gesproken verdomd goed kunt weten waar je angst vandaan komt, maar dat wil nog helemaal niet zeggen dat je angst daarmee ook is opgelost.

Ik werk regelmatig met cliënten die alleen of samen met een psycholoog of psychotherapeut de oorzaak van hun angst hebben uitgeplozen, maar toch nog steeds met hun spreekangst zitten.

En dat is geen wonder want spreken doe je met je hele wezen.

Je hoofd, lijf, hart en ziel zijn allemaal bij je spreken betrokken en moeten het met elkaar eens zijn.  

Je angst op een rationele manier begrijpen is dus maar 1 deeltje van de puzzel. Heel vaak is er net nog even wat meer nodig om te  kunnen spreken zonder stress.

In mijn spreek-coaching besteed ik daarom ook altijd volop  aandacht aan de fysieke en emotionele kanten van de zaak. Dat werkt het allerbeste, merk ik keer op keer.

En daarbij maakt het dus niet echt uit of je nu wel of niet de precieze oorzaak kent. Het enige dat echt belangrijk is de vraag of je je angst wel of niet de aandacht wilt geven die hij vraagt. En of je het erbij laat zitten of er op een constructieve manier mee aan de slag gaat.

Ik hoop natuurlijk dat je met je angst aan de gang gaat.  Want ik weet zeker dat ook jij heel veel waardevols te delen hebt en absoluut in staat bent om dat te doen op een prettige manier die bij jou past en voor jou werkt.

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Interessant? Hier is meer..

Scroll naar boven