Je hart heeft je veel te vertellen (1)

De angst slaat je om het hart of je hart maakt een sprongetje. Iemand is luchthartig of heeft een hart van goud. Dit soort uitdrukkingen zijn niet toevallig.

Je hart heeft je heel veel te vertellen.

Intuïtief wist ik dat natuurlijk allang, maar een tijdje terug stuitte ik op het werk van het Heart Math Institute.

De onderzoekers van het Heart Math Institute doen sinds 1991 intensief onderzoek naar de geheimen van het hart.

Zij deden een aantal fascinerende ontdekkingen. Ontdekkingen die bevestigen wat de meeste mensen al wel aanvoelen en die je kunnen helpen om het beste uit jezelf en uit het leven tevoorschijn te halen.

In de wetenschap werd het hart lange tijd vooral gezien als een soort mechanische pomp wiens enige taak was het bloed rond te pompen.

Maar het hart blijkt veel meer te zijn dan dat. Het is niet voor niks het symbool van de liefde geworden en als we zoiets zeggen als  ‘ik wil mijn hart volgen’, is dat veel meer dan een wollige beeldspraak.

Het hartritme blijkt een spiegel te zijn van alles wat je voelt, denkt, doet of meemaakt.

Je hart reageert werkelijk van milliseconde tot milliseconde op wat er met je en in je gebeurt. Het reageert niet alleen op inspanningen maar op werkelijk alles wat je denkt, doet of meemaakt. Het blijkt dan ook over zijn eigen zenuwcentrum te beschikken. Dit ‘hartbrein’ reageert door het hartritme aan te passen en berichten naar al je andere organen sturen.

Het hart beschikt ook over zijn eigen ‘hormonenfabriekje’.

Niet alleen zenuwimpulsen brengen boodschappen van je hart naar de rest van je lichaam. Het hart zet ook hormonen in om dat te doen. Het produceert onder meer adrenaline (het ‘vecht of vlucht hormoon’), oxytocine (het ‘liefdeshormoon’) en DHEA (het ‘anti-verouderingshormoon’).

Het hart synchroniseert en harmoniseert al je lichaamsfuncties.

Het reguleert niet alleen je ademhaling, maar ook je immuunsysteem, je bloeddruk en het beïnvloedt zelfs je spijsvertering.

Er zijn hartritmepatronen die harmonieus en gezondheidsbevorderend zijn, maar er zijn ook patronen die dat helemaal niet zijn en die je op de lange duur ziek kunnen maken en zelfs tot de dood kunnen leiden.

Een coherent hartritme brengt harmonie.

Wanneer alles in orde is en je je positief en opgewekt voelt of als je iets doet wat je leuk vindt, iets ‘waar je hart ligt’ dan vertoont je hartritme een typisch patroon dat coherent wordt genoemd. Wanneer je hartritme coherent is werkt alles optimaal en voel je je goed en gelukkig..

Een chaotisch hartritme maakt ziek.

Als je gestrest, angstig, boos of gedeprimeerd bent dan is dat ook duidelijk te zien in je hartritme. Het laat dan een ‘chaotisch’ patroon zien. Die chaos werkt door in lichaam en geest en is allesbehalve gezond. Een gebroken hart is dus veel meer dan een romantische metafoor!

Het goede nieuws is dat het heel goed mogelijk blijkt te zijn om bewust invloed uit te oefenen op je hartritme.

Een coherent hartritme patroon helpt je om de kwaliteit van je leven en je gezondheid te verbeteren. De vraag is nu natuurlijk: hoe kom je aan zo’n mooi coherent hartritme? Het Heart Math Institute heeft een aantal technieken ontwikkeld die je erbij kunnen helpen.

Tot zover de theorie.

Er valt natuurlijk nog veel meer over dat lieve hart van ons te vertellen. Wie er meer over wil lezen, raad ik het boek The Heart Math Solution van Doc Childre en Howard Martin aan. Daarin vind je veel meer achtergronden en informatie.

Maar nu over naar de praktijk!

Wat kun je doen om je hart (en daarmee jezelf) te helpen?

Het Heartmath Institute heeft een techniek ontwikkeld die erop gericht is om je hart beter te leren kennen en je hartcoherentie te verbeteren.

Deze Quick Coherence Technique bestaat uit drie stappen.

Stap 1 Hart-Focus

Voor de eerste stap breng je je aandacht naar je hartstreek. Dat is het gebied midden op je borst, als je wilt kun je je hand er even opleggen. Blijf met je aandacht bij dit gebied. Adem een paar keer rustig uit.

Stap 2 Hart-ademhaling

Stel je nu voor, terwijl je je op je hartstreek blijft concentreren, dat je door je hart ademhaalt. Adem diep en langzaam, zonder iets te forceren. Doe dit een paar minuten, net zolang totdat je ademhaling gemakkelijk en vrij aanvoelt. Op een gegeven moment voel je een soort natuurlijk ritme opkomen, daarin ga je mee..

Stap 3 Hart-gevoelens

Nu gaat het om je gevoelens. Ga door met het ademhalen door je hartstreek en moedig je hart aan om zich verder te ontspannen. Een efficiënte manier om je hart daarbij te helpen is een gevoel van dankbaarheid of liefde op te roepen en daarmee je hele borst te vullen. Denk aan iets of iemand van wie je houdt of aan iets wat je graag doet.

Als alles goed gaat voel je op een gegeven moment een glimlach in je opkomen. Dan weet je zeker dat je hartslag coherent is. Die coherentie verspreidt zich door je hele lichaam. Daardoor wordt je hartcoherentie nog weer verder versterkt en zo komt je hele systeem als het ware in een positieve spiraal. In deze staat van zijn functioneer je optimaal en heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kunt.

Mijn experiment

Ikzelf oefen sinds kort iedere dag met de Quick Coherence Technique. Ik ben van plan om dat in ieder geval deze maand echt consequent te doen. Ik ben erg benieuwd naar wat het me brengen zal. Ik houd je op de hoogte, volgende maand hoor je meer over wat mijn hart me verteld heeft..

Meer lezen?

Boek: The Heart Math Solution van Doc Childre en Howard Martin
Website van het Heartmath Institute: www.heartmathbenelux.com

Vragen of opmerkingen?

Heb jij misschien ook ervaring met de Heart Math Solution technieken? Goed of slecht? Ik hoor het heel graag van je. Laat hieronder een reactie achter of stuur me een persoonlijke e-mail. Dank je!

Zin in meer? Meld je rechtsboven aan voor de gratis e-course ‘7 essentiële stappen voor minder stress en meer balans..’

Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust.. Dank je!

Scroll naar boven