7 tips om zonder (al teveel) zorgen iets spannends te doen..

sprekenzonderstress-nl-4-kopie

Heb je iets spannends de boeg?

Misschien een pitch of presentatie, lastig gesprek, workshop, training, video- of fotoshoot?

En krijg je daar nu al een beetje de zenuwen van? Tob je erover en maak je je zorgen?

Dan heb ik hieronder een paar tips voor je.

Probeer ze uit en zie wat dat je brengt..

7 tips om zonder (al teveel) zorgen iets spannends te doen..

#1. Weet WAAROM je het doet

Hoe beter je weet WAAROM je iets doet, hoe makkelijker het lijkt te worden.

Je waarom is je motor, en helpt je door te pakken ook als je het even minder ziet zitten

Vraag je af WAAROM je die presentatie of pitch geeft. WAAROM is het belangrijk voor je om het woord te nemen? Wat wil je bereiken?

Je hoeft hierbij niet meteen heel hoog te grijpen en te komen met grootse wereldverbeterende  idealen. Je WAAROM kan ook iets simpels zijn, zoals: ‘Ik wil mijn spreken in het openbaar oefenen.’

Wat je WAAROM ook is, zorg ervoor dat het iets is wat je enthousiast maakt, dan zit je altijd goed.

#2. Zorg voor een plan

Ik weet het, je hebt planners en mensen die het liefst alles zomaar uit hun mouw schudden. Als jij iemand bent die van plannen houdt, dan hoef ik je daar niets over te vertellen, ga dan snel door naar tip 3. Maar ben je iemand die -net als ik trouwens- niet echt van plannen houdt? Dan is deze tip voor jou.

Pak een stukje papier en ga na wat er allemaal moet gebeuren om jouw stap naar buiten te maken. Zet het allemaal op een rij. Dat geeft overzicht en dat heb je nodig. Is je lijst veel te lang en krijg je het daardoor Spaans benauwd? Dan weet je wat je te doen staat: schrap al het overbodige en richt je alleen op wat werkelijk telt.

#3. Luister naar  je angst

Op het moment dat je iets wilt doen dat buiten je comfort-zone ligt, dan kan het haast niet anders of oude angsten en onzekerheden worden wakker en vallen je lastig en zorgen zo voor veel stress.

Verleidelijk is om al die twijfels en angstige gedachten in de kiem te smoren of zoveel mogelijk te negeren. Dat is niet handig. Hoe meer je je angsten negeert hoe harder zij aan de bel zullen trekken. Geef je angsten dus de aandacht die zij van je vragen. Luister naar wat zij te zeggen hebben, dat alleen al kalmeert.

Klik hier om meer te lezen over het CALM & CONFIDENT-coach jezelf proces en hoe het je kan helpen om angsten te temmen en sterk en rustig voor de dag te komen..

#4. Maak ruimte

Heb je iets spannends voor de boeg, realiseer je dan dat je voorbereiding TIJD en RUIMTE nodig heeft. Meer tijd en ruimte dan je je waarschijnlijk realiseert. Want zo werkt dat nu eenmaal, we denken dat we veel meer kunnen in veel minder tijd dan realistisch en handig is.

Maak dus bewust ruimte in je agenda en ruim alles wat je niet nodig hebt bij je voorbereiding op. Veeg je werktafel leeg en leeg de prullenbakken. Je zult merken dat dat je rust geeft.

#5. Zorg goed voor jezelf

Iets spannends doen betekent dat je mentaal, emotioneel en vaak ook fysiek nogal wat van jezelf vraagt, onderschat dat niet.

Zorg ervoor dat je goed eet, genoeg drinkt, genoeg slaapt en al die andere verstandige dingen die je zelf ook wel weet. Je weet wel, wandelen, frisse lucht, yoga, meditatie en meer van dat soort gezonde zaken..

Hier zijn 10 verrassende manieren om snel te ontspannen..

#6. Doe het niet alleen

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou is, maar ik ben iemand die altijd denkt dat ik mijn eigen boontjes wel kan doppen. En dat is ook zo. Tot op zekere hoogte dan. Want ik weet inmiddels ook dat heel veel dingen een stuk gemakkelijker en leuker worden als ik niet te beroerd ben hulp te vragen en anderen te betrekken bij wat ik wil doen.

Vertel aan 1 of meerdere mensen in je omgeving wat je gaat doen en vraag hen je toe te juichen. Vraag ook gerust om advies of andere vormen van ondersteuning. Als is het maar dat je iemand vraagt voor je te koken op de avond voor je event.

#7. Enjoy the ride

Hoe je voelt als je iets voorbereidt, neem je naadloos mee in het uiteindelijke spannende moment. Als je een presentatie moet geven en je bent enorm aan het stressen bij de voorbereiding van je verhaal, dan zul je die stress ook meenemen als je uiteindelijk voor de groep staat.

Sta dus eens stil bij hoe jij aan jouw spannende ding werkt. Kan dat niet wat rustiger, gemakkelijker, prettiger? Vast wel!

Benoem hoe je je wilt voelen tijdens je voorbereiding. Rustig, blij, kalm of enthousiast?

Roep dat gevoel bewust bij jezelf op.

En kom daar steeds bij terug, dan neem je dat ook in je presentatie of ander spannend ding mee!

Ik wens je veel succes en plezier met al jouw spannende momenten!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

PS. Ken je de Calm & Confident Coach-jezelf-KIT al?

In deze online mini-training leer je hoe je aan de hand van een simpel maar krachtig coach jezelf proces gevoelens van angst en onzekerheid op een diepgaand niveau kunt kalmeren en je zelfvertrouwen kunt versterken.

Zodat je steeds gemakkelijker het woord kunt gaan nemen of andere spannende situaties aan kunt gaan..

Let op! Er geldt tijdelijk een fijne korting!

Klik hier om meer te lezen over de Calm & Confident-Coach Jezelf-KIT..

“Jacqueline heeft mij op een prettige en aansprekende wijze geholpen om van mijn spreekangst af te komen. Dit was een paar jaar geleden ineens ontstaan en ik worstelde daar al een tijd mee. Na een aantal sessies via zoom kon ik weer verder en was ik ervan verlost. Jacqueline, bedankt.”
Daphne Beerepoot, manager HRM, Monuta

“Hoe bestaat het! Ik kan het. Ik durf het. En het allerbelangrijkste: ik
doe het! Ik doe het gewoon! En hoewel ik voorbereid ben op heus nog wel eens een onzekere terugval, weet ik zeker dat dát niet meer zal veranderen. Ik ben angsthaas af, in elk geval op het gebied van spreken in het openbaar. Laat nu een volgende uitdaging maar komen.”

Lydia van der Weide, journalist.  Lees hier haar volledige verhaal..

‘Toen ik bij Jacqueline kwam, was ik mij er niet bewust van hoe kritisch en hard ik soms voor mijzelf ben. Deze gedachten en houding hebben bijgedragen aan de hoge drempel tot spreken in het openbaar. Met maar vier sessies heeft Jacqueline me al ongelooflijk veel inzicht gegeven over de werking van gedachten, brein en wat voor invloed het heeft op spreekstress. En hoe je dit met simpele tools en mindsets kan veranderen. Hier kan ik voorlopig zeker mee vooruit en ik merk dat ik al een heel andere (positieve) houding aanneem bij de spreekgelegenheden die ik tot nu toe heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat deze voor heel veel hoogopgeleide vrouwen kunnen werken. Juist omdat Jacqueline volledige aandacht heeft de persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die iemand heeft en hierop verder borduurt samen met jou. Bovendien heeft zij mij advies gegeven dat ik niet alleen voor mijn spreekstress gebruik; veel tips beschouw ik als waardevolle levenslessen en neem ik mee in mijn dagelijkse doen en zijn. Bedankt Jacqueline!’

Lieke, projectmanager, Amsterdam

Klik hier om meer te lezen over de Calm & Confident-Coach Jezelf-KIT.

Scroll naar boven