Mijn weg terug naar het PODIUM | deel 2 | met veel TIPS!

Hoe bereid je je voor op het geven van een belangrijke lezing of presentatie? Hier zijn mijn tips..

Nog een kleine maand en de première van mijn eerste echte talk, met de schone titel: Spreken zonder stress | zo doe je dat’, is eindelijk een feit.

Ik ben al best een tijdje bezig met de voorbereiding. Jaren misschien wel.

Haha, meer daarover lees je hier in
deel 1 van ‘Mijn weg terug naar het podium’..

Maar toen ik eenmaal besloten had er helemaal voor te gaan is het allemaal eigenlijk best heel snel gegaan..

Hieronder kun je er meer over lezen en ik heb er tegelijkertijd een hele hoop TIPS voor je bij gedaan.

Vraag 1. Waar ga ik het over hebben?

Binnen no time had ik mijn onderwerp vastgesteld, dat was een no brainer, natuurlijk wilde ik het gaan hebben over ‘spreken zonder stress’ en alles wat ik daarover in de afgelopen jaren heb uitgevonden.

Tegelijkertijd was dat ook een flinke valkuil. Er was zoveel wat k erover kon delen dat het best moeilijk was om door alle bomen ook nog het nog te zien.

Ik had zoveel materiaal, zoveel ideeën, het leek me niet alleen fijn, maar eerlijk gezegd ook noodzakelijk om iemand te hebben die me zou kunnen helpen bij het vinden van de krenten in de pap.

Dat is ook iets wat ik bij mijn eigen cliënten doe, maar dat wil niet zeggen dat ik dat ook ondermeer voor mijzelf kan!

 

Ik ben dus op zoek naar HULP gegaan.

Dat is niet iets wat ik van nature heel gemakkelijk doe, ik ben namelijk nogal geneigd te denken dat ik het allemaal wel alleen kan. Maar inmiddels weet ik ook dat veel dingen een stuk leuker en gemakkelijker worden als je mensen toestaat je te helpen.

Het creëren en geven van een goede talk is zeker zoiets.

TIP: Wacht niet tot je vastloopt maar maak meteen al in het begin van je voorbereiding een inschatting van wat je wel of niet gemakkelijk af zal gaan. Wees wat dat betreft proactief! 

Hoera een coach!

Die persoon vond ik in Lisa Portengen, zij coacht en regisseert sprekers en houdt net als ik van een interactieve aanpak waarin je niet alleen het hoofd maar ook het hart en de ziel van je publiek aanspreekt.

We zijn een fijne samenwerking aangegaan en al heel snel was mijn verhaal helder en klaar voor de start.

Verder heb ik volop hulp gevraagd bij allerlei technische en praktische dingen en iedereen om mij heen laten weten dat ik hiermee bezig ben, alleen dat al houdt me bij de les, merk ik.

TIP: Probeer het niet allemaal alleen te doen, maar omring je met mensen die je willen ondersteunen, laat je coachen, steunen en adviseren, je zult zien dat dat een wereld van verschil maakt. 

Prachtige plannen, maar waar te beginnen?

Mijn bedoeling van deze talk is om ermee het land in te gaan en hem te gaan geven voor groepen vrouwen in het land.

Ik wil hen inspireren om –net als ik- meer van zich te laten horen en zien. Zonder zichzelf daarbij te hoeven pushen of uitputten, maar op een manier die goed voelt en vol te houden is.

Een goede eerste stap leek mij om zelf een première van de lezing te organiseren. Daarmee slinger ik hem officieel de wereld in en heb ik ook de kans om promotiemateriaal in de vorm van video’s en foto’s ervan te laten maken.

En nu is het bijna zover, de première is op 15 maart en ik heb nog heel wat te doen voordat het zover is.

TIP: Neem het heft in eigen handen. Wacht niet af tot je gevraagd wordt maar organiseer gewoon zelf iets. Huur een zaaltje of doe het in je huiskamer als je groot genoeg woont.


Even een vraagje tussendoor: ken jij misschien een groep vrouwen voor wie mijn talk  interessant kan zijn? Laat het me even weten, ik kom graag met jullie in gesprek!

Oefenen, oefenen, oefenen!

Om mezelf een kickstart te geven heb ik 2 weken terug een try out gedaan voor een klein groepje vertrouwde ‘raadgevers’. Het was meer een testronde dan een repetitie eerlijk gezegd. Ik kende de opbouw nog niet uit mijn hoofd en moest hier en daar nog flink zoeken naar wat ik ook al weer zeggen wou.

Maar de feedback was goed en nuttig en waar ik aan moest werken de komende tijd was in 1 klap duidelijk.

Over een week of 2 organiseer ik ook nog een ‘generale repetitie’, altijd goed om te doen, al is het maar voor een paar mensen.

TIP: Organiseer al snel een repetitie, ook als je nog niet helemaal ‘klaar bent’.

FOCUS

De inhoud en opbouw van het geheel bleek goed te werken, maar de presentatie ervan vroeg hier en daar nog wel wat puntjes op de i.

Naast het mij eigen maken van de opbouw van het geheel, ben ik nu dus lekker aan de slag met het ritme, het tempo en het helder houden van de verschillende soorten onderdelen van de lezing. Er zitten allerlei verschillende ‘scenetjes’ in, verhalen, oefeningen, feitjes en weetjes, interactie en een hoop info in. Hoe maak je daar een boeiend en samenhangend geheel van?

TIP: Kies voor iedere keer dat je oefent 1 aandachtspunt om aan te werken. Dat voorkomt dat je hoofd op hol slaat en houdt het allemaal helder en overzichtelijk.

Oefening baart kunst

Oefenen is noodzakelijk, maar soms ook taai. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik iedere dag (behalve zondag) tenminste 30 minuten besteed aan het doornemen van mijn talk.
Ik doe dat breed gebarend in mijn woonkamer en iets minder breed gebarend tijdens mijn dagelijkse wandeling in het park.

TIP: Plan je oefenmomenten van tevoren en zet ze je agenda. Je kunt beter vaker en kort oefenen dan sporadisch en lang.  

Hardop of alleen in je hoofd?

Ik doe het allebei. De opbouw en flow neem ik over het algemeen in stilte door, maar de verschillende ‘scenetjes’ oefen ik hardop. Het is verbazend hoe groot het verschil vaak is tussen iets hardop uitspreken en het in je hoofd zeggen. In je hoofd klinkt het allemaal een stuk vloeiender!

TIP: Oefen niet alleen in je hoofd, maar spreek ook hardop uit wat je zeggen wilt. Dit kan ook prima tijdens een wandelingetje in het park of een rustig ritje op de fiets. Doe eventueel oordopjes in, dan valt je gepraat wat minder op en lijk je net een normaal mens. 😉

Voor de spiegel of niet?

Ik oefen eigenlijk nooit voor een spiegel. Naar mijzelf kijken leidt me eigenlijk alleen maar af en heeft wat mij betreft weinig meerwaarde. Voordat ik het weet let ik alleen nog maar op mijn haar dat zo raar zit, of zie ik opeens een grote vlek op mijn broek.

Wat ik wel van plan ben om te gaan doen is om mijn talk een keertje op te nemen zodat ik er zelf op die manier ook eens naar kan luisteren.

TIP: Laat die spiegel gerust zitten, jezelf filmen werkt waarschijnlijk een stuk beter.

Oeps mijn ballon vliegt weg!

Ik heb een achtergrond als theatermaker. In het theater zijn je ‘rekwisieten’ heilig, ze kunnen je optreden maken of breken. Zo heb ik zelf ooit ruzie met een ballon, een paraplu en een dienblad met 100 glazen erop gehad op het toneel en ik verzeker je dat dat geen pretje was!

In mijn talk gebruik ik ook een aantal voorwerpen. En daar oefen ik dus ook uitgebreid mee.

TIP: Spullen blijken lang niet altijd te doen wat we willen en om te voorkomen dat ze hun eigen ding gaan doen, is ermee oefenen een slim idee.  

Muziek

In mijn talk gebruik ik ook muziek of in ieder geval een soort van soundscape. Ik heb het nog niet helemaal rond hoe ik dat technisch precies ga doen. Dat is stiekem een beetje een stress-element. Maar deze week hoop ik ook dat te kunnen rondbreien, zodat ik straks ook genoeg tijd heb om met mijn ‘muziek’ te oefenen.

TIP: Zorg dat je je technische dingen op tijd voor elkaar hebt. Dat scheelt een hoop stress!

Niet vergeten!

Naast het concreet oefenen van mijn talk helpt een goede mentale voorbereiding natuurlijk ook enorm.

Ik visualiseer regelmatig hoe ik wil dat het allemaal gaat, hoe ik mij wil voelen, wat ik precies wil overbrengen en noem maar op.

Daarnaast affirmeer ik er vrolijk op los en geef ik opkomende gevoelens van onzekerheid en ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen’, de aandacht die zij nodig hebben om weer tot rust te komen.

TIP: Besteed volop aandacht aan je mentale voorbereiding, stem af op hoe je jouw verhaal wilt gaan geven, hoe helderder je dat hebt, hoe vanzelfsprekender het wordt het ook echt zo te gaan doen.

HELP, wat moet ik aan?!

Dit was iets wat ik graag zo snel mogelijk wilde tackelen. Ik had een bepaald beeld bij wat ik graag aan wilde. Iets dat goed bij mijn verhaal past qua kleur en sfeer en ook nog eens aardig zou staan op video en foto. Een zoektocht begon, en tot op de dag van vandaag heb ik dat wat ik voor ogen had nog niet weten te vinden. Inmiddels heb ik gelukkig al wel een aardig alternatief gevonden, dus ik heb in iedere geval al wel iets om aan te doen!

TIP: Kleding is belangrijk, die speelt een grote rol in hoe je je voelt en hoe je overkomt. Geef dat wat je aandoet je volle aandacht en wacht daar vooral ook niet te lang mee. Het is fijn als je  outfit al flink van tevoren fris en fruitig klaar hangt!

Zo, ik hoop dat deze tips je helpen voor als je weer eens een belangrijke presentatie in de agenda hebt staan!

Natuurlijk zijn er nog allerlei praktische dingen die je aandacht vragen, maar daar weid ik graag nog eens een apart blog aan.

Voor nu ga ik lekker even verder met oefenen, oefenen, oefenen! 😉

En wie weet zie ik jou vervolgens wel bij de première op 15 maart in Amsterdam! Dat zou toch wel heel leuk zijn.. 🙂

Klik hier om kaartjes te bestellen als je inderdaad komen wilt..

Hartelijke groet,

PS. Tot uiterlijk 21 februari geldt nog een fijne vroegboekkorting.

KLIK HIERONDER voor meer info en om kaartjes te bestellen.  En nodig ook gerust een vriendin uit om met je mee te gaan, op ieder tweede kaartje krijg je 50% korting!

Klik hier om kaartjes voor de talk op 15 maart te bestellen..

KLIK HIER om ‘Mijn weg terug naar het PODIUM te lezen | Deel 1’ te lezen..

Scroll naar boven