Last van rode vlekken? Wanhoop niet..

Rode vlekken, waar komen ze vandaan en hoe kom je er vredesnaam vanaf?

Als er 2 vragen zijn die me vaak gesteld worden dan zijn het de 2 hierboven wel.

En dat is ook heel begrijpelijk want het ‘rode vlekken-probleem’, dat ook wel ‘bloosangst’ wordt genoemd, komt veel voor en kan je enorm in de weg zitten.

Misschien herken jij het ook wel..

Rode vlekken in je hals, op je borst of wangen die je krijgt als je voor een groep staat om een presentatie te geven of als je iets anders spannends moet doen.

Zulke vlekken kunnen je enorm in de weg zitten en maken dat je spannende spreeksituaties maar liever  zoveel mogelijk uit de weg gaat

Of misschien doe je het toch allemaal dapper maar voel je altijd weer  hoogst ongemakkelijk en hoop je het op te lossen met een clotruitje of sjaal ook al is het midden in de zomer.

Gelukkig is het absoluut mogelijk om iets aan dat blozen te doen!

In de video hieronder leg ik je graag uit hoe dat werkt en hoe ook jij dat kunt gaan doen.

Je kunt ook onder de video doorlezen.

Vraag 1. Waar komen die nare rode vlekken eigenlijk vandaan?

Deze vraag blijkt nog helemaal zo eenvoudig niet te beantwoorden. Wetenschappers weten het niet helemaal precies. Het heeft in ieder geval hiermee te maken:

Op het moment dat we iets doen dat we (bewust of onbewust) als spannend ervaren schakelt ons autonome zenuwstelsel over naar de zogenaamde ‘vecht, vlucht of bevries’-stand.

Dat betekent dat alles in ons klaar wordt gemaakt om een gevecht op leven en dood aan te gaan of om zo snel als kan, de benen te nemen.

Stresshormonen zoals cortisol en adrenaline worden daartoe in ons bloed gepompt. Die zorgen ervoor dat er extra zuurstofrijk bloed gaat naar de buitenkant van ons lichaam, naar onze armen en benen, zodat we beter kunnen vechten en rennen. Maar tegelijkertijd gaat al dat bloed ook nog eens naar onze borst, hals en wangen.

En die kleuren daarmee mooi rood..

En daar sta je dan met een kop als een boei en de wens zo snel mogelijk te verdwijnen.

Brrr, laten we snel maar eens kijken naar het antwoord op de tweede vraag..

Vraag 2. Hoe los je je bloosangst op?

Als je hier last van hebt, dan heb je waarschijnlijk al van alles uitgeprobeerd.

Misschien spreek je je zelf streng of bemoedigend toe en leg je uit aan jezelf dat het allemaal niet nodig is.

Misschien bereid je je inhoudelijk extreem goed voor, zodat dat in ieder geval goed zit.

Of probeer je iets met je adem te doen of op de een of andere manier te ontspannen op zo’n moment.

Maar nee, wat je ook doet, de rode vlekken blijven op komen zetten. En misschien merk je zelfs dat je ‘bloosangst’ eigenlijk alleen maar groter wordt.

Waarom werken dit soort tactieken niet echt?

Veel van wat je doet om je vlekken WEG te krijgen werkt averechts en maakt dat je diep van binnen alleen maar zenuwachtiger wordt.

Dat komt doordat er iets in je is dat zich onveilig of ongemakkelijk voelt.

Dat angstige deel van jezelf laat van zich horen via die rode vlekken. Door die vlekken vervolgens alleen maar weg te wensen voelt het angstige deel van jezelf zich niet serieus genomen als het ware en het zal alleen maar harder aan de bel trekken.

Vergelijk het maar met een klein kindje dat bang is voor een monster onder haar bed, dat kalmeer je toch ook niet door het weg te wensen?

Wat moet je dan doen?

Dat is eigenlijk heel simpel, maar lang niet altijd eenvoudig. Het komt hierop neer:

‘Omarm je rode vlekken, wens ze niet weg maar verwelkom ze.’

Op het moment dat je dat kunt doen verandert alles. Het angstige deel in jezelf voelt zich gehoord en geaccepteerd en kan tot rust komen. En jij? Jij bent weer in charge, zoals een ouder die haar angstige kind weer tot rust sust.

En je rode vlekken? Die verdwijnen misschien, of blijven af en toe opzetten maar dat maakt je dan niet meer zoveel uit want je weet wat zij nodig hebben om tot rust te komen.

En je publiek? Dat maakt het helemaal niet uit of je rode vlekken hebt of niet. Dat is daar helemaal niet mee bezig. Ga maar bij jezelf na of je ooit iemand hebt afgeserveerd omdat hij of zij rode vlekken had. Nee toch?

 

Prachtig allemaal Jacqueline, maar hoe kan ik die vlekken in hemelsnaam verwelkomen?

 

Ik begrijp je twijfels, maar probeer het om te beginnen gewoon eens uit.

Komen er rode vlekken opzetten? Kijk eens wat er gebeurt als je ze gewoon laat opkomen. Worden ze erger? Of valt dat eigenlijk wel mee? Gebeurt er iets akeligs vanwege de vlekken? Of zit dat eigenlijk alleen maar in je hoofd?

Gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Ook dat begrijp ik. Als je al langer last hebt van dit fenomeen, dan is het helemaal niet zo gemakkelijk om je bloosangst op je eigen houtje te keren.

Oude onbewuste patronen en gedachten kunnen ongelooflijk krachtig zijn en het kan behoorlijk lastig zijn om ze zomaar om te schakelen.

Maar het kan wel! Altijd! Dat heb ik al zo vaak zien gebeuren. Zelfs bij mensen die het gevoel hadden dat hun bloos- of spreekangst heel erg diep zat.

Lukt het je niet om dit zelf op te lossen? Weet dan dat er mensen zijn die je kunnen helpen bij het oplossen van dit probleem.

Je staat er niet alleen voor!

Met wat hulp van buitenaf  en de bereidheid om met frisse ogen naar jezelf te kijken is het in mijn ervaring eigenlijk altijd mogelijk om bloos- en/of spreekangst te kalmeren en een stuk hanteerbaarder te maken.

Ik heb in de afgelopen jaren al vele tientallen mensen mogen coachen rondom dit onderwerp en mijn cliënten (en ik!) zijn superblij met het resultaat daarvan.

Klik hier om hun ervaringen te lezen..

Ben je nieuwsgierig naar hoe dat ook voor JOU zou kunnen werken?

Neem dan even contact met me op, dan maken we een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin we bespreken hoe ik je (eventueel) kan ondersteunen bij het oplossen van je ‘rode vlekken-probleem’. Dit gesprek verplicht je tot helemaal niets en brengt je in ieder geval weer meer helderheid.

Mail me dus gerust even, ik kijk uit naar je bericht!

Hartelijke groet,

Jacqueline Hulleman

PS. ken je iemand die ook last van bloos- of spreekangst heeft? Deel dit artikel gerust.
Dank je wel daarvoor!

Meer lezen?

Scroll naar boven