Een super belangrijke tem-je stress-les voor iedereen die iets spannends gaat doen..

TheaterworkshopHet huilen stond me nader dan het lachen..

Graag neem ik je mee naar een klein theater in Utrecht, ergens in de jaren tachtig.

Ik was een jaar of twintig en zat met mijn lange lijf opgevouwen op zo’n onhandig smal houten bankje,  backstage in de gang.

Ik wachtte tot het mijn beurt was voor de auditie van een theaterproject waar ik dolgraag aan wilde meedoen. Maar ik zat er al een hele tijd en de zenuwen gierden me inmiddels door het lijf.

Mijn hart ging als een gek tekeer, en ik voelde me steeds misselijker worden. Alles in me zei me dat ik het maar beter kon opgeven. Ik had al verschillende eerdere audities verpest en deze zou vast niet veel beter worden.

Mijn gedachten tolden. Tranen prikten achter mijn ogen en ik stond op het punt om mijn spullen gewoon maar bij elkaar te pakken en het pand voorgoed te verlaten.

Toen gebeurde er iets dat ik nooit meer ben vergeten..

Een man die ik verder helemaal niet kende kwam naast me zitten.

‘Wat is er aan de hand?’, vroeg hij.

Ik vertelde hem over mijn zenuwen en over mijn angst dat ze alles weer voor me zouden verpesten. En toen zei hij iets dat ik nooit meer ben vergeten en dat alles in een heel ander licht stelde:

‘Verstop je zenuwen niet, maar gebruik ze!’, zei hij.

In eerste instantie irriteerden zijn woorden me eerlijk gezegd vooral. Maar ze zetten me wel aan het denken. Zou dat kunnen? Zou het mogelijk zijn mijn zenuwen te gebruiken zoals hij suggereerde? Maar hoe dan?

Hoe ik dat zou moeten doen, daar had ik nog geen idee van, maar ik wist wel dat ik het in ieder geval zou gaan uitproberen. Ik had toch niets te verliezen?

En dat ben ik gaan doen. Niet alleen bij die bewuste auditie, die inderdaad helemaal zo slecht niet ging en zelfs leidde tot een kleine rol in dat stuk. Maar ook bij allerlei andere momenten die ik spannend vond (en geloof me dat zijn er vele ;-)..

Meer en meer ben ik mijn zenuwen gaan zien als een extra energiebron die je kunt gebruiken om alles te geven wat je in je hebt. Extra power die je helpt je allerbeste zelf te zijn. Juist ook als dat spannend is.

Je kunt het zo zien..

Als je iets gaat doen dat buiten je comfort-zone ligt, wordt de stressreactie wakker en komen er extra stresshormonen vrij. Stofjes als adrenaline en cortisol zorgen voor extra focus, extra alertheid en extra energie. Allemaal dingen die je kunt gebruiken om jezelf in veiligheid te brengen, je heel erg gestrest te voelen of -en is dat niet fantastisch- een ijzersterke performance neer te zetten. Aan ons de keuze..

Als je weet hoe hem in goede banen te houden, dan helpt de adrenaline je om alerter en meer gefocust te zijn en je optreden meer urgentie en meer kracht te geven. Precies wat je nodig hebt om te knallen.

Zeker als je van nature wat meer ingetogen en rustiger van aard bent, dan heb je die extra energie hard nodig om dat wat je te delen hebt ook echt over het voetlicht te krijgen. Zonder een fijne dot adrenaline blijft je optreden zwak en weinig uitgesproken.

Zie je zenuwen als een wild en onstuimig paard dat op hol dreigt te slaan.

Zo’n paard tem je niet door het te proberen te stoppen, daar is geen beginnen aan.

Veel beter is het om op de rug van het paard te springen, even mee te gaan met zijn energie, om het vervolgens van daaruit mee te nemen in de richting waarin jij wilt gaan.

En dat is precies wat je ook kunt doen met je spreekstress, plankenkoorts, podiumvrees of hoe je het maar noemen wilt.

ride-itdont-hide-it-kopie-2

Dit is niet iets wat je zo maar uit je mouw zou moeten kunnen schudden

Het is een kunst en een kunde, de basis van alles wat je als spreker en performer doet. Maar geloof me, het is absoluut te leren. Wat mij betreft is het zelfs iets dat we allemaal als kind al zouden moeten leren, het zou een verplicht vak moeten wezen op school!

Want je kunt nog zoveel kennis en kunde hebben, angst maakt dat we er vaak maar een fractie van laten zien. Angst om te falen is daarbij een van onze allergrootste blokkades en houdt ons veel kleiner dan we zijn.

Wil je jouw blokkades opruimen? Hier is hulp..

Hoe zou je leven er uit zien als je angst je niet meer tegen zou houden, maar juist zou helpen om je allerbeste zelf te zijn?

Wat zou je dan doen? Wat zou je dan zeggen? Hoe zou je je dan voelen?

Neem echt eens even de tijd om daarbij stil te staan. Wat kan helpen is om er even pen en papier bij te pakken en alles op te schrijven wat bij je boven komt. Censureer niets, maar laat je pen maar vloeien.

Hoe zou je leven eruit zien als je je angst niet zou zien als iets dat je tegenhoudt, maar als iets dat je kunt gebruiken om nog sterker te zijn?

‘New level, new devil..’

Ik zelf heb hierin al heel veel geleerd. Maar weet je, elke keer is er wel weer een nieuwe angst die ik moet zien te hanteren. Is het geen video die ik wil opnemen, dan is het wel weer een webinar of Facebook life moment. Denk ik het life wel te redden voor de groep, dan is er altijd wel weer een ander soort groep waar ik toch weer de bibbers van krijg. Maar zo gaat dat nu eenmaal..

Gelukkig weet ik steeds beter hoe ik mijn angst kan temmen.

En lukt het me steeds vaker inderdaad mijn beste zelf te zijn, juist ook als het spannend of moeilijk is.

Maar, ere wie ere toekomt, dat heb ik zeker niet allemaal op mijn eentje uitgevonden. Ik heb heel veel geleerd (en nog!) van mijn vele leraren, coaches, mentoren, collega’s, klanten en vrienden. Want juist ook als het gaat om het omgaan met spannende situaties is stevige support en feedback wat mij betreft onontbeerlijk, en.. heerlijk. 🙂

Ik vind het fantastisch dat ik nu op mijn beurt mijn cliënten kan helpen bij het temmen van hun angst, zodat ook zij hun allerbeste zelf kunnen zijn, ‘no matter what’.

Wil je daar meer over weten? Neem gerust even contact op..

Maar hoe je het ook doet, waar het allemaal mee begint is altijd je mindset. Hoe kijk je tegen je angst aan? Als iets dat er eigenlijk niet zou mogen zijn? Of als iets dat je kan helpen een ijzersterke performance neer te zetten?

Aan ieder van ons de keuze..

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Gratis e- boek spreken zonder stress S

Zin in meer tips & inspiratie?

Rechts bovenaan kun je een fijn e-boekje aanvragen met een aantal van mijn beste tem-je-stress-tips. Gratis en voor niets. 🙂

Hier is nog meer inspiratie voor je..

  • De Calm & Confident Coach jezelf KIT 
Scroll naar boven