Hoe maak je van een SAAI onderwerp toch nog een BOEIEND VERHAAL? 7 tips

sprekenzonderstress.nl kopie 2

Er worden heel wat presentaties gegeven, maar veel daarvan gaan het ene oor in en het andere snel weer uit..

En dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Want als je dan al voor een groep gaat staan, dan wil je natuurlijk ook wel de aandacht. Anders heeft het allemaal weinig zin.

Maar ja, het is nog best een hele kunst om de aandacht van een publiek te vangen en vast te houden.

Nu weet ik ook wel dat niet ieder onderwerp even boeiend is.

Maar weet je, hoe simpel, saai of alledaags je onderwerp ook is, er valt altijd wel iets meer van te maken. Ook een saai onderwerp kan kan best boeiend zijn.

Hieronder heb ik 7 tips voor je die je zullen helpen om van iedere presentatie iets boeiends te maken. Hoe saai of alledaags je onderwerp ook is!

Van SAAI naar BOEIEND | 7 tips

Tip 1. Smeed een band met je publiek.

Pas als de mensen in je publiek zich persoonlijk voelen aangesproken, zullen zij luisteren naar wat je te zeggen hebt.

Ga maar bij jezelf, naar wie luister je het liefst? Naar iemand die op afstand blijft? Of naar iemand door wie je je persoonlijk aangesproken voelt?

Waarschijnlijk toch door de persoon met wie je een zekere band voelt, nietwaar?

Hoe meer je je betrokken voelt bij iemand, hoe liever en beter je naar hem of haar luistert. Een fijne manier om dat te bereiken is door je publiek te benaderen alsof zij je vrienden zijn. In ieder geval potentiële vrienden.. 😉

Hoe zie jij je publiek? Alsof het je vrienden zijn? Of als iets anders?

Tip 2. Wees jezelf, niets meer en niets minder

‘Jezelf zijn’ het lijkt inmiddels bijna een cliche, zo vaak hoor je het, maar toch is en blijft het een mooi devies, zeker ook als het gaat om spreken in het openbaar.

Want nog maar al te vaak zie je sprekers die zichzelf verschuilen achter een saaie of zogenaamde ‘professionele’ versie van zichzelf. Soms omdat zij last hebben van spreekstress, en die hen een beetje doet verstijven en verstarren, maar vaak ook omdat zij denken dat het zo stijfjes moet. Maar niets is minder waar!

Wees gewoon je (beste) zelf want hoe meer je jezelf laat zien, hoe makkelijker het wordt om contact te maken met je publiek.

Het maakt daarbij niet uit of je meer ngetogen, rustig of juist expressief en enthousiast van aard bent, alles is goed, als het maar klopt met wie je werkelijk bent. Dan zit je altijd goed.

Wat voor spreker zou jij zijn als je gewoon jezelf zou durven zijn?

Goede eerste indruk makenTip 3. Zet je publiek op nummer 1

Vaak maken we als spreker de fout om teveel te praten vanuit ons eigen perspectief. Je vergeet je dan af te vragen wat jouw verhaal of mededeling relevant maakt voor jouw publiek en daarmee mis je de boot..

Pa als je publiek voelt dat zij echt iets zullen hebben aan wat jij te zeggen hebt,zullen zij naar je luisteren.

Vraag je dus bij alles wat je zegt af wat je publiek aan jouw woorden heeft. Wat los je voor hen? Hoe maak je hen het leven of werk makkelijker? Benoem dat en ga daar op verder.

Wat precies maakt jouw onderwerp interessant voor jouw publiek? 

Tip 4. Stop met alleen maar zenden en ga de dialoog aan met je publiek.

Een van de grootste misvattingen als het gaat om spreken in het openbaar is dat het bij het geven van een presentatie om eenrichtingsverkeer gaat. Niets is minder waar. Net zoals bij iedere andere vorm van communiceren gaat het altijd om zenden en ontvangen. Als je spreekt voor een groep ga je een DIALOOG aan.

Ook al ben je nog zoveel aan het woord, vergeet niet ook te letten op hoe je publiek reageert en doe daar wat mee!

Wat kun je doen om met je publiek in gesprek te gaan?

Tip 5. Zorg voor afwisseling en maak het persoonlijk

Is de content die jij te delen hebt nogal droog en zakelijk? Ga op zoek naar manieren om het persoonlijker en beeldender te maken.

Je wilt niet alleen het hoofd maar ook het hart van je publiek raken (ook al is het maar een beetje 😉

Gebruik daarom goedgekozen en relevante verhalen en anekdotes om je informatie tot leven te brengen. Wees ook niet bang voor een vleugje humor als dat bij je past!

Wat kun je doen om jouw verhaal persoonlijker te maken?

Klik hier om te ontdekken hoe je in no time een pakkende presentatie creëert..

Tip 6. Maak het interactief

Hoe meer zintuigen we gebruiken hoe beter we informatie opnemen. Laat je publiek dus niet alleen maar naar je luisteren, maar zet het ook op andere manieren aan het werk.

Hier zijn een paar ideeën:

Stel vragen en ga gerust hier en daar even het gesprek aan.
Geef kleine opdrachten en oefeningen.
Interview eens iemand.
Doe een quiz aan het eind.

Laat je creativiteit erop los, er kan zoveel meer dan alleen maar een praatje. Je publiek zal er alleen maar blij mee zijn!

Hoe ga jij zorgen voor meer interactie?

Tip 7. Doe het anders dan anders.

Geef je regelmatig eenzelfde soort praatje voor dezelfde groep mensen? Doe het dan eens anders dan anders!

Houd je praatje eens op een andere plek of verander de zaalopstelling, doe het eens zittend, of juist staand, gebruik muziek, laat een film zien, bied iets te eten of te drinken aan, maak het korter of juist langer, maak er een workshop van of verzin iets anders out of the box.

Wat kun jij doen om geijkte patronen te doorbreken?

Welaan ik hoop dat deze tips je op nieuwe ideeën brengen. Pak er gewoon steeds 1 tip uit, experimenteer ermee en zie wat dat je brengt!

Realiseer je dat jij als spreker het heft in handen hebt en het kan doen zoals JIJ het wilt. Maar hoe je het ook doet, doe het altijd op een manier die past bij wie JIJ bent en waar JIJ voor staat.  Daar wordt alles beter van!

Succes en plezier met alles!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

Vond je dit interessant? Hier is meer..

  • 5 verrassende manieren om meteen goed van start te gaan

Klik hier om meer te lezen over de Pakkende Presentatie in 1,5 uur KIT.. 

Scroll naar boven