4 boeken die mijn leven hebben veranderd..

Dat was nog helemaal zo gemakkelijk niet zeg, om 4 boeken uit te kiezen ‘die mijn leven hebben veranderd’!

Er zijn namelijk zoveel boeken die mij hebben geïnspireerd en beïnvloedt.

Als kind al las ik alles wat los en vast zat.

De klasse-bibliotheek op school had ik ieder jaar als eerste uit.

En ik vond niets fijner dan naar de ‘Grote Bibliotheek’ in de stad te gaan en dan met een enorme stapel boeken thuis te komen. En die zo snel mogelijk te verslinden. Liefst midden in de nacht met een zaklampje onder de dekens. Omdat ik eigenlijk geacht werd te slapen.

En ook nu nog steeds lees ik heel veel. Ook ‘s nachts.. 😉

Ik lees romans, maar vooral ook boeken over creativiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling, wetenschappen en alles wat daar maar enigszins mee te maken heeft.

Kortom –dat had je vast al begrepen- boeken zijn een grote bron van inspiratie voor me.

Sommige vergeet ik zodra ik ze uitgelezen heb en andere vergeet ik nooit meer.

Maar goed, daar was dan die vraag: wat zijn nou 4 boeken die mij echt hebben beïnvloed?

Ik heb er 4 uitgekozen. De eerste die bij me opkwamen. Want ik kon eigenlijk niet kiezen. Maar goed, hier zijn ze, ik hoop dat ze jou ook op een of andere manier kunnen inspireren.

100 jaar eenzaamheid door Gabriel Garcia Marquez

Waar gaat het ook al weer over?

Dit boek gaat over de familie Buendía en speelt zich af ergens in en rond een stadje in Zuid Amerika. Marquez creëert in dit boek een magisch universum. Meisjes die vlinders hoesten, beeldschone vrouwen die vloeken en schelden, mannen die zinloze oorlogen voeren en een stamvader die vastgebonden aan een boomstam, volslagen krankzinnig, bovenmenselijke ouderdom bereikt.

Waarom staat dit boek op je lijstje?

Ik las dit boek toen ik een jaar of 16 was. En ik heb het daarna nog vele malen herlezen. Het leerde mij over de kracht van onze fantasie en over hoe je zelf kunt kiezen hoe je naar de wereld kijkt. Als een moeilijke plek waar we moeten worstelen om boven te blijven of als een wonderbaarlijke plek waar het ongelooflijke mogelijk is.

Wat nu?

Lees het boek als je dat nog niet hebt gedaan en laat je betoveren. Of herlees een ander boek, een boek waar JIJ gek op bent.

Macbeth en al het andere werk van Shakespeare.

Macbeth gaat over hoe een man en een vrouw bezeten raken door hun verlangen naar macht.

Was dat niet een saai en ouderwets toneelstuk?

Allesbehalve.

Toen ik een jaar of twintig was werkte ik mee aan een grote productie van Macbeth van Shakespeare. Een jaar lang doken we diep dit stuk in. Ik kwam er zo ongeveer alles in tegen waar het in het leven over gaat tegen. Op het strand van Almere creëerden we uiteindelijk een fantastische voorstelling.

Hoezo heeft dat je leven veranderd?

Het opende voor mij de deuren van het theater.

‘All the world’s a stage; And all the men and women merely players.’

Het werk van Shakespeare blijft mij inspireren. Shakespeare leerde mij over wat ons mensen bezighoudt, liefde, haat, macht, onmacht, zwaarte en lichtheid en nog zoveel meer.

Wat nu?

Ga eens naar het theater en laat je verrassen.

En klik hier om meer te lezen over een belangrijke tem-je-stress-les die ik leerde tijdens het repetitieproces van Macbeth.

The Use of the Self, F.M. Alexander

Het Gebruik van het Zelf? Nogal een mysterieuze titel!

Ja, als je het zo zegt wel. Ik  vind deze vertaling beter: ‘De Gebruiksaanwijzing voor Jezelf’ want dat is ook precies wat dit boek is.

Hoezo dat?

Ons lichaam is ons allerbelangrijkste instrument. Het draagt ons overal naartoe en doet wat we het vragen. Hoe beter je weet hoe dat werkt hoe meer speelruimte je krijgt.

F.M Alexander legt in dit boek uit hoe hij als spreker en acteur opliep tegen stemproblemen. Even kort door de bocht, hij verloor zijn stem omdat hij te gespannen sprak. In eerste instantie wist hij niet goed hoe hij daarvan af moest komen. Maar uiteindelijk ontdekt hij het. Het gaat om veel meer dan zijn strottenhoofd en maakt dat hij zich over de hele linie sterker en rustiger voelt. Met alle positieve gevolgen van dien. Gaandeweg ontwikkelde hij zo zijn  ‘Alexandertechniek’.


Hoezo heeft dat boek je leven veranderd?

Ik las dit boek tijdens mijn opleiding tot docent Alexandertechniek nu alweer 20 jaar geleden. Daar leerde ik hoe Alexanders principes in de praktijk werken. Er ging een wereld voor me open en nog steeds geniet ik iedere dag van wat ik daar over mijzelf en mijn lichaam leerde.


Wat nu?

Kijk eens hier om meer te lezen over de Alexandertechniek. Wil je nog meer weten? Neem dan eens een paar Alexandertechnieklessen en zie wat dat je brengt..

Oh, en je kunt HIER het boek bestellen.

The Artist’s Way, Julia Cameron

In dit boek deelt Julia Cameron hoe je je creativiteit de ruimte kunt geven en vrijuit kunt laten stromen. Zij ontwikkelde daarvoor een speciale methode.

Hoe heeft dit boek je leven veranderd?

Hoeksteen van de Artist’s Way zijn de zogenaamde ‘Ochtend Pagina’s’. Je begint iedere dag met het van je afschrijven van alles wat je bezighoudt en/of in de weg zit.
Je schrijft tenminste 3 A-4tjes vol.

Veel meer weet ik niet meer van dit boek*, maar het heeft me absoluut aan het schrijven gezet. Bijna iedere dag begin ik met het schrijven in wat ik noem mijn Creatie-Dagboek. Ik schrijf alles op wat er zich aan me voordoet. Ik zet mijn intenties, benoem waar ik blij mee ben, onderzoek ik wat me in de weg zit en ik droom en fantaseer over wat ik wil creëren. Dit helpt mij op allerlei  vaak ook onverwachte manieren om van mijn ideeën en wensen ook echt realiteit te maken.

Wat nu?

Probeer eens uit hoe dit voor jou zou kunnen werken deze week. Neem iedere ochtend 5-10 minuten om alles wat erbij je opkomt op te schrijven. Wat houdt je bezig? Wat wil je doen of voor elkaar krijgen? Wat zit je daar nog bij in de weg? Waar ben je blij mee vandaag? Zie eens hoe dat je bevalt.

En lees het boek, dat ga ik ook weer doen deze zomer. 🙂

Zo dit waren 4 boeken die mijn leven absoluut hebben veranderd!

Was leuk om hier even over na te denken en bij stil te staan en deze boeken met jou te mogen delen.

Welk boek heeft jouw leven veranderd?!

Hartelijke groet,

PS. Hier is meer leesvoer..

Boeken en inspiratie voor in de vakantiekoffer 2017

Inspiratie en boeken voor in de vakantiekoffer 2015

Scroll naar boven