Wat te doen als er van alles misgaat bij je presentatie?


Het kan zomaar gebeuren,

Je staat voor een groep en dan gebeurt er iets waar je helemaal niet blij mee bent:

Er verschijnt een glazenwasser voor het raam die de buitenboel uitgebreid in het sop gaat zetten.

Je Powerpoint springt op zwart en blijft dat ook.

Iemand komt te laat en er zijn niet genoeg stoelen.

De geluidsinstallatie pruttelt wat en kapt er daarna helemaal mee.

Of er schiet opeens een muis door de zaal..

(Echt meegemaakt, ik moest een praatje houden in een gymzaal op een school. En ja hoor, daar was ie, een muis! De hilariteit was groot en het was nog een hele kunst om de gemoederen weer rustig te krijgen.  Hoe dan ook, het was in ieder geval een presentatie die ze niet meer snel zullen vergeten. 😉

Zo’n muis in de zaal dat komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar er zijn wel ontelbaar veel andere dingen die kunnen gebeuren en waar je als spreker niet direct op zit te wachten.

De vraag is, WAT DOE JE DAN?

Wat zou jij doen als zoiets tijdens jouw presentatie of workshop zou gebeuren?

Ga het rijtje hierboven nog eens langs en stel je voor wat je zou doen..

 

Hoe reageer je?

Denk je kalm en rustig te kunnen blijven? En heb je het gevoel dat je het misschien zelfs wel zult kunnen gebruiken om je optreden nog sterker te maken?

Of moet je er echt niet aan denken dat er zoiets gebeurt en krijg je het er nu al Spaans benauwd van?

Dat laatste zou zomaar kunnen. We willen natuurlijk allemaal het liefst dat alles gaat zoals we hopen dat het gaat en maar al te vaak zie ik sprekers volledig verkrampen als er iets onverwachts gebeurt.

Pas nog zag ik iemand bijna letterlijk flippen toen hij zijn Powerpoint maar niet aan de praat kreeg. Het was duidelijk dat hij het liefst zijn laptop door het raam had gesmeten. En daar zit (waarschijnlijk 😉 niemand op te wachten.

Op zich zijn dat soort heftige reacties ook helemaal niet zo vreemd. Als spreker ben je nu eenmaal per definitie meer gespannen dan normaal. De stressreactie maakt dat je lijdt aan een soort bewustzijnsvernauwing en je mist daardoor vaak de flexibiliteit om in te kunnen spelen op wat er om je heen gebeurt.

Alle reden dus om daar van tevoren al eens even bij stil te staan. Want dat helpt je adequaat te reageren als het erop aan komt. Een goed voorbereid mens telt nu eenmaal voor twee..

Zorg voor een goed plan B..

Verwacht het onverwachte en verwelkom het

We hebben vaak de neiging te denken dat iets pas goed gaat als het precies zo gaat als we het ons hebben voorgesteld. De realiteit is echter dat de dingen maar zelden zo gaan als we dachten. Je daartegen verzetten heeft geen enkele zin en levert veel stress op. Go with the flow. En gebruik alles wat er gebeurt om je optreden levendiger en sterker te maken.

Wees niet bang om te improviseren.

Jij staat aan het roer. Niemand weet wat jij van plan was om te doen of te zeggen. Valt de beamer uit? Dan doe je het gewoon zonder. Voel je vrij om te improviseren. Denk terug aan hoe je bent als je onder vrienden bent en vertrouw op je hoogstpersoonlijke charisma. Zet humor in als dat bij je past of laat iemand uit het publiek je helpen. Gooi desnoods je hele programma om als dat nodig is. Maar wat er ook gebeurt, jij hebt de regie en het is aan jou om alles in goede banen te leiden. Hoe je dat doet, dat maakt niet uit, als je het maar doet!

Zorg voor degelijke technische back up

Gebruik je technische hulpmiddelen? Een beamer, laptop of microfoon? Bedenk dan van te voren wat je kunt doen als de techniek je in de steek laat. Is er iemand in de buurt die je kan helpen bij de techniek? Kun je je verhaal doen zonder je slides, maar met een flipover? Kun je de zaal toespreken zonder microfoon? Bereid je voor..

Houd je hoofd koel

Als je voor een groep staat lijkt alles al snel heftiger en belangrijker dan het eigenlijk is.
Als er iets onverwachts gebeurt, adem even rustig uit en neem een moment om je reactie te bepalen. Houd je hoofd koel, blijf in contact met jezelf en met je publiek, zo komt alles goed..

Zin in meer tips en inspiratie?

Vraag dan rechtsboven het gratis e-boek Spreken zonder stress aan en ontdek hoe je van je presentaties een ontspannen succes kunt maken. Als extra ontvang je iedere 2 weken een nieuwe tip of tool.

Scroll naar boven